Поклонихме се пред свещените одежди на Св. Петка и иконата „Достойно ест“

На 8 октомври, в навечерието на празника на Св. ап. Яков Алфеев, в Пирдопската църква „Успение Богородично“, Н. В. Пр. Ловчанският митрополит Гавриил донесе за поклонение свещените одежди от тленните мощи на Св. преподобна Петка и иконата „Достойно ест“. Това е копието на иконата „Светогорска Достойно есть“, която се намира в Света гора. Тя е чудотворна и миналата година светогорското братство я подари на Храм-паметник „Св. Александър Невски“, по повод на честванията на храм-паметника и рождения ден на патриарх Максим. Одеждите на Св. Петка са дрехите, които покриват нетленното тяло на Св. Петка, което се пази в румънския град Яш. Всеки месец тези одежди се сменят и се пазят. Ловчанският митрополит Гавриил е кандидатствал да му бъдат дадени тези одежди, дадени му са и той прави с тези одежди обиколки, както и с иконата „Достойно естъ“.

След посрещането на иконата и светите одежди и въвеждането им в храма, бе отслужена празнична вечерня. В храма дойдоха много миряни, за да се поклонят пред светините и в тиха молитва да отправят своите надежди и въжделения към чудотворната икона на Божията майка. Н. В. Пр. митрополит Гавриил отправи прочувствена молитва към Св. Богородица, на колене пред иконата. По време на вечерната служба приветствено слово произнесе ставрофорен свещеноиконом отец Хаджи Недко Бръмбаров. /Поместваме го отделно/

На следващата сутрин – 9 октомври, се състоя празничната Архиерейска литургия, оглавена от митрополит Гавриил. В службата взеха участие като гости Тивериополски Тихон и Маркианополски Константин. Те взеха участие по покана на отец Недко Бръмбаров и с благословията на българския патриарх Неофит и ловчанския митрополит Гавриил, архимандрит Дионисий Нишев – завеждащ Богослужебен отдел, Архимандрит Атанасий Султанов – представител на Българската патриаршия пред Атинската епископия, патриаршеския дякон Иван Петков.

Храмът „Успение Богородично“ бе в изряден вид и блестеше в цялата си красота и достолепие. Над иконата бе поставен прекрасен венец от живи цветя. Новите атрибути в църковния интериор, закупени по инициатива на Църковното настоятелство придаваха още по-голяма тържественост на празника.

 

• Слово на ставрофорен свещеноиконом отец Хаджи Недко Бръмбаров

по време на вечерната служба на 8 октомври 2013

Ваше Високопреосвещенство,

Ваши Преосвещенства,

Драги отци, 

Възлюбени в Господа братя и сестри,

В името на нашия Спасител и Изкупител Господ Иисус Христос, сърдечно посрещаме Вас – зеловъзлюбления първойерарх на богохранимата Ловчанска епархия.

Радост грее в сърцата на всички ни, защото днес старинния храм на китния балкански град Пирдоп, с достолепна празничност и широко разтворени обятия, посреща Вас и светините, които носите за поклонение. 

Нашият Пирдоп е малко късче земя от родината ни, но тук в него хилядолетия наред живее православно вярващо население, което е градило с Божия подкрепа славно минало, съхранило е драгоценно достояние във вяра и добродетелност, християнска просвета и култура, трудолюбие, родолюбие и миролюбие.

Ликуваме с преизпълнени от радост сърца, въздавайки хвала и благодарност Всещедрому Богу, затова че пред нас стои образът на Светата Божия Майка, който от иконата „Достойно ест“ днес тайнствено ни призовава като „апостоли от конец совокупълшеся зде“ да почетем Пресветата Майка на нашия Господ Иисус Христос, която наистина се е издигнала над земните дела, но винаги пребъдва в нас и ни закриля. 

Радостта на празника ни се подсилва и от това, че тук са одеждите, покривали нетленното тяло на преподобна Петка Епиватска, просияла по време на земния си живот с добродетелност, за което паметта й е блажена в съзнанието на вярващите православни християни. 

Животът на светата преподобна Петка е апел и послание към нас да живеем в братеразбирателство, в любов и чест в общението и единството на Православната Църква. Проява на това братско общение съставя и настоящото пребиваване на Ваше многоуважаемо Високопреосвещенство, на високоуважаваните Преосвещенни епископи Маркианополски Константин и Тивериополски Тихон, на Високопреподобните архимандрити Атанасий и Дионисий и на многозаслужилия патриаршески дякон отец Иван Петков.

Ваше Високопреосвещенство, благодарим от все сърце за дружелюбното посещение и за всичко добро, което при това ни казахте. 

Благодарим и на Преосвещените епископи и придружаващите ги духовници, за това, че откликнаха да вземат участие в тези духовни тържества.

Благодарим и на многоуважаемите – доц. протопсалт Иван Праматаров и проф. Иван Желев, и на другите певци, за това че присъстват и пяха сладкогласно и с голяма вещина на тазвечершната служба. 

В днешния ден благодарим също и на многоуважаемия и много заслужил църковен настоятел и общественик Георги Илчев, който никога не жали усилията си да работи за благото на този старинен храм. 

Благодаря на гражданите и на енорията, която винаги е заставала твърдо зад мене и ме е подкрепяла в служението ми. 

И не на последно място благодаря на Община Пирдоп, на Общинския съвет и на всички институции в града, които винаги са се отзовавали и са подпомагали църковния живот. 

Като благодарим, пожелаваме, нека великия Пастиреначалник Христос и наш Бог, да дарува на Църквата Си щедро Своята всесилна благодат, за запазване и укрепване в нея на единството, за слава на светото Му име. 

Още веднъж добре дошли сред нас, скъпи и въжделенни гости, пратеници на доброто и любовта.

 

Добави коментар