Пирдопски гимназисти – първенци!

Десетокласничките от СОУ „С. Савов“ – Пирдоп 
Борислава Бодурова и Габриела Павлова
взеха първо място в Националния преглед
за млади изследователи „Енергетика и математическо моделиране“

На 28 март, в Художествената галерия „Жорж Папазов“ в Ямбол, на тържествена церемония бяха наградени победителите в Националния преглед за млади изследователи „Енергетика и математическо моделиране“.
Във форума, организиран от „Овергаз“, съвместно с фондация „Млада България“ и Института по математика и информатика на Българската академия на науките, с тематични презентации участваха млади математици и ученици от специалността „Газова техника“ на професионалните технически гимназии от страната.
В направление Математика класирането е следното:
1 място: „Математика в българското народно творчество“- екип ученици от СОУ „Сава Савов“, Пирдоп
2 място: „Правилни пирамиди“- екип ученици от СОУ „Никола Вапцаров“, Хаджидимово
3 място: „Метод на инверсията“- екип ученици от ПМГ „Васил Друмев“, Велико Търново
Първенците в математическата надпревара спечелиха дипломи и финансиране на участието им в Международното математическо състезание „Математика и проектиране 2“, което ще се проведе тази година в Москва, а победителите от специалността „Газова техника“ получиха дипломи и предметни награди.
Дванайсетокласниците-финалисти от математиците получиха обещание да бъдат приети без конкурсен изпит в пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.
Всички участници във финалния кръг на състезанието ще имат възможността през лятната ваканция да работят като стажанти в най-голямата българска частна компания за природен газ.
Интересът към състезанието, което се организира за първа година, беше много голям – участие в него взеха 68 отбора от 25 гимназии в страната.
На награждаването присъстваха кметът на града Георги Славов, зам. -областният управител на област Ямбол Александър Братанов, изпълнителният директор на „Ямболгаз 92″ Тодор Георгиев, зам.-изпълнителният директор „Човешки ресурси“ на „Овергаз“ Ваня Кънева, главният секретар на „Овергаз“ доц. Георги Николов, представители на Министерството на образованието и науката и др.

Донка Чардакова: Разбрах за това състезание от една моя колежка, която ми изпрати регламента. На 14 януари трябваше да изпратим мултимедийни проекти на тема Математика. Направленията бяха четири – геометрични миниатюри, история на математиката, математика и изкуство и приложение на математиката в другите науки. Обърнах се към колежките по математика да ми подадат деца, които са добри математици, защото сами след това трябваше да защитават темата на проекта си. От десетината души избрах тези, които се занимават и с технологии. Първоначално започна работата по 4 – 5 проекта, но впоследствие се завършиха само два – на Борислава Бодурова и Габриела Павлова и втория – на Димитър Касабов и Антон Латунов. Изпратихме проектите, записани на диск в Института по математика и информатика. Бе удължен срокът до 14 март и седмица след това получихме писмо, че проектът на момичетата „Математиката в българското народно творчество“ е одобрен за национален кръг. В националния кръг бяха представени одобрените 11 проекта в направление Математика и 10 проекта в направление Газова техника. При представянето се редуваха проекти от двете направления, като при крайното класиране вече бяха разделени в двете групи.

Габриела: Първоначално избрахме направлението Математиката в изкуството. След което обсъдихме избора ни с г-жа Чардакова и решихме да работим върху темата Математиката в българските шевици. В тях открихме кривите на Кох. Оттам ни дойде идеята в презентацията ни да включим нещо за народните носии и българския фолклор – тактове и ритми. Оказа се че темата на нашия проект е оценена като особено оригинална. Когато представяхме проекта бяхме облечени в народни носии, което също впечатли журито и много ни харесаха.
Запознахме се и се сприятелихме с победителите от Монтана, които взеха второ място и специалната награда в направление Газова техника. Радваме се на тези наши нови запознанства. Надяваме се, че през лятото ще бъдем на стаж заедно.

Борислава: Проектът има два раздела – единият е свързан с народните носии и кривите на Кох, а другият – народната музика и тактовете, които всъщност са обикновени дроби. Мисля, че това беше, което впечатли журито. Общо взето при другите участници темите се повтаряха, а нашата беше съвсем нетрадиционна. Освен това при самото представяне бяхме много естествени. Другите си бяха написали това, за което трябваше да говорят, а го четяха, а ние съвсем свободно си представихме нашия проект. Всички много се радваха на успеха ни. Когато се прибирахме в хотела, на рецепцията вече знаеха, че победителите са от Пирдоп и ни поздравяваха. А в репортажа по bTV казаха, че победителите са били естествени лидери, което показва, че стратегията ни е била добра. Очакваме и в Москва да сме първи!

Донка Чардакова: В Москва, където ще бъдем от 1 до 7 май ще участват трите наградени проекта от България, както и 50 класирани техни проекти. Ще има участници от Казахстан и може би и от други страни.
На 24 март се състоя Областния кръг на олимпиадата по информационни технологии, където също участвахме с два проекта. Единият е на дванадесетокласниците, които са горна категория – Константин Буюклиев и Симеон Добрев – филм за генерал Паприков „Непознатия генерал“. От възможни 100 точки те са получили 98, което говори, че ще бъдат допуснати и по-нагоре. А вторият проект е на седмокласниците Кирил Лалов, Мартин Андреев и Румен Цонков, които направиха сайт на волейболен клуб Пирдоп. От общо осем класирани проекта за национално участие и двата наши са сред тях, което не само ни радва, но и мотивира учениците.

Добави коментар