Петровден – Празник на Душанци

ПОЗДРАВЛЕНИЕ

Уважаеми жители на село Душанци,
Най-сърдечно ви поздравявам по случай традиционния празник на селото – Петровден.
Пожелавам ви крепко здраве, радост и щастие, успехи и много късмет.
Душанчани са изключително трудолюбиви, свободолюбиви и честни хора. Във вашите вени тече кръвта на славните поборници за свобода и човешки правдини, а днес сърцата ви бият в ритъма на забързаното ежедневие.
Проблемите на Душанци за приоритетни за работата на общинското ръководство и Общинския съвет. Нека заедно без да жалим сили да го превърнем в съвременно образцово европейско село. Вие заслужавате това.
Честит празник!

Антоанета Илиева – кмет на община Пирдоп

 

 

 Китното Душанци –
бъдещо туристическо селище!

 

 

Иво Георгиев – кмет на с. Душанци
пред в. Камбана

 

– Г-н Георгиев, как с. Душанци ще посрещне своя празник?
– Както обикновено и с още по-амбициозна програма от преди. Това ще стане възможно благодарение на ОбС, който единодушно взе решението за финансирането на празника, както и подкрепя всичко, което се отнася до Душанци.
– Какво ново се случва при вас?
– Във връзка с бъдещото развитието на Душанци има един инвестиционен проект – предложение, което възнамерява да превърне селото ни в туристическо средище. Със заповед на кмета вече има съставена комисия, която ще проучи как да бъде изготвен съвместният проект и до два месеца тя трябва да представи своето становище, за да се види на каква база ще се стъпи – чрез съвместен проект, чрез продажба, чрез наем и т.н. Става въпрос за изграждане на два големи хотела, които ще бъдат свързани с Колеж по туризъм за 300 човека. Предвидено е изграждане на тенис кортове, зала, басейн. Колежът ще бъде пълен пансион, където ще могат да се приемат студенти от страните от източна Европа, от Украйна и Русия и от Балканските страни. Първият подобен Колеж вече има в Полша. Колежът по туризъм ще бъде с лицензирана учебна програма /с 3 – 5 годишна магистърска програма/ и диплома от Английския колеж. Дипломата ще важи в целия ЕС и САЩ тъй като ноу хауто, което ще получим от Английското посолство у нас го гарантира. В България има само един такъв колеж, който е във Варна. Реализирането на този мащабен проект ще даде шанс на Душанци да се развие като модерно туристическо средище Това ще бъде първият висш институт в района, от който ще излизат специалисти по туризъм и мениджмънт, а община Пирдоп ще има възможността да се утвърди като туристическа и академична дестинация.
– ОбС – Пирдоп взе решение, относно земите около язовира. Работи ли се вече по този въпрос?
– Работи се по стратегията за обособяването им като общински. Направена е комисия и е започната процедура за заменяне гора за гора. Ако гората около язовира бъде общинска, тогава вече ще се създаде един правилник за ползването на язовира, според който всички ще бъдат равнопоставени – дали по отношение за развитие на риболова, дали за водни ски, яхт-клубове, лодки, всичко ще бъде регламентирано и ще има ред при ползването.
И нещо, което е в по-далечна перспектива – заедно с ръководството на Геотехмин, които купиха профилакториума, обсъждаме идеята да се възстанови старият път, който води до Копривщица. Предвижда се интересна туристическа дестинация: Душанци – Копривщица и базата на СБА – тракийското селище Старосел. Така че туризмът да не бъде само свързан с исторически места, а да има и воден туризъм, водни спортове, конен спорт, та дори и винен туризъм, защото Старосел се слави с отличните си вина. И ако тези наши мечти се осъществят, Душанци няма вече да бъде село без изход!
– Продължава ли започнатото през предишния мандат строителството в Душанци?
– Има приемственост от предишното ръководство, всички строителни програми, които са започнати се продължават, работи се по тях, не е спиран нито един от проектите, които се развиват. Програмата за развитие на Душанци е доста амбициозна. Продължаваме изграждането на пречиствателната станция, за чието реализиране ще влязат 900 хил. лв. Разрешителното за строеж вече е одобрено, всички перипетии относно финансирането са преминати, поне на първия етап от строителството, тъй като парите ще идват на траншове. Фирмата вече работи и усвоява първите 100 хил. лв, които са преведени авансово Обещанията на фирмата са, че до октомври месец трябва да се приключи, ако парите се осигурят в срок. За този проект се кандидатства по няколко програми.
– Ще имат ли душанчани скоро аптека?
– Не без задоволство искам да кажа, че първото решение, което новият ОбС взе, беше за аптеката. Ще се създаде общинска аптека и вече има обявен конкурс за за новото общинско дружество. Новата общинска аптека е готова като сграда, като ремонт, като обзавеждане с всичко, което е необходимо за една аптеката. Очакваме до един месец акт 16, след което тя ще влезе в експлоатация.
– Ще успеете ли да намерите квалифициран фармацевт?
– Имаме предварителни разговори с трима човека. След месец тя ще заработи и по този начин се затваря кръгът на здравния център – лекар, зъболекар, аптека.
– Продължава ли текучеството на личните лекари, които обслужват хората от селото?
– За съжаление продължава да има. Зъболекарката д-р Русева работи добре, но досегашният джипи д-р Болчев вече ще приема само в къщи, тъй като пациентите му са намалели. В преговори сме с някои лекари, които в момента обслужват част от населението и евентуално ще се предложи на ОбС да има някакъв допълнителен стимул за лекаря, който ще обслужва населението на Душанци. Общината е оборудвала два кабинета, сервизни помещения и всичко това се предоставя за ползване на символичен наем.
– Предвижда ли се обновяване на читалището?
В момента се извършва голям ремонт за 47 хил.лв, което е залегнало в поименния списък. Най-необходимото беше Ритуалната зала да започне да функционира. Имаше предписание от пожарната да се направи втори вход с навес отгоре и отвеждане на водите от улуците в канала, които преди влизаха в подземието. Вече имаме три заявки за сватбени церемонии. В тази зала се провеждат и заседанията на ОбС, ползва се и за различни семейни тържества – сватби, годежи, балове, пак срещу символичен наем. Освен това за читалището се подготвя проект за генерален ремонт – смяна на дограма, подмяна на столовете в салона, стените, гримьорните, реконструкция на тоалетните, които в момента не функционират. Ще се ремонтира и старият червен салон, където репетират танцовите състави. Имаме обещание от Кумерио мед да ни закупят костюмите за детския танцов състав.
– Гордеете ли се с изявите на душанските самодейци?
– Душанските самодейци развиват се представят много добре. Празничният календар на селото е богат – коледарите, които освен в селото, участват и в Пеене на пръстените в Пирдоп, Бабинден, лазаруването, въобще традициите се спазват. И тази година на празника половината от програмата ще бъде с участието на нашите състави.
– С какво ще зарадвате пенсионерите?
– Пак с помощта на Кумерио мед ще направим ремонт на Пенсионерския клуб. Ще има подход за инвалидите и евентуално ще сменим дограмата, според договорените средства, а за най-малките жители на Душанци фирмата ще направи пълно обновяване на оборудването в детската градина плюс подмяна на дограмата. Там децата са между 14 – 16 и в момента детската градина работи.
– От години хвостохранилището над Душанци е проблем за неговите жители. Какво е направено в тази насока?
– Проблемът с хвостохранилището беше второто решение на ОбС през този мандат. Този проблем касае цялата община – необходимост от изграждане на допълнително дублиращо преливно съоръжение. Защото сега има само един тунел, по който изтича водата от язовира. Вече има работен проект за рекултивация на стената – 400 дка от самото хвостохранилище и 400 дка от стената – заздравяване на стената и рекултивация на най-високата част в източната час на хвостохранилището. Ако всичко върви по план, това ще бъде изпълнено от фирма Екомедет – държавна фирма по ликвидиране на екологичните замърсявания. Направихме два междуведомствени експертни съвета от представители на четири министерства – на икономиката, на регионалното развитие, на екологията и на Агенцията по горите. Всички заинтересовани бяха включени в тези две комисии, които заседаваха на място – на самото хвостохранилище. Тази програма е направена преди 10 години, но сега вече нещата бяха неотложни, след големите води, които придойдоха през ноември и декември. Преди да бъде залято от Душанския язовир, селото можеше да бъде залято от Жеков вир. Защото котата на хвоста е на 720 метра, а центърът на селото е на 721 метра. Правят се идейни проекти на варианти за дублиращо съоръжение, в което да минават преливните води. Ще се иззида стена на стария път Пирдоп – Панагюрище над депото за отпадъци. Новото съоръжение ще представлява тунел, дълъг 700 – 800 метра, който ако се направи, Душанци няма да бъде заплашено. Ако хвостохранилището се рекултивира, вече ще се реши и проблемът със запрашаването не само на Душанци, но и на целия район.
– Други нови неща в Душанци?
– Сключихме договор с ОББ и в селото има вече банкомат. Имаме си и нов бик. Благодарение на старото ръководство се положи оптичен кабел и имаме стабилна интернет връзка. Работим по възстановяване на радиоточките.
Но най-важното е, че след толкова години ходене по мъките, Душанци има своя легитимна, определена вододайна зона от река Куфарита. С моя заповед пътят за Куфарита се затваря, ще се сложат табелите за вододайна зона, която е изключена от лесоустройствения план за сечене на дърва. Тя е на площ от 40 кв. км около самото водохващане и там няма да се правят пътища за извозване на дърва.
Завършват се 180 м. от последния 1.5 км. полагане на тръби за захранване на единия от водопроводите, който идва от Антон. С кмета на общината Стоян Гарчев сме в много добри отношения, в смисъл, че там се извършват строителни ВиК работи и решихме, като се копае веднъж, да се има предвид и Душанци да се включи в техния горен резервоар, както преди. Целта е целият водопровод да бъде в нова пластмасова тръба.
– По кои проблеми Ви предстои бъдеща работа?
– Душанци чака да се влеят инвестиции. Тази година са се родили 5 деца, но населението намалява и старее, закрихме училището. Вече сме 800 души. Децата преди бяха 130, а сега са около 50-60. Имаме прекрасни условия за развитие на селото като туристически обект. Трябва да работим по изграждане на новата инфраструктура.
– Какво ще пожелаете на душанчани?
– Пожелавам на всички здраве, радост и работа. И нека заедно да решаваме проблемите!

Добави коментар