„Песента е дар от Бога“

За 6-ти пореден път, в първите дни на Великден, Народно читалище „Хр. Смирненски“ Златица бе домакин на станалия традиционен празник на песента под надслов „Песента е дар от Бога“, с участието на песенни състави от читалищата в района.
На 30 април в читалището се събраха талантливите певци и певици от 7-те общини от Буново до Копривщица. Те имаха възможност за изява и общуване. В българската народна песен е събрано всичко онова, което въздейства най-силно върху човека, прониква в най-съкровените кътчета на сърцето и душата му. Водещата Цанка Варгелова откри празника с кратко слово и представи гостите Таня Христова – Доганова – наследник на Златишкия Доганов род, кинорежисьор, създател на камерен ансамбъл „Йоан Кукузел“ и настоящ ръководител на ансамбъл за стара музика в СУ „Св. Климент Охридски“, доц. д-р на науките в Института за фолклор при БАН Лозанка Пейчева, доц. д-р Венци Димов от Института по изкуство „Знание“ при БАН, фолклорист, радио и телевизионен водещ; председателят на Общински съвет Златица Сашка Кърпарова, общинските съветници П. Белишки, Д. Дилова, Н. Додеков, Т. Чомпалов, Т. Найденов и др.
По традиция, празникът на песента бе открит с изпълнение на детската група за изворен фолклор при читалище „Хр. Смирненски“ Златица, с ръководител Снежана Борисова. След тях, на цената излязоха Смесен битов хор Пирдоп, женска група Копривщица, „Шарени мъниста“ Пирдоп, женски хор „Китка“ Чавдар, Стари градски песни Пирдоп, женска група от Смолско, между които бе най-възрастната участничка – Цветана Менгова на 86 г., женски хор -Душанци, детска вокална група „Щурче“, женска група от Петрич, женска група – Буново, женска група – Челопеч, „Златолира“ Златица, група от Мирково и др. Соломия Тодорова от Буново, или както я наричат още – баба Цура, изпълни две хумористични миниатюри.
Много от участниците показаха на сцената завиден професионализъм и заслужено получиха аплодисментите на препълнилата салона публика. Този празник се превърна в един малък фестивал на песенното народно творчество от района, за което заслуга имат както по-възрастните, така и по-малките изпълнители.
Председателят на читалището Петър Белишки връчи на ръководителите на съставите специално изработени плакети с логото на читалището и мотото на празника, „Песента е дар от Бога“. Той пожела на всички да бъдат живи и здрави и догодина отново да се срещнат на златишката сцена. От общината бяха поднесени цветя.
Втората част на празника продължи в р-т „Средногорие“, където народните песни, танци и хора се редуваха до късно през нощта. Там председателят на читалището благодари на гостите от София за присъствието им на Празника на песента, като им връчи плакети и поднесе букети с цветя. От тяхно име благодарствени слова за поканата да чуят и видят изпълненията на самодейците произнесе Таня Христова.

 

Народната песен е съхранила българския дух

• Таня Христова – кинорежисьор,
създател на камерен ансамбъл „Йоан Кукузел“

Този празник, който бе проведен в Златица, не само че ми изпълни душата с приятни изживявания, но ме направи горда, че нося кръвта на този край, и че съм българка. С голямо удоволствие слушах всичко, което се изпълняваше с любов, с толкова красота, обич и настроение, с такава пищност на цветовете. И усмивките човешки, както на изпълнителите на сцената, така и на публиката.
Бих искала не само тук да пее Златица, Мирково, Челопеч, Чавдар, Пирдоп, Антон и Копривщица, а трябва цяла България да запее. Трябва всички да се хванем ръка за ръка и отново да пеем тези чудни песни, които са съхранили българския дух и които са ни извели до тази висота, че да се разнася българската слава из целия свят и наша песен да се носи из Космоса.
Никога няма да забравя този край, в който се е родил баща ми и дълбоко се покланям на всеки един, който е от тук. Златица е златна преди всичко със сърцата на хората.
Що се отнася за опасенията, че членството в ЕС крие опасност за изгубване идентичността на отделните страни, това с нас няма да се случи, ако уважаваме себе си.
Ние имаме история, с която може само да се гордеем. Дали сме четмо и писмо на всички славяни. В исторически план сме дали духовността и религиозността си на руснаците. Ние сме това, което преди много векове сме пренесли от изток – шевиците, писаните яйца, великолепието на игрите и танците. С тези буйни текстове на народно-песенната ни култура, с това богато народно творчество – поетично, музикално и песенно, сме несравними в света. Имаме блестящи учени-физици, химици, лекари, а от Пирдоп е например коренът на Митко Съселов, който е в Канада и намери съзвездие, и ако се уважаваме само тогава може да стоим достойно в ЕС. Не съм съгласна, че трябва да се покланяме на един или друг народ. Моят първи импресарио Бернар Кота – генерален директор на Хармония мондиг, ме гледаше много от високо на първото интервю, а след това ме кани 27 пъти в Париж и ме посрещаше на стълбите. Показах му по-късно цяла България и където да минехме все казваше: „Покланям се на вашия български дух“. Трябва ни повече самочувствие, защото сме достоен народ и по нищо не отстъпваме на другите. Днес присъствах на един прекрасен концерт, пожелавам догодина да има още повече нови песни, повече състави и още повече млади изпълнители, в които е бъдещето.

Добави коментар