Песента е дар от Бога

 

 

 

 

На 9 април за 8-ми пореден път в Народно читалище „Христо смирнински4 в Златица се проведе традиционният празник на песента под надслов „Песента е дар от бога“. Умишлените трудности които създаде кметът на общината с цел да се провали културната изява, не сломи читалищното ръководство. Тя премина при голяма организация, пълен салон и себе раздаване от всичките 200 изпълнители от 5 до 88 годишна възраст. На сцената се изявиха 19 състава от всички общини от района. От Златица – женски народен хор „Злато лира“, групата за стари градски песни с ръководител Койка Алексиева, детската група за изворен фолклор с ръководител Снежана Борисова и женска фолклорна група; От Пирдоп – Група за стари градски песни „Средногорски славеи“ към читалище напредък – ръководител Кузман Кузманов, Детска фолклорна група „Шарени маниста“ с ръководител Мариана Върбанова и Смесен битов хор; От Мирково – Група за стари градски песни „росен здравец“, към читалище „Христо Ботев“ с ръководител Росен Илиев, Естрадно – сатиричния състав и вокална група „Щурче“; От Чавдар – женска вокална група „китка“; от Буново- женска певческа група „Соколов камик“ и Детска вокална група „Буново славейче“; От Челопеч – Младежка фолклорна формация с ръководител Весела Петкова към сдружение кукерски клуб „Златното руно“ и женска певческа група към читалище „Труд и постоянство“; От Копривщица – женска певческа група „зелен здравец“ с ръководител Виргиния матеева към читалище „Хаджи Ненчо Палавеев“; От Петрич – женска вокална група ; От Смолско женска група за изворен фолклор с ръководител Евгения Петрова и Душанци – женска вокална група към Читалище „Светлина“.

По време на изпълненията на златишката група за стари градски песни към Читалище „Христо Смирненски“, извън регламента на сцената излезе Пирдопската , Мирковската група които изпяха утвърдената едва ли не като втори химн песен „моя страна моя България. Целият салон стана прав на крака и се включи в бурното изпълнение.
Бурни аплодисменти и смях със сълзи предизвика естрадно- сатиричния състав към Мирковското читалище с участието на Христо Козаров, Добринка Илиева, Нина Димитрова и Станко Маринков, които изпълниха хумористичната миниатюра „В кревата“.
Тричасовият концерт завърши с общо изпълнение на участвлите хорове. Заедно с тях пя цялата зала. На сцената бяха поканени ръководителите на съставите, както и 5-годишната Александра Бачева и 88 годишната Цветана Менгова, на които председателят на Читалище „ Христо Смирненски“ връчи букет с цветя и възпоменателен плакет изобразяващ музикалния ключ „Сол“. В краткото си слово Петър Белишки изрази радостта си, че Златица за пореден път е домакин на този великолепен празник, който доказва че самодейността е жива както в настояще време, така и в бъдеще. Той благодари на всички участници за високо професионалните им изпълнения, пожела здраве и успех до следващия празник.
Втората част от празника бе проведена в р-т „Средногорие“, която продължи до късно през нощта. За разлика от читалището, където по регламент се представяха по две изпълнения в ресторанта всеки пееше и играеше на воля.
С голямо внимание бяха изслушани изказванията на гостите на празника Татяна Христова- Доганова – музиколог, основала хоровете „Йоан Кукозел“и „Климент Охридски“, с.т.н.с. Наталия Рашкова – етномузиколог от Института за фолклор към БАН. които дадоха висока оценка на този регионален фолклорен фестивал. На тях и на другата гостенка Ирина Славчева – експерт в Министерството на културата и председател на читалище „Искра“ София също бяха връчени, букети с цветя и плакети.

Минути преди да бъде открит традиционният празник на песента под надслов „Песента е дар от бога“, председателя на читалището Петър Белишки даде пресконференция за местните медии. Г-н Белишки сподели , че предстоящият концерт е бил отдавна планиран, били предвидени средства за провеждането му, но е имало вероятност същият да не се състои, поради прекъсване на електрозахранването на сградата по вина на кмета на общината Нонка Каменова. г-жа Каменова отказвала да заплаща фактурите в срок.Вече многократно е прекъсвано електричеството, включително и към този момент е прекъснато основното захранване и има само осветление. Г-н Белишки благодари на Председателя на ОбС-Златица – Сашка Кърпарова, на бизнесмена Симо Симов и на ЧЕЗ България, благодарение на които предвиденият концерт ще се състои.Председателят на читалището завърши с думите: „Обвинявам кмета на общината в умишлено и тенденциозно спъване на работата на читалището и на самодейците в Златица“.

 

 

Добави коментар