Пенсионери от Пирдоп и Златица гостуваха на Петрич

На 28 август две групи пенсионери от по 25 човека от Златица и Пирдоп уважиха поканата на клуба на пенсионера в село Петрич да се срещнат, да обменят опит и се повеселят. На входа на клуба те бяха посрещнати с хляб и сол и закичени със здравец. В приветливото помещение гостите бяха посрещнати от председателя на клуба Йордана Ракова. Тя разказа за историята на техния клуб, основан преди 27 години и за славното героично минало на селото. В клуба членуват 121 пенсионери, провежда се разнообразна дейност, включват се в обществения живот съвместно с читалището и кметството. Изразена беше благодарност за помощта, оказвана от общината.
Председателят на клуба припомни, че за свободата през Априлското въстание са загинали 172 човека и цялото село е било изгорено от турците. На 22 декември 1877 г. руските войски освобождават Петрич. По-късно в къщата на Христоско Раков и Петър Балов са преспивали княз Александър Батенберг I и цар Борис III.
От името на гостите слово произнесе председателят на клуба на пенсионера в Златица Тодор Чомпалов. И този път той не пропусна да напомни, че дълг на всички последни четири кмета бе с цената на всичко да върнат откраднатите от галерията картини, които сега се намират в Копривщица, както и сребърния кръст на Поп Христоско, с който е благославял въстаниците. Името на крадеца е публична тайна, но правораздавателните органи са го приели като „неизвестен нарушител“. Полага се на Петрич да бъде поставен редом с Копривщица и Панагюрище и на тържествата в селото да бъдат канени първите мъже на държавата. От името на златишките пенсионери беше поднесен скромен подарък – два сервиза за кафе.
След официалната част бе разгледана картинната галерия, в която бяха експонирани само 39 картини и бюстът на Захари Стоянов. Предвижда се след реставрацията на Гуговата къща галерията да бъде преместена в нея.
С голям интерес бе разгледан параклисът „Св. Архангел Михаил“, в който всички запалиха свещи за живите и напусналите нашия свят. Районът около него е облагороден с каменна настилка и много добре изграден навес, който побира над 100 човека. Председателят на клуба вдигна тост за здраве, радост и дълъг живот на всички. С топли думи към възрастните хора се обърна и кметът на селото Мария Ангелова.
Димитър Андреев и Спас Делов рецитираха свои стихове и представиха книгите си „Ехо от залеза“ и „Живот на колела“. Те оставиха по няколко екземпляра на клуба и библиотеката. За доброто настроение се погрижиха гайдарят Богдан от Пирдоп и акордеонистът Ненко Михов, върху чието чело Цано Николов не спря да лепи петолевки. Под техните изпълнения се извиха кръшни хора. Късно след обед на довиждане всички си пожелаха тази форма на общуване да продължи в бъдеще при разменено гостуване.

Тодор Чомпалов

Добави коментар