Памет към делото на възрожденците

 

 

И тази година колективът на СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Златица по подобаващ и оригинален начин отбеляза Деня на народните будители с достойни изяви. На 2 ноември в малката зала на читалище „Хр. Смирненски“ учениците от ХІІ клас Георгина Домусчиева, Тодор Пожаров, Добринка Висариева и Радина Калканджиева, с художествен ръководител преподавателката им по български език и литература Пенка Маркова, представиха литературно-музикалната композиция „Де е българското?“ Тя бе посветена на 160-годишнината от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов. Чрез своите рецитации, участниците обхванаха цялостното творчество на поета, писателя и драматурга Вазов. Прочувствено прозвучаха най-известнитте му стихове – еталон за поетика и родолюбие в съкровищницата на националната ни литература. Всичко това бе на фона на мултимедийна презантация, за която бяха подбрани много документални фотоси и кадри.
Учениците от VІІІ а кл. Иван Нешков, Иван Тодоров, Петър Грамов, Милка Стоянова, Силвия Пейчева, Десислава Меченова, Станислава Велева, подкрепени от Ива Иванова – V а кл. и Даниел Чолаков – ХІ а кл. изявиха артистичните си
способности в драматизацията на поемата „Грамада“.
Директорът на гимназията Нели Стефанова поздрави участниците за доброто им представяне. От името на кмета на общината Нонка Каменова им бе поднесена кошница цветя и поздравителни адреси за училището и читалището.
Вече стана традиция в чест на Деня на будителите училищното ръководство да организира мащабен празник не само за учителите и читалищните дейци, но и за всички граждани, които имат отношение към този ден. Благодарение на финансовата подкрепа на Аурубис България, гост на интелигенцията на Златица бе популярната и обичана певица Нели Рангелова. Под ръководството на преподавателката Даниела Чернева, учениците от ХІ кл. Стоян Дурчев, Даниела Парашкевова и Тереза Делчева бяха подготвили интересни въпроси към гостенката, на които тя отговори с охота. Тя разказа за участието си в Байландо, за житейския си и творчески път, за първата си голяма награда на Златния Орфей. „Имам едно оръжие, което винаги използвам при общуването с хората – гледам ги право в очите и съм много усмихната. Мисля си, че ако един човек дори и да не е много благоразположен към теб, ако подходиш искрено към него, погледнеш го право в очите и му кажеш истината, ледовете винаги се топят. Така поне мисля и така с ме учили“. Нели Рангелова запя своите популярни хитове и успя да привлече на дансинга почти всички от прсъстващите, които освен че танцуваха, но и пяха заедно с нея на микрофона. След концерта тя бе отрупана с цветя и благодарствени думи.
На този ден училищното ръководство използва случая да отправи официални поздравления към свои колежки. Тази година бе отбелязан юбилеят на учителките Милена Василева и Ненка Беловодска, както и на служителките Янка Чолакова и Тотка Тодорова, които получиха подаръци, цветя и много топли думи на признателност за техния труд.

 

Добави коментар