Отново за маршрутните разписания

Във връзка с писма на наши читатели, които изразяват недоволството си от промените в маршрутното разписание и покачващите се цени на билетите на автобусната фирма превозвач „Ангкор Травел“ ЕООД, потърсихме становището на кмета на община Антон Цонка Гешева, с която община е сключен договорът за транспортни услуги. 

– Г-жо Гешева, какво е залегнало в договора между община Антон и „Ангкор Травел“?

– Община Антон е направила процедура за изпълнител- превозвач в края на 2010, началото на 2011 г. Избрана е фирмата „Ангкор Травел“ ЕООД, като на 4 април 2011 година е подписан договора между фирмата и общината. Той влиза в сила от 9 май 2011 г. Срокът на договора е 5 години. 

Съгласно този договор маршрутните разписание са седем. Те са определени от Министерство на транспорта и утвърдени от тогавашния областен управител още през 2006 г.. От тези седем маршрута, последният автобус в 19:45 още през ноември 2011 г. е отпаднал, защото няма пътници за него. В договора има клауза, че за всяка промяна в разписанията трябва да бъдем уведомявани писмено. За последната промяна не бяхме уведомени. Направихме среща с тях, след която получихме уведомление за извършените промени в маршрутното разписание.

– Има ли съществени промени в разписанието на автобусите?

– Съществени промени в разписанието няма. Единствено отпада автобусът в 13:45, като той ще се движи само в петък. Сутрин автобусът в 5:45 ч. си върви той е до София. Следващият автобус е в 7:00 ч., който идва от Копривщица, като от там тръгва в 6:30 ч. В 8:30 автобусът го има, като той е само до Пирдоп и прави връзка с друг автобус на фирмата от площад „Скалата“. Този в 12:10 също е само до Пирдоп, но от там прави връзка с автобус на фирма „Калея“. Автобусът в 15:45 си го има и е до София, а този в 17:20 също тръгва от Копривщица, но е до Мирково. Има един нов, който е в 18:10, но е само до Пирдоп. През събота и неделя е спрян автобусът в 5:45 ч., а в неделя и автобусът в 7:00 ч. Няма опасност хората да останат без превоз през почивните дни. Отменени са ранните автобуси, защото няма пътници за тях. Това може да се дължи и на нелоялната конкуренция от страна на другите превозвачи в района, които обират пътниците.

– Кой определя цената на билетите?

– Цената на билетите се определя от превозвача. Тя не е била обект на договора и не фигурира в него. Има една клауза обаче, че той е длъжен при повишаване на цената с над 10% да иска съгласието на общината. Миналата година му е дадено съгласие след аргументация от негова страна. Месец по-късно цената бе отново повишена, без да бъде уведомена за това общината. Имахме бурна сесия на ОбС, по време на която се установи, че повторното повишаване е заради преминаването на автобусите през с. Чавдар. 

– Какво би могло да се предприеме в случая? 

– Единствено да се прекрати договорът, заради това, че не се изпълняват някои неща в него. От там насетне ще започнат съдебни дела, което не е нужно да се случва.

Важно е да се отбележи, че автобусът в 7:00 ч. през всеки един ден от седмицата е с 50% намалена цена за билет до София.

Добави коментар