Открита бе паметна плоча на Рашко Маджаров – първият залесител

Икономическата комисия на ООН за Европа и Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) обявиха втората Европейска седмица на гората, която се проведе в периода 9-13 декември 2013 г. Европейската седмица на гората бе под надслов „Устойчиво стопанисване и устойчиво развитие“ и бе отбелязана с множество събития в Рованиеми и в цяла Европа. Седмицата имаше за цел да подчертае приноса на горите, горските продукти и услуги към зелената икономика. Тя предостави уникална възможност за комуникация и контакти, популяризиране на горския сектор и множеството услуги, с които горите допринасят за подобряване на нашето ежедневие. Европейската седмица на гората бе отбелязана с чествания, организирани от различни обществени и частни организации в цяла Европа. 

Общинско горско предприятие „Копривщица“, съвместно с Дирекция на музеите, също се включи в инициативата със своя проява. На 9 декември пред сградата му се състоя церемония по откриване на паметна плоча на Рашко Маджаров, който е известен български политик и един от родоначалниците на залесяването на Копривщица. 

Присъстваха зам.- кметът на община Копривщица инж. Стоян Гарчев, кметът на община Челопеч инж. Алекси Кесяков, Искра Шипева – директор „Дирекция на музеите“, общински съветници, служители на Общинското предприятие, граждани.

Кратко слово произнесе инж. Светослав Петров – директор на ЮЗДП – Благоевград. Той обърна внимание на това как горите трябва да бъдат стопанисвани и използвани рационално, защото те не са неизчерпаем ресурс. „Тази година се навършват и 300 години от формулирането на този принцип за устойчиво развитие“ в Германия от Ханс фон Карловиц, който преминава през всички дейности, свързани с биологичните организми, а в последните години тази тенденция се наложи и в икономиката. В същото време е важно да почитаме хората, които са дали много за българската гора и да не ги забравяме.“ – подчерта инж. Петров. 

Мария Караниколова запозна присъстващите с живота и делото на Рашко Маджаров. През 2013 г. е отбелязана 70-та годишнина от смъртта на известния копривщенец. Той е роден е през 1874 г. Син е на Пройчо Маджаров, заможен абаджия и Мария Каравелова – най-малката сестра на обществениците Любен Каравелов и Петко Каравелов. Маджаров е един от основателите и председател на Първото учителско дружество в България, председател е и на Управителния съвет на Българските земеделски кооперации. Бил е народен представител от четиринадесетото до двадесет и четвъртото обикновени народни събрания, министър на земеделието. За кратко е министър на правосъдието за кратко става и два пъти министър на железниците, пощите и телеграфите. Автор на много закони и проекти, със заслуги към кооперативното дело, Маджаров е един от създателите на Българския археологически институт. 

С негово съдействие в Копривщица идват инженери, които работят по каптирането на набелязаните извори на връх Бог и прокарването на градския водопровод. Започва се електрифициране на града, а като министър на железниците започва осъществяване на мечтата си за построяване на железницата София – Копривщица – Карлово и прокарването на шосето Пирдоп – Копривщица. Друга негова мечта – залесяването на Копривщица се осъществява в началото на века – залесяват се околните хълмове, открит е горският разсадник, създава се и опитно поле за ранни сортове картофи. 

В знак на признателност към делото на Маджаров е изградена чешма, издигнат е и негов бюст-паметник.

Паметната плоча бе открита от зам.- кмета на града инж. Стоян Гарчев, а водосветът бе направен от отец Румен Стоянов.

Добави коментар