Осветен бе нов православен храм

   

 

 

Община Мирково

В жарката сутрин на 9 юли, под местността „Бърдо“ в Мирково, около новия параклис „Възнесение Господне“ се събраха много жители и гости на селото. Те бяха в очакване на негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, който специално щеше да дойде, за да освети новоизградения православен храм. Той е построен в близост до старо оброчище и е изписан от пирдопския художник Огнян Пеев.
Специални гости на събитието бяха инж. Добри Цветков, изпълнителен директор на „Елаците Мед“ АД и Димитър Георов, управител на „ПроЛайф Технолоджи“.
Домакинът на тържеството кметът Цветанка Йотина посрещна митрополит Гавриил и придружаващите го духовни лица. Те веднага започнаха светата литургия и церемонията по освещаването на параклиса – обикаляне и поръсването му със светена вода. След това, вътре в параклиса, владиката, отец Николай, отец Йоан, отец Антоний и протойерей Вениамин отслужиха празнична служба. Бяха отправени пожелания за здраве, за вяра в доброто и в Господа. Негово Преосвещенство благодари на кмета Цветанка Йотина за покана да освети параклиса. Специални благодарности бяха изказани на всички, които са помогнали за построяването на новия параклис. На присъстващите бе раздадена нафора, а митрополит Гавриил подари на всички малка иконка, на която са изобразени новите български мъченици.
Цветанка Йотина предаде за съхранение документацията на Негово Високопреосвещенство митрополит Гавриил. Тя му връчи също и плакет на община Мирково.
Под новите навеси вече вряха казаните с курбана, който бе осветен от отец Николай и отец Антоний. Майстори на курбана бяха Александра Лалчева, Елена Кренева и Крум Пердев.
Гостите опитаха от вкусната гозба, както и много други ястия, специално приготвени за случая.

Добави коментар