Оптимист съм, че ни чакат по-добри дни

• Вера Бойчева, кмет на село Душанци, 

пред в. „Камбана“

 

– Г-жо Бойчева, изминаха три месеца от встъпването Ви в длъжност, успяхте ли вече да навлезете в същността на работата в кметството?
– Изминалите три месеца бяха много напрегнати и наситени със срещи, събития, информация. Всичко, свързано с кметската работа за мен е ново. Но имам зад себе си едно общинско ръководство, с което следваме общи цели и което ме подкрепя във всичко. Отчитам и здравата основа, която наследих от Иво Георгиев. Затова сравнително бързо навлязох в същността на кметската работа.
– Какви бяха първите стъпки, които предприехте за осъществяване на идеите и намеренията в предизборната Ви програма?
– Обещах пълна позрачност и диалог с хората. За това в деня, в който встъпих в длъжност, селото вече имаше официален сайт, на който качих предизборната си програма и тя ще бъде там до края на мандата. Заех се с осъществяване на видеонаблюдението на селото и от месец декември то вече е факт. Особено важно беше поставянето на камери на двата входа на селото, на римския мост и на параклиса „Св. Георги“ и включването им към РПУ Пирдоп, което предстои съвсем скоро.
– Кои са неотложните неща, по които трябва да се работи и кои в по-перспективен план?
– Най-неотложната ми задача е отварянето на здравната служба. От две седмици имаме зъболекар, който идва два пъти седмично – четвъртък и петък, с тенденция и за трети ден. Тази седмица съвместно с общинското ръководство осигурихме финансирането на лекарския кабинет, в който много скоро на пълен работен ден ще работи фелдшер. Искам от страниците на в.“Камбана“ да благодаря на фирма „Вега“ООД и лично на управителя – инж. Светозар Върбинов, на инж. Димитър Божков и на инж. Георги Илчев, за това, че в толкова труден за бизнеса момент, взеха решение да финансират работата на лекарския кабинет в Душанци.
Търсим решение и за аптеката, но там нещата не са изчистени финансово и законово и ни е необходимо повече време за решаване на проблема.
Неотложно е вкарването на проекта за реконструкцията на читалище „Светлина 1910″ в ДФ“Земеделие“, оттеглен от бившия кмет на община Пирдоп Антоанета Илиева. За новото ръководство на община Пирдоп читалищната дейност е приоритет, затова проектът вече е преработен, в съответствие с препоръките на ДФЗ и много скоро ще бъде внесен отново по мярка 321 от Програмата за развитие на селските райони .
В по-перспективен план имам много идеи, но те са свързани със сериозно финансиране, каквото предвид тежкото финансово положение на общината, не можем да си позволим. Разбира се, търсим и други източници на финансиране и когато имам добри новини, ще ги съобщя.
– Кои са най-големите трудности, които срещате?
– Няма непреодолими трудности. Всеки проблем има решение, стига да имаш волята и упоритостта да стигнеш до край.
– Как върви реализирането на мащабния воден проект за селото, зимата бави ли работата?
– Интегрираният воден проект се реализира така, както е планувано. Фирмите не са спирали работа дори за ден. Зимата не ги плаши. Работят и в събота, и в неделя. Една от фирмите на връх Ивановден, после и на Бабинден работи до късно вечерта.
Въпреки санкцият от 150 000 лв., наложена на възложителя от ДФЗ, за която „Камбана“ вече писа, общинското ръководство търси начин за осигуряване на средствата за дофинансиране и финализиране на проекта.
– Ще бъде ли разрешен проблемът с транспорта?
– Проблемът с транспорта решихме в самото начало на мандата. На съвместна среща, организирана от кмета на община Пирдоп инж. Цанов и в присъствието на управителя на фирма „Калея“, уточнихме разписанието на автобусите и кой има право да пътува с намаление. До момента са извадени над 130 карти за пътуване с 50% намаление и мисля, че душанчани в настоящия момент нямаме основание за недоволство.
– Предвиждат ли се нови моменти в културния календар на Душанци?
– Да. Тази година културният живот на селото ще бъде обогатен с поне две събития. Ще посрещнем 24 май с театрална постановка, като по този начин възраждаме една позабравена традиция от миналия век. Пак в навечерието на 24 май ще излезе и новото, обогатено издание на историята на Душанци – „Из летописа на село Душанци“.
– Имате ли конкретни идеи как селото да стане по-привлекателно за младежите и в туристически план?
– Имам идеи, но много ми се иска идеите да дойдат от младите хора. И в кметството, и в общината, от началото на мандата постъпиха три сериозни инвестиционни предложения, за които вече са инвестирани средства и хубавото е, че са все от млади хора. И трите са в областта на туризма и биологичното земеделие. Имаме прекрасни условия и за туризъм, и за земеделие. Имаме едно богато историческо наследство, реставрирания римски мост, двата параклиса, църквата, язовира, красива природа и плодородна земя. Нямаме инфраструктура и реклама. Това са двете посоки, в които ще работим, за да станат намеренията реалност.
– Какво очаквате от новата година?
– Новата година е високосна, затова очаквам всички хубави неща да са в пъти повече от миналата. По природа съм оптимист и вярвам, че въпреки кризата и финансовото положение на общината, ни очакват по-добри дни. Повод за тези ми очаквания ми дават ежедневните срещи и разговори с хората от селото, в които те показват борбеност, дух на добронамереност и добротворство и желание да работят за благоустрояването на Душанци .
Очаквам през втората половина на годината, след завършване на водния проект, да видим селото асфалтирано и променено.

 

Добави коментар