Община Челопеч – Църквата „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ грейна в пълния си блясък на Никулден

Сутринта на Никулден църквата Св. Николай осъмна, пълна с деца, много жители на Челопеч, ръководители и служители на рудник Челопеч – основен дарител на храма през последните 6 години. 

Хората от селото се радваха на големия празник и на това, че виждат църквата си обновена и затоплена, децата представиха кратка програма пред Негово Високопреосвещенство митрополит Гавриил и получиха по една осветена „икончица“, както я нарече дядо Гавриил, на Света Богородица. Епархийският архиерей отслужи чин на обновление на храма. В тържествената литургия взе участие и смесеният църковен хор на Ловчанската св. Митрополия с диригент Димитрина Дренска. Всички усещаха, че това не е обикновен Никулден, и за това се беше погрижил предстоятелят на храма, отец Антоний, заедно с църковното настоятелство. Като добри стопани, през целия процес на реставрационните и ремонтните дейности, та чак до организирането на празничния петък, отец Антоний и настоятелстовто неуморно следяха за изпълнението на всички дейности.

Дънди Прешъс Металс Челопеч се ангажира с цялостната реконструкция и реставрация на един от най-старите храмове в Средногорието, като пое финансирането на тези дейности. През 2007 г. беше изготвен цялостен технически проект за консервационно-реставрационни работи, под ръководството на арх. Валентина Едрева от Националния институт за недвижимо културно наследство. След ремонта на покрива и на камбанарията, която цялостно беше реконструирана, през 2010 г. се извърши и пълна реставрация на уникалния Челопешки иконостас, на който реставраторите откриха датата 1856 г. 

Художниците Любомира и Стефан Стефанови продължиха с реставрация на стенописите на северната и южната стени през лятото на 2013 г., като в процеса на работа под по-късните стенописи от 20 век (1948 г.) се появиха по-ранни стенописи от 19 в. на площ от 4,5 кв.м на северната и южната страни в интериора на храма. 

Освен реставрацията на стенописит, през 2013 г. в църквата беше подменена дограмата, беше монтирана отоплителна система, прокаран трифазен ток и бяха изпълнени довършително-ремонтни работи по фасадата. 

Планът за 2014 г. включва проектиране на вертикална планировка на църковния двор и реставрация на тавана.

Добави коментар