Община Пирдоп отбеляза Международния ден на ромите

Отбелязването на международния Ден на ромите води началото си от 1971 година, когато в Лондон се провежда Първия световен конгрес на ромите. На него са приети знамето и химнът песента „Джелем, джелем“. Денят 8 април е обявен през 1992 г. от ООН и Европейския съюз по предложение на Международната организация „Романо юнион“ за Международен ден на ромите. На този ден светът се прекланя пред паметта на всички невинни жертви на гонения срещу ромското население през различните исторически епохи.
По този повод община Пирдоп организира панахида в православен храм „Свето Успение Богородично“, която беше отслужена в 10.00 ч от отец Недко Бръмбаров.
Присъстваха Антоанета Илиева кмет, Мария Шентова зам.кмет, Симеон Симеонов зам.кмет, Димитър Иванов – председател на ОбС Пирдоп, Добринка Балканджиева – ръководител СЗ „УОСОБГ“, Василка Теповичарова – специалист „Етнически и демографски въпроси“.
В следобедните часове на площада пред читалище „Напредък“ се събраха много представители на ромския етнос за следващото мероприятие – засаждане на дръвчета по повод Седмицата на гората.
Кметът на общината поздрави присъстващите, които откликнаха спонтанно и я аплодираха. Тя сподели, че община Пирдоп за първи път отбелязва празника на ромите по такъв начин, изказа благодарност на Василка Теповичарова, която организира мероприятията и пожела здраве и дълголетие. Василка Теповичарова прочете „Поздравителния адрес“ от името на кмета на общината, след което припомни за стотиците хиляди роми, загинали в концентрационните лагери по време на Втората световна война и жертви на геноцид, като призова всички в залата да станат и с едноминутно мълчание да почетат паметта им. Празникът продължи с концерт на оркестър Ямбол.

Добави коментар