Община Пирдоп, кметство Душанци – Първа копка по съвместен проект с партньори от Сърбия

На 2 август на площада в Душанци бе направена първа копка по проект „Подкрепа за интегрирано и устойчиво развитие на трансграничния район за създаване на привлекателни възможности за живот и околна среда“, с обект: „Реконструкция на централен площад „Свобода“, с. Душанци, общ. Пирдоп“. 

Официални гости на церемонията бяха делегация от община Владичихан, Сърбия, водена от кмета на общината Горан Младенович, както и делегацията от Егоревск, Русия, водена от Александър Никитин – общински съветник и председател на „Боевото братство“. Присъстваха инж. Цанко Цанов – кмет на община Пирдоп, Пламен Господинов – зам.-кмет на общината, Райна Алдева – председател на ОбС – Пирдоп, Николина Божкова – секретар на общината, Методий Хайдушки и представител на фирмата-изпълнител на проекта „Мега хидрострой“, чийто управител е Зоран Костов.

Тържеството бе открито от кмета на с. Душанци Вера Бойчева. В своето слово тя изрази надеждата си, че благодарение на реконструирането на централния площад, Душанци ще се превърне в една уютна зона за отдих. По този начин селото ще може да привлича и повече туристи.

Кметът инж. Цанко Цанов представи повече детайли, относно съвместния проект между България и Сърбия. Община Владичихан е три пъти по-голяма от Пирдоп, като в себе си тя включва 51 населени места. Кметът Горан Младенович също приветства гостите на церемонията и изрази удовлетвореността си от реализацията на проекта. Александър Никитин изрази радостта си, че руската делегация присъства на едно такова събитие. Делегациите си размениха сувенири за спомен.

По традиция бе извършен празничен водосвет с молитва за успешното реализиране на проекта от ставрофорен свещеноиконом х. Недко Бръмбаров. Малките самодейците от читалище „Светлина“, с ръководител Камелия Иванова, изиграха няколко народни танца.

Инж. Цанко Цанов и Горан Младенович пристъпиха към извършване на символичната първа копка. В кофата на багера бе разбита бутилка шампанско и бе лиснато менче с вода.

Проектът е на обща стойност от 401 026,49 евро. Той стартира на 23 април т. г., а срокът за изпълнение е 12 месеца. Основната му цел е да бъдат реконструирани и обновени инфраструктурни обекти в общините Пирдоп и Владичихан е и да даде възможност да се изградят приятелски връзки между съседните държави.

Добави коментар