Община Пирдоп – Обсъждане на проекта за Еленската базилика

На 10 декември в заседателната зала на община Пирдоп се срещнаха представители на Ротари Клуб Пирдоп – президентът Иван Панков, Ангел Геров и Красимира Гюлеметова, и на Общинската администрация – зам.кметовете Пламен Господинов, Симеон Симеонов и секретарят на общината Николина Божкова, за да обсъдят проекта за Еленската базилика, който се подготвя съвместно от двете страни. И тъй като проектантският екип е почти пред завършването на този проект, е било решено да се направи това общо разискване, за да могат да бъдат коригирани или допълнени някои от идеите и дейностите. 

Архитект Ивайло Петков от проектантско студио 10АМ Архитектура – София съобщи, че в хода на подготвянето на проекта е събран доста материал за местността и е направено 3D заснемане на базиликата, както и е направен анализ на потребностите и възможностите за развитие и социализация, с цел туристически и други видове атракции.

Първата част от презентацията показа състоянието на Базиликата днес. Демонстрирана бе извадка възстановка на базиликата от Петър Мутафчиев по време на нейното развитие. Продължава и работата по проекта „Консервация и реставрация“. Чрез метода на 3D заснемането може да се извади информация с отклонение до 1 см за състоянието на археологическия паметник. Бъдещите инвестиционни намерения за оживяване на мястото са около зоната на параклиса и зоната зад ловната хижа. Там е предвидено да се обособят места за различни събития и атракциони, указани са и различните локации, в които биха могли да се открият артефакти. По предварително направения анализ са показани малкото неща, които са направени, с цел да се маркира мястото като туристическа дестинация към момента, а биха могли да се обособят различни места за разходка чрез възстановка на митове и обичаи за събуждане на интереса и които имат потенциал да комплектоват цялостната туристическа визия на местността. 

В зоната около параклиса се предвижда ситуирането на музей на артефактите, който ще служи и като информационен център, в който посетителите ще спрат и ще получат първоначална информация за културния контекст, в който са попаднали. Ще има и зала за презентации с мултимедия, търговски щанд за сувенири и туристически материали, помещение за екскурзовод и други. 

Мярката, която е направена за оразмеряване на пространството е за семейство с автомобил и автобус с туристи, т.е. 4 или 50 човека, които ще се случват няколко пъти през деня, за да може районът да се оживи. 

В центъра на мястото е един оборудван ивент-център, в който посетителите ще бъдат посрещани със съвременни условия, с достъп до интернет, за да могат да се запознаят с допълнителна информация. Предвижда се и салон с кетеринг за тържества и ритуали, с обособена зала за разговори, в които научните работници ще се занимават с археологията и консервацията, както и библиотека. Предвидено е и нещо като апартамент за едно семейство, което да поддържа целия ареал и да се грижи и за охраната. Ще има и гримьорни, които да се ползват за различни събития, склад за реквизит и оборудване. При изготвянето на проекта са взети предвид и природно-климатичните условия.

Концепцията за намесата в тези исторически пространства е разделена на две части – идеална и комерсиална. Идеята е да има баланс между първоначалната инвестиция и експлоатационните разходи, за да не се окаже, че ще се направят страхотни сгради и ивент-центрове, които само да обременяват стопаните с множество сметки. Затова предложението е да се заложи на екологични и икономични технологии – сглобяеми модули, рециклируеми материали, модерност и не на последно място проектантите са се опитали да направят почти независими сградите от урбанистичната инфраструктура – да произвеждат ток, наличие на автономно отопление и други. Идеалната цел, която е поставена е осъществяване на адекватна и многопластова информираност на посетителите и запознаване с историческия контекст, което да е адресирано към всички целеви групи. Едновременно с това ще бъдат създадени съвременни утилитарни и санитарно-битови условия. Не на последно място ще бъдат създадени условия и за креативност – оживяване чрез пресъздаване на легенди и поверия, свързани с мястото. Комерсиалната цел, която е заложена, ще се осъществява чрез удовлетворяване на битовите нужди и съвременните потребности – телефонно и GPS покритие, създаване на условия за търговско-стопански дейности – сувенири, рекламни материали; организиране на частни и градски събития в ивент-центъра.

Добави коментар