Община Мирково получи награда „Златен Калоянов пръстен“

 

На 21 май в Националната галерия за чуждестранно изкуство в София, в навечерието на светлия национален празник 24 май, Националният конвент на експертите – Академия за лидери с принос за развитие на страната, връчи ежегодните награди. Сред наградените бяха личности с принос за развитие на българската култура, наука, медицина, кметове на общините Ст. Загора, Враца, Мирково, Търговище, Драгоман, Банско и др.Тържеството беше открито с изпълнение на музикална формация „Аква Делия“, с диригент проф. Деляна Мичева. Наградите бяха връчени от известни личности като проф. Мария Златева, ст.н.с. Кирил Атанасов, арх. Файтонджиева и др.
Златна книга за развитие на българската медицина бе връчена на д-р Димитър Драгиев, на проф. Деляна Мичева за развитие на българската култура, на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика, на чл. кор. Йордан Стаменов за развитието на българската наука.
Сред наградените общини е и Мирково. На кмета на общината Цветанка Йотина бе връчен „Златен Калоянов пръстен“ и сертификат с печат за активна културна дейност за съхраняване на уникалното културно наследство в силно въздействащи културни инициативи, с принос към представянето на националните европейски културни ценности. Водещата на тържеството представи Мирково като селище, в което през 1878 г. е основана първата пивоварна в България и първата кооперация в България през 1890 г. Мирково е дало много поборници в четите на П. Хитов, Г. Бенковски, Хр. Ботев и опълченци, а културните традиции са впили дълбоко корени в живота на населението.
От името на жителите на Мирково, кметът на общината изказа своята най-сърдечна благодарност за наградата, с която е удостоена по случай 24 май. Тя каза, че Мирково има голямо бъдеще и ще се развива успешно на фона на пренаселените градове. Селото е малко, но е едно от най-красивите и подредени в България. Цветанка Йотина подари на директора на Конвента Росица Златанова икона на Св. Св. Кирил и Методий.
Специална награда бе връчена на инж. Пламен Господинов, ръководител – проект в „КРАМ комплекс инженеринг“ за икономическо подкрепяне развитието на културата в Мирково.

Добави коментар