Областният управител връчи награди

 

 

 

 

 

На 2 септември 2010 г., в сградата на Областната администрация на Софийска област се проведе официална церемония по награждаване на отличените участници от Софийска област на Х юбилеен събор на народното творчество „Копривщица 2010″. Областният управител на Софийска област Красимир Живков откри с кратко приветствие тържествената церемония, поднасяйки поздравления за високото художественно представяне и творчески успехи към събралите се участници и благодарност за дългогодишния упорит труд, с който допринасят за опазването на българската култура и традиции. Той благодари и на всички организатори, институции и партньори на Областната администрация на Софийска област за отговорното и професионално участие в подготовката на регионалния преглед и събора в Копривщица. На церемонията присъстваха зам. -областният управител на Софийска област Росица Иванова, гл. секретар Мая Цанова, кметовете на община Божурище и община Костенец, професионалното жури от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН в състав: проф. д-р Димитрина Кауфман, проф. Лозанка Пейчева и д-р Евгения Грънчарова, което оценява участниците от областта, заедно с проф. Мила Сантова – председател на националното жури и директор на ИЕФЕМ към БАН, представители на общините и читалищата от областта и много самодейци.
Преди връчване на отличията проф. Мила Сантова представи отличените участници от Софийска област в Националната програмата „Живи човешки съкровища – България – 2010″ – Народно читалище „Гео Милев“ – Момин проход. Присъстващите видяха и кратко изпълнение на ансамбъла от Момин проход, община Костенец. Програмата е част от пилотна програма на ЮНЕСКО за насърчаване на носителите на нематериално културно наследство да практикуват дейностите и да предават познания и умения на следващите поколения.
Красимир Живков връчи на 72-та индивидуални и групови изпълнители в събора 26 почетни плакети на Министерство на културата и 15 грамоти на отличените за високи постижения в изпълнителското изкуство отличени самодейци. Малката Вероника Начева, ученичка на Гуна Иванова, която откри Десетия юбилеен събор, получи първа своите грамота за отлични постижения и специален подарък от областния управител. Тя изпълни и песента, с която закри събора.
Зам.-областният управител на Софийска област Росица Иванова и членовете на журито – проф. Кауфман, проф. Пейчева и д-р Евгения Грънчарова връчиха 57 грамоти на всички участвали в събора от Софийска област. Проф. Кауфман сподели, че Софийска област се е представила на изключително високо ниво и журито е било наистина затруднено в задачата си на кого да присъди награда. Журито благодари на Областната управа за организираната церемония по връчване на наградите, показвайки своето отношение към уникалността на българското читалище и художествената самодейност в България и значимостта на събития от този вид за мотивирането и подкрепата на нашите самодейци в бъдещата им дейност.

 

Добави коментар