ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Челопеч

„МАТЕМАТИКАТА – ЕСЕНЦИЯ, КОНЦЕНТРАТ НА НАЙ-КРИТИЧНАТА ЧОВЕШКА МИСЪЛ“

От 2 до 6 април в курорта Боровец се проведе 43-та Пролетна конференция на Съюза на математиците в България. Тя бе посветена на 100-годишнината от рождението на известния български математик проф. Алипи Матеев, роден в с.Челопеч.

Покана за участие в конференцията от програмния комитет, с председател проф. Сава Гроздев, бе изпратена лично до кмета на община Челопеч инж. Алекси Кесяков, а по инициатива на директора на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Челопеч, Весислава Панджерова, участие в нея взеха ученици и учители. 

В работата на конференцията взеха участие видни академици, професори, доценти от БАН, експерти от МОН, РИО на МОН София град и Софийска област, гости от Русия, Австрия и Корея, учители и ученици с високи постижения в математиката. 

В деня на официалното откриване на конференцията, участие от община Челопеч взе Татяна Цонкова – мл. специалист образование. Училището взе участие в закриването на конференцията, когато специално място бе отделено на живота и делото на проф. Алипи Матеев. 

Под мотото „Математиката – есенция, концентрат на най-критичната човешка мисъл“ бе изработена презентация с участие на екип от ученици от клуб „Млад математик“, учители и родители. 

Събраните с много труд снимки, биографични данни, успехи и постижения, награди и мисли на професора, събудиха много спомени и мили чувства у присъстващите в залата дъщеря, внучка, племенник, колеги и ученици на Алипи Матеев. 

Презентацията представена в зала България на хотел Самоков от учениците Цветина Георгиева и Силвия Николова предизвика бурни аплодисменти и провокира проф. Иван Тонов от СУ, натоварен с изработването на юбилейния доклад за проф. Матеев, да заяви, че не е необходимо да го представи, тъй като нашата презентация е била пълна и много изчерпателна. Постави „отлично“ на екипа участвал в изработването й. 

Когато на сцената се появиха учениците от вокална група „Средногорски звън“ с ръководител Невелина Сараджова и танцов състав „Слънца“ с ръководител Събина Делова, залата се взриви от аплодисменти. Вокалната група изпя песните „България“ и „Химн на Челопеч“ а танцовият състав се представи със „Северняшки танц“ – „Арканица“. 

Почти цяла вечер не спираха да валят поздрави към участниците, които се оказаха герои и на гала-вечерята, където поздравиха всички от математическата конференция с песента „Старата игра“. 

Представянето и участието на този изключително важен и отговорен форум на учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Челопеч е пореден показател за постигнати високи резултати в учебно-възпитателната работа на целия педагогически колектив. 

И както проф. Гроздев споделя за богатата дейност на проф. Алипи Матеев: „Да се търси пълнота и изчерпателност е невъзможно, защото самият проф. Матеев беше неизчерпаем. Достатъчно е да си спомняме за него, да не забравяме заветите му, да съхраняваме онова, което ни е оставил, защото то винаги ще ни изпълва с оптимизъм и вдъхновение.“

Ганка Иванова и Пека Кръстева – Старши учители в

ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Челопеч

ПРАЗНИК НА БУКВИТЕ

На 16 април първокласниците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Челопеч отбелязаха Празника на буквите. Тържеството се проведе в украсената класна стая, в присъствието на много родители и гости. 

Първокласниците тържествено внесоха запалени светлинки в малките си ръчички – символ на знанието и мъдростта, и гордо обявиха пред всички, че вече са грамотни. Тържеството продължи с премиерата „Защо угасна слънцето“. Децата изненадаха гостите със своята невероятна игра и артистичност. Те пяха и танцуваха, докато разказваха за приключенията на Неграмотника, горския магьосник Граматичко, дяволчето Фют и децата от първи клас, които търсят откраднатия буквар. 

Гостите дълго и с умиление аплодираха малките артисти след думите им: „Ах, направо сме страхотни, първокласници грамотни“.

След тържеството директорът на училището Весислава Панджерова приветства децата с „Празникът на буквите“, който е изключително важен в живота на всяко дете.

Тя зарадва първокласниците с чудесен подарък – една екскурзия до град Панагюрище, където те ще посетят Панагюрското съкровище и къщата музей „Райна Княгиня“, ще вземат участие в интердисциплинарен урок.

Празникът завърши с много цветя, веселие и огромна вкусна торта, във формата на книга, подготвена от родителски екип. А ние сме щастливи и горди от това, че още един клас будни и умни българчета ще четат и пишат на родния си език.

Елена Лукова, ст. учител

Добави коментар