ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Челопеч – Първенци в национална викторина „Да запазим децата на пътя“

От 13 до 15 май в Смядово се проведе XIV Национална викторина по безопасност на движението „Да запазим децата на пътя“. В нея участие взеха 17 отбора, които представляват областта от която са. Софийска област бе представена от отбора на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Челопеч. Съдийското ръководство бе в състав Мирослав Миронов, Силвия Петкова, Светослав Кръстев , д-р Живка Димитрова.

Екипът, воден от ст. учител в начален етап Александра Илиева и съставен от Стефан Миндилов от V клас, Цветина Георгиева от VI клас /капитан на отбора/ и Цветан Семерджиев и Мария Щъркова от VII клас, успя да пребори голямата конкуренция и заслужено спечели първото място във викторината.

Ето какво ни разказаха победителите в това национално състезание и тяхната преподавателка.

Стефан Миндилов, Цветина Георгиева, Цветан Семерджиев и Мария Щъркова:

– По време на състезанието всеки отбор седеше на отделна маса, на която се решаваха листовки, викторината и теста по БЧК. В други две стаи се откриваха повреди на велосипед и се редяха пъзели.

При първия кръг – решаване на листовки и викторината, отборът ни имаше най-много брой точки. За листовката имахме 20 минути за решаване. Тя се решаваше отборно и максималният брой точки е 20. Викторината включваше 10 въпроса. Трябваше да отговаряме за верен, или грешен отговор. 

Нашият отбор взе 10 точки, което още след първия кръг ни изведе на второ място. Трудното беше при повредите във велосипед и нареждането на пъзел. Ако се открият всички повреди, се получават 20 точки, ако откриеш само част от тях – 0 точки. При пъзела бе същото – за всички пет пъзела се получават 20 точки, ако не успееш дори с един елемент – 0 точки. Само отборите от Софийска, Разградска и Сливенска област успяха да наредят пъзелите и да намерят повредите във велосипеда. Завършихме със 78 точки от общо 80. Една грешка допуснахме на листовката и една на теста за долекарската помощ.

На награждаването ни връчиха две купи – от РИО – Шумен и от Националния дворец на децата. Получихме диплом за първо място, а като подаръци – по един сак.

Александра Илиева:

– Смядово е малак град, затова бяхме настанени в Шумен. Първо бяхме на конференция, където се разискваха технически подробности как ще протече състезанието. 

Викторината се провежда по календара на Министерство на образованието и науката за извън класните дейности. 

Първото място ни задължава през следващата година да сме домакини на националния кръг на викторината.

По принцип в часовете на класа изнасяме уроци за безопасността на пътя, но аз съм учител в начален етап, а 

отборът ни е съставен от ученици от V до VII клас. За да се подготвим за състезанието се събирахме след часовете и работихме извън тях. 

Добави коментар