Няма мръсни думи, има мръсни души!

 

 На 16 февруари в Ритуалната зала на читалище „Напредък“ се състоя литературна среща с режисьора и поета Андрей Слабаков, организирана от община Пирдоп и читалищната библиотека, на която бе представена втората му стихосбирка от неговата „писоарна лирика“ „Разклати след употреба“. Наташа Динекова – библиотекар представи пред публиката емоционалния свят на твореца, след което думата бе дадена на литературният критик и управител на издателство „Захари Стоянов“ Иван Гранитски, който е издател на книгите на Андрей Слабаков. Той сподели, че и преди него в българската лирическа история е имало поети, низали рими в духа на писораните творения – Лилиев, Траянов, Дебелянов, дори Пеньо Пенев, но той първи е обединил, събрал на едно място и издал за удоволствие на публиката само и единствено стихотворения, принадлежащи на конкретния жанр.
Книгата има упътване за употребата й – тя е продукт без срок за годност, без доказани качества и консистентност. Има и странични ефекти от четенето й: гадене, повръщане, всеобщо омерзение от шибания живот, който живеем. Още: безсмислен смях, кикот и подхилване. Може да се появят прояви на сарказъм към държавните институции, обществени организации и индивиди от същия пол, както и склонност към рецитация на публични места, будеща недоумение у околните. Слабаков признава, че в тази книга има повече абсурд, отколкото призиви за въоръжена борба с войнстващата посредственост. Тя изразява и отвращението от безкрайния преход в нашето Отечество, от глобалното затопляне, от свинския грип, който не съществува, както и от измислената икономическа криза, превърнала неговата вродена доброта в безпричинен гняв.
В последно време имало ученици, които искали да се запознаят със Слабаков като с поет, но той използвал срещата да ги запознае с големите български поети.
Имало хора, които го заклеймявали, но това били хора, които не употребявали мръсни думи, но си ги мислели.
Той знае, което не всеки знае: мръсни думи няма, има мръсни души, има мръснишко подсъзнание, има вулгарен цинизъм. А присмехулникът нито хули, нито умира от смях – той се присмива над съвършенството да си глупак.
Актрисата Екатерина Евро прочете известна част от писоарните стихове на Андрей Слабаков.
Кметът на община Пирдоп Антоанета Илиева поздрави гостите и поднесе цветя, съобщавайки че община Пирдоп и читалищната библиотека всеки месец ще организират срещи с български творци.

Добави коментар