Нов православен храм грейна над Чавдар

 

 

От много години жителите на село Чавдар мечтаеха да се издигне параклис в местността „Св. Петка“. Мястото пази спомени за събития от многовековната история на този край.
На 2 май стотици жители и гости на Средногорието изпълниха поляните, където всяка година се провежда Традиционният празник на общината. На върха от километри вече блести кубето на новопостроения православен храм „Св. Петка“. Досега на това място имаше само един камък, поставен преди 120 години.
Основна заслуга за построяването на новия параклис има инж. Никола Мутафчиев главен организатор, строител и спонсор за изграждането му. Този достоен и родолюбив българин, нееднократно е показвал своята съпричастност към всичко българско и родно, вложил е много финансови средства, строителни материали, жар и умение за възстановяване и съхраняване на обекти, свързани с нашата история. Благодарение на инж. Мутафчиев, бе възстановен параклисът в Смолско.
За изграждане на параклиса „Св. Петка“ с големи дарения участваха „Елаците мед“ АД с над 50 000 лв., „Челопеч майнинг“ ЕАД, „Автомагистрали Хемус“ АД и др.
Гости на тържеството бяха инж. Цоло Вутов – управител на „Геотехмин“ ООД, инж. Добри Цветков – изпълнителен директор на „Елаците мед“ – АД, Робърт Хауи – генерален мениджър на „Челопеч майнинг“ – ЕАД, инж. Николай Ръжев – изпълнителен директор на „Автомагистрали Хемус“ – АД, кметове на общини от района, инж. Емил Найденов – кмет на община Горна Малина, Маргарита Петкова – кмет на община Ихтиман, управители на фирми, директори на държавни ведомства.
Негово Високо преосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил отслужи тържествена света литургия и освети храма. Той пожела светицата да бъде вечен покровител на Чавдар и жителите му. Отец хаджи Недко Бръмбаров поръси присъстващите със светена вода.
Кметът на община Чавдар Пенчо Геров откри тържеството с цитат от стара песен за селото, приветства мнозинството с добре дошли и отправи пожелание за здраве, дълъг живот, радост и щастие в всеки дом. Той благодари на главните организатори и спонсори и призова всички да пазят този красив парк и храм, изграден за 80 дни. Във връзка със събитието бе прочетен поздравителен адрес от Емил Иванов – областен управител на Софийска област. Кметът на Чавдар обяви решението на ОбС, с което инж. Никола Мутафчиев бе удостоен със званието „Почетен гражданин на община Чавдар“ и му връчи огърлица. Отличеният благодари за оказаната чест.
Почетен знак I-ва степен на общината беше връчен на инж. Цоло Вутов, инж. Добри Цветков, Лорънс Марсланд – главен изпълнителен директор на „Челопеч майнинг“ – ЕАД, инж. Николай Ръжев. Приветствено слово произнесе инж. Добри Цветков /публикуваме го отделно/
С почетен знак на общината II-ра степен бяха наградени инж. Георги Рутев, арх. Климент Джартов, Л. Лазаров, Й. Нешков, А. Геров, инж. Т. Терзиева, Д. Димитров.
Почетен знак на общината и грамоти получиха: Ив. Нешков, Н. Пеева, П. Ракова, Симеон и Г. Зареви, Ил. Кунин, Кр. Гинчев, Н. Петров, М. Шентов, Дамян Ненов, Ив. Панков, В. Кафеджиев, Цв. Райков, Симо Симов, Кр. Манчев и Т. Дишлянов.
След официалната част, започнаха народни веселия. На естрадата се изявиха самодейните състави от читалище „Надежда“ – женският и детският хор „Китка“, танцьори от състав „Средногорско веселие“, а музикантите от известния оркестър „Калофер“ надминаха себе си. Близо час продължи и програмата на Джина Стоева, която изпя своите най-големи хитове.
Майстор-готвачите Рашо Балов и Лулчо Пижов приготвиха курбан от девет овце, който бе осветен от отец х. Недко Бръмбаров. До късно вечерта продължиха веселбите на хората, които дори дъждът не успя да прогони. Отмина един голям празник за Чавдар, който ще остане завинаги в съзнанието на присъствалите.

• Слово на инж. Добри Цветков –
изп. директор на „Елаците мед“ – АД

Ваше Преосвещенство, уважаеми господин Геров, уважаеми жители на община Чавдар, гости и приятели,
Имам честта да Ви предам лично от господин Вутов и групата ГЕОТЕХМИН, както моите, и на екипа на „Елаците мед“АД най-сърдечни поздравления по случай светлия християнски празник „Възкресение Христово“ и по случай традиционния празник на Община Чавдар! Нека ни е честито освещаването на новия параклис, издигнат в чест на най-почитаната у нас светица, Света Петка. В нейна чест са издигнати десетки храмове и манастири както в България, така и извън нея – в Сърбия , Молдова, Влашко и Русия. Света Петка е известна като пазителка на балканските народи. Нейните Свети мощи са надежда за изцеление на слепи, хроми, болни от тежки и неизлечими болести.
Светицата покровителства брака, децата и плодовитостта. В народните схващания тя се смесва и с духа-покровител на къщата и семейството, на раждането и плодовитостта на животните.
Нека този параклис бъде израз на приноса на „Елаците мед“ за спокоен и богат живот в община Чавдар!
Пожелавам, в духа на празника, на всички жители и гости на общината здраве, щастливи и благоденстващи семейства. Бих искал, с даренията, направени от „Елаците мед“ за построяването на параклиса: финанси, материали, техника и труд за над 50 000лв., както и за благоустрояването на Чавдар през последните седем месеца – общо над 140 000 хиляди лева, да подчертая общополезните инициативи на дружеството. Ние винаги сме работили и ще работим за изграждането и благоустрояването на нашия общ дом – общините от Средногорието и за осигуряването на по-добър живот на нашето семейство – жителите на общините! Бих се радвал параклисът да ни напомня, че заедно можем да постигаме по-високи цели. Нека не забравяме, че ще ги постигнем, само ако проявяваме търпимост и разбиране към убежденията и различията помежду ни. Нека заедно и с вяра градим нашето общо бъдеще!
Честит Празник! 

One thought on “Нов православен храм грейна над Чавдар

  1. бивш родител ОУ Челопеч

    Панджерова е нагло, самозабравило се същество.Може би поради слабите си интелектуални възможности не може да се осъзнае,че място в ОУ Челопеч за нея няма.

Добави коментар