Новото отделение на Скин Системс – Оазис на надеждата за бъдещето на МБАЛ – Пирдоп

В края на миналата година ръководството на МБАЛ представи на вниманието на ОбС на общините акционери идеята си за отдаване под наем ІІІ етаж на сградата на болницана на МБАЛ Скин Системс за пластична хирургия и ортопедия. Както всяко ново и непознато нещо, особено пък свързано с болницата ни, и това предложение пробуди недоверие и голяма доза скептицизъм и предизвика реакции от рода на: „…Всичко друго вече ни е наред, само пластичната хирургия ни липсваше!…“

Но така или иначе Общинските съвети на общините акционери дадоха своето съгласие, договорът за съвместна работа с МБАЛ Пирдоп бе подписан и филиалът на МБАЛ Скин Системс официално отвори врати на 15 декември. 

Изчаквахме нарочно с посещението си там, за да дадем малък толеранс от време. Но ето че през миналата седмица, когато заради заледените улици пострадаха доста хора, ни се обадиха читатели, които вече бяха преминали през ортопедията на новооткрития филиал и настояваха да направим репортаж. Хората бяха не просто доволни и очаровани от обслужването, от съвършено различната обстановка, от отношението на екипа, но преди всичко изпълнени с оптимизъм, че има надежда и за бъдещето на пирдопската болница. 

Екип на Камбана посети филиала и видя с очите си всичко онова, което нашият читател ни разказа по телефона и се срещна с д-р Маргарита Гетова – управител на филиала на МБАЛ Скин Системс в Пирдоп, която да разкаже по-подробно за услугите, които филиалът предлага.

Д-р Маргарита Гетова е управител на филиала на МБАЛ – Скин Системс в гр. Пирдоп. Специалист е по детски болести, и е завършила здравен мениджмънт. Работила е като детски лекар в МБАЛ-Враца. От 2000 г. до настоящия момент е работила в Регионална здравна инспекция – София област, началник отдел „Организация и контрол на медицинските дейности“. Идването си в Пирдоп свързва с амбициите наистина да се създаде европейски тип болница, която да предоставя качествено и достъпно медицинско обслужване на населението.

– Д-р Гетова, разкажете повече за дейността на МБАЛ Скин Системс и идването ви в Пирдоп.

– МБАЛ Скин Системс съществува вече пет години, разкрита е в с. Доганово, община Елин Пелин и оказва специализирана хирургична медицинска помощ на населението от общината и не само. Болницата е една от малкото в страната работещи по договор с НЗОК за пластично-възстановителната и естетична хирургия. Идеята на д-р Катрин Крахтова – основател и управител на болницата, е да се пренесе този вид услуга и в района на Средногорието. Една от причините за разкриването на филиал е голямата посещаемост и търсенето на този вид услуга, и по-специално на пластично-възстановителната хирургия. Освен това в района има големи предприятия, което предполага вероятен травматизъм. Целта ни е да сме в полза и за работещите в тези предприятия, в случай на някаква производствена или битова травма.

– Бяхте ли запозната с историята и проблемите на МБАЛ – Пирдоп?

– Петнайсетте години, които имам в РЗИ – София област ми дадоха възможност да опозная добре болницата в Пирдоп. Познавам всички лекари, познавам целия персонал на болницата. Аз съм и секретар на Лекарската колегия за София област. Идвайки, тук не срещнах никакви трудности, както от страна на ръководството на болницата, така и от работещите в нея. От тяхна страна имаме пълно съдействие и желание за съвместна работа.

Всички ме посрещнаха с готовност за съдействие. Работата ми в РЗИ ми даде възможност да познавам МБАЛ Пирдоп достатъчно добре- дейност, кадри, апаратура, възможности. Тук е момента да изкажа своята благодарност на ръководството на Болница Пирдоп, които ни предоставиха възможността да работим, както да използваме тяхната база, така и да работим по договорни отношения с клинична лаборатория, микробиология, рентгенология и физиотерапия. Използваме специалисти на болницата като консултанти по вътрешни болести, ендокринология, кардиология, неврология, физикална терапия. В никакъв случай нашата дейност не се явява конкурентна на дейността на болницата, тъй като услугите, които ние предлагаме са в друга сфера на медицинското обслужване. Мисля, че със съвместни усилия ще предоставим на населението на целия район по-пълно, по-качествено и по-достъпно обслужване. Хората ще получат услугата, от която се нуждаят, тук на високо ниво и при условия, които по никакъв начин не отстъпват на условията в големите болници. Такава е целта на целия ни персонал – населението да получи в пълен обем медицинските услуги, които предоставяме , пациентите ни да останат доволни.

– Каква е числеността на персонала? С какви специалисти разполага Скин Системс – Пирдоп? Местни ли са кадрите?

– Разполагаме с 10 лекари и 12 медицински сестри. Специалистите, които работят при нас са кадри на МБАЛ – Пирогов, УМБАЛ „Света Анна“ и други големи болници в гр. София. Те са с дългогодишен стаж, всички са със специалност пластично-възстановителна хирургия и ортопедия и травматология. Д-р Людмил Пеев и д-р Милко Ковачев са специалисти по пластично-възстановителна хирургия. Д-р Александър Петров е специалист по ортопедия и травматология, има специалност и пластична и възстановителна хирургия. Доц. Станчев е началник на клиника по ортопедия и травматология към университетска болница „Св. Анна“. Д-р Йордан Йорданов, който е единственият ортопед и травматолог в района, е при нас, но работи и в доболнична специализирана помощ. Във филиала в Пирдоп работят и местни лекари -хирурзите д-р Иван Динев, д-р Стела Шопова, както и лекарите анестезиолози – д-р Бургуджиев, д-р Червенков, д-р Краева. Болницата в с. Доганово разполага с над 30 специалисти, които на ротационен принцип идват и в филиала в град Пирдоп. Част от медицинските сестри са на основен трудов договор към МБАЛ-Пирдоп, а при нас са на втори трудов договор или на граждански договор. Факт е, че имаме медицинските специалисти търсещи работа при нас. Персоналът, с който към момента работим е изказал задоволството си от съвместната ни дейност.

– Промяната в базата е коренна и това се вижда. Какви ремонтни дейности са направени?

– Болницата в град Пирдоп отвори врати на 15.12.2014 г. Разположена е на третия етаж в сградата на МБАЛ Пирдоп. Разполага с 30 легла. Всички помещения са основно ремонтирани. Стаите са реновирани изцяло, подменено е оборудването в тях и всичките са снабдени с телевизори и безплатна кабелна телевизия. Пациентите разполагат и с постоянен достъп до интернет. На този етап, имаме две стаи, които са със самостоятелен санитарен възел. 

Стаите са с по три легла, но нашата политика е всеки пациент да бъде настаняван самостоятелен в стая, доколкото това позволява. Всички пациенти могат да разчитат на пълна конфиденциалност от наша страна. 

– На нашите читатели ще бъде интересно да се запознаят с клиничните пътеки, по които работите със Здравната каса, както и с платените услуги, които предлагате?

– По договор със здравната каса в областта на пластично-възстановителна и естетична хирургия лекуваме пациенти с всички видове кожно-подкожни травми, порезни и разкъсно-контузни рани, вкл. по-големи, налагащи пластично възстановяване, изгаряне малки и средни, белези – хипертрофични и келоидни цикатрикси, контрактури – пречещи на движенията, смущаващи растежа при децата, всички видове новообразувания на кожата, реконструктивни операции на лице и тяло, вкл. на млечна жлеза след други оперативни интервенции, незарастващи рани, други, засягащи кожата и подкожните структури операции. В областта на ортопедия и травматология – малки и средни операции на горен и долен крайник, всички счупвания на горен и долен крайник, диабетно стъпало, нарушения на функциите, поради засягане на нерви в областта на крайниците. Работим и в областта на естетичната хирургия и естетичната медицина, където услугите са платени, по ценоразпис, утвърден от управителя на лечебното заведение. Консултативните прегледи обаче са безплатни. Тук на място, наши специалисти имайки предвид желанията на пациента, ще преценят вида и обема на интервенцията, която трябва да се извърши. Последващите прегледи и превръзки са безплатни. Пластичната хирургия в град Пирдоп е второ ниво на компетентност, а в Доганово – трето ниво. Ако пациентът има нужда от помощ и тя предполага по-високо ниво на компетентност пациента след прегледа при нас се транспортира с наш превоз до болница Доганово, извършва му се съответната интервенция на по-високо ниво. По-високото ниво на компетентност предполага по-добра апаратура и повече специалисти, с които разполага болницата ни в Доганово. В постоперативния период, превръзките на пациентите се извършват в нашата болница. Пациентите, които имат нужда от естетична хирургия, но се притесняват тя да бъде извършена тук в Пирдоп, могат да извършат безплатния си преглед от нашите лекари тук, а интервенцията – в с.Доганово. Проследяването на възстановителния период отново ще се извърши при нас в Пирдоп.

В сферата на пластично-възстановителната и естетична хирургия планираме да обхванем и пациентите с рак на гърдата, с възможност за премахване на тумора и реконструиране на гърдата. 

Ние работим и по спешност. Приемният ни кабинет работи до 15 часа, но след това всички пациенти, които имат нужда от нас получават преглед, консултация и/или лечение в рамките на болницата.

Политиката на МБАЛ – Скин Системс е пациентите да не плащат потребителска такса. Всички са освободени от нея. Престоят е напълно безплатен, когато пациентите са здравно осигурени и са по клинични пътеки, с изключение на естетичната хирургия.

Официално отворихме врати на 15 декември. От 5 януари до сега са оперирани повече от 30 пациента, а десетки са минали на безплатни консултации и са получили адекватно лечение. Това е много за една новоотворила болница.

– Предвижда ли се извършването на безплатни прегледи и консултации от специалисти от големите болници?

– Всяка седмица, по предварително определен график, в нашата болница се извършват прегледи и консултации от лекари по пластично-възстановителна и естетични хирургия и ортопедия. Тези прегледи са напълно безплатни за населението на всички общини в Средногорието. Консултациите по кожни болести и естетична медицина се извършват от д-р Катрин Крахтова, управител на болницата. Тя е един от първите български лекари, въвели естетичната медицина в България с повече от 16 г. опит в областта на естетичната медицина. Освен безплатните прегледи в гр. Пирдоп, могат да се извършват и различни естетически манипулации, като например ботокс, филъри за попълване на бръчки, увеличаване на устни и други лазерни процедури, химичен пилинг, мезотерапия, лазерна липосукция, конци и лифтинг на лицето и тялото и много други. Предварително за дните и часовете на прегледите уведомяваме общопрактикуващите лекари и специалисти, както и населението – с обяви, които поставяме на видни места. На този етап всички лекари – общопрактикуващи и специалисти, ни оказват активно съдействие. Те познават най-добре своите пациенти, знаят от какъв вид специалист имат нужда и ги насочват към нас за съответната консултация и евентуално оперативно лечение.

– Каква е основната цел и амбиция на ръководството по отношение на пациентите и бъдещото развитие на болница Скин Системс – Пирдоп?

– Нашата цел е хората, които влизат с болката си, да излизат доволни от това, което са получили като медицинско обслужване и отношение към техните здравословни проблеми. Надяваме се да сме полезни на населението от прекрасния район на Средногорието, предоставяйки му висококачествени медицински услуги, добри битови условия и уважение.

Д-р Людмил Пеев, специалист по обща и пластично-възстановителна и естетична хирургия в МБАЛ Скин Системс – Пирдоп

– Нашата болница е частна болница, най-голямата за пластична хирургия, като включва ортопедия и травматология и обща хирургия. Преди да започна работа в нея, съм работил 8 години в Пирогов и две години в Александровска болница. Там придобих специалност и по обща хирургия, и по пластично възстановителна и естетична хирургия. В началото на работата на МБАЛ – Скин Системс, френски специалисти в продължение на цяла година оперираха в България. През цялото това време, нашият екип се усъвършенстваше. От края на миналата година започнахме работа и в Пирдоп.

Използваме висококачествена съвременна апаратура, направихме ремонт на цялото отделение. Тепърва смятаме да разширяваме сферата на действие. Качествена медицина се прави с качествени материали, качествена апаратура. И затова смятаме да се сравняваме със световните стандарти. 

Предлагаме продукти на френска фармацевтична компания в областта на естетичната хирургия, така че пациентите, които имат нужда от тях могат да се възползват. Те се предлагат на преференциални цени. Изписват се от пластичните хирурзи, в зависимост от потребностите на пациента. Целта е почти без белег да останат оперативните рани. Това е крайната цел на нашата клиника – без болки и дефект и ако има дефект той да е съвсем минимален. Това се постига благодарение на опита, който имат нашите хирурзи и козметиката, която предлагаме в следоперативния стадии. Този вид козметика се предлага единствено и само при нас.

Пирдоп е едно много красиво градче, доста живописно и наистина може да бъде едно хубаво място за живеене. Част от стандарта на живот е и качеството на медицинското обслужване и за това нещо ще допринесем за един по-добър начин на живот.

Пациентите ни са много доволни. Те не вярват, че може да има толкова бързо медицинско обслужване и да си оправдава думата медицинско обслужване, а не да бъде медицинско разкарване. Ние сме привилегировани, че нашите специалности са хирургични и там лесно виждаш проблема на пациента и веднага го разрешаваш по възможности. Самите пациенти го оценяват това, защото все пак им спестяваме пътуването до големи болници. Болниците, които се занимават с такъв тип хирургия са малко в страната. Смятам, че ще бъдем полезни за населението.

Добави коментар