Новият комплекс „Мутафчиев“ издига престижа на община Чавдар

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пенчо Геров – кмет на община Чавдар

За община Чавдар комплексът е онова, което в Чавдар до сега не е имало, това което най-много липсваше на Чавдар. Защото на фона на всичките ни други постижения по подмяна на водопровод, ремонт на улици, на квартални градинки, изграден параклис, което малко по малко преобразяваше общината и подсказваше, че Чавдар се развива, то по отношение на търговията, истината е, че Чавдар беше на едно от последните места в околията и колкото и да е неприятно, трябва да си го признаем. Това се обуславяше от две неща – първо от липса на инициатива и второ – от липса на изградена сграда, в която да се предложат тези услуги. Затова малко е да се каже, че община Чавдар приветства реализирането на тази идея. Още със започването на обекта съм го приел не само като общинска, но и като лична кауза. Това бе и мой личен ангажимент до толкова, до колкото трябваше да се помага на инвеститора за реализацията на обекта. До колкото ни позволява закона сме се мъчили да помагаме на инвеститора час по-скоро обектът да се реализира. Изпитвам особена гордост от всичко това и мисля, че този обект е едно от най-големите постижения на община Чавдар въобще, защото освен че издига престижа на Чавдар, той има и възпитателен характер. Моят опит показва, че когато се направи нещо истинско и стойностно, дори и най-големите недоброжелатели се стряскат пред него. Самият факт, че ще има 26 нови работни места, нима е малко? За Чавдар това е страшно много. От друга страна, като дойдеше някой човек, нямаше къде да го посрещна, водех го в Златица, или някъде другаде. Докато сега, ако ви кажа как хълцаха канадският посланик и директорът на „Челопеч Майнинг“, дори изказаха мнение, че такова нещо не са виждали. Особено водопада – тази стена като влезеш, още от вратата те грабва. Не по-малко значимо е, че това предприятие ще регулира търговията в Чавдар, определено ще я сложи в ред. Досега много от магазините не са имали конкуренция.
И пак ще повторя – това е много голямо нещо за Чавдар! Аз се радвам от сърце, че вдигнахме нивото и се надявам Чавдар да се прочуе с този необикновен комплекс. Защото за Чавдар трябва да воюваме, но сега ще бъде по-лесно. Каквото може най-добро да се каже, го казвам, защото това е истина. Кой друг би направил такъв подарък на Чавдар?!
Да, има стари хора, които може би не виждат смисъл от такъв мащабен комплекс, защото него не го интересува това. Гледа си козата, дои млякото, купува хляб и с това животът в Чавдар се изчерпва. Но хората в трудоспособна възраст – няма човек, който да не одобрява случващото се. Дори с приповдигнат тон говорят за него. Трябва да си сляп, или напълно черноглед, за да гледаш толкова хубави неща и да не ги оценяваш.
С наличието на този комплекс и реализирането догодина на спечелените проекти за ремонт на улици, парковете и др., Чавдар няма да бъде вече, както го наричам паланка, а едно модерно и привлекателно за живот село, чиито улици през 2012 г., независимо дали аз ще бъда кметът, ежедневно ще се помитат с машини и с машини ще се измиват.

Една мащабна инвестиция за нуждите на хората

 

• Никола Мутафчиев,

пред в. Камбана

 

– Г-н Мутафчиев, на 6 декември – Никулден, ще бъде официално открит внушителният комплекс, който за невероятно кратко време /само за 10 месеца/ изникна пред очите ни. Разкажете за читателите за това Ваше впечатляващо начинание.
– Това е една мащабна инвестиция, която се прави в не най-подходящото време, което естествено провокира въпроси – как се инвестира, от къде пари в тази криза, защо именно в Чавдар.
Това е семеен терен, на който бе променен статутът за обществено строителство. Главният проектант е арх. Петър Олеков от фирма „Олви“. Но освен външната архитектура, съществено бе и технологичното и интериорно проектиране, където се опитахме да пипнем и да го пречупим през критериите на атмосферата на този район. Малко са осъществените нещата от онова, което всеки мечтае да построи. Ето защото считам, че е редно в началото на този век да се направи нещо по- интересно от онова, което е правено да сега, а именно такъв тип комплекс.
– Кое е най-същественото, с което този комплекс се отличава?
– Най-същественото, което го отличава и представлява интерес е, че в реализацията му търсим изцяло комплексното, т.е. да се обедини архитектурата с интериора, както и самото обслужване с обективните условия на района. Какво разбирам под обективното развитие на района? В района са най-големите предприятия в Софийска област – Аурубис, Челопеч Майнинг, Елаците, Асарел Медет, мощни Горски стопанства, Копривщица – архитектурен резерват, т.е. в района има много икономически дадености, в които работят доста чужденци и високо квалифицирани работници, високо платени, чиито потребности би трябвало да се задоволяват на по-високо равнище.
В културен план също има какво да се види и научи тук. Чавдар е център на неолита, би могъл да бъде привлекателен и с други исторически и културни забележителности, така че и в това отношение комплексът може да играе ролята на център за популяризиране на културното наследство. А чужденците, работещи в големите технологични предприятия, или студентите, които се обучават в тях, да имат възможност да задоволяват любознателността си и в културно-исторически план.
По отношение на развитието на селския туризъм имаше нужда от едно такова комплексно заведение, което да предоставя почти пълни условия. Ние имаме програма как да продължим още малко, за да запълним напълно понятието селски туризъм, но това ще го правим през пролетта на следващата година.
Това са трите дадености – богатата икономика, прекрасното културно наследство и условия за селския туризъм. Тук са хижите „Братия“, „Сакарджа“ – Чавдар и други изходни пунктове за добър туризъм, има прекрасни условия за лов, има пещери, и ние ще се опитаме да направим съответни маршрути.
Тъй като комплексът не е толкова голям, че да обхване всички тези неща, които изреждаме, нека да приемем, че ние поставяме началото, което би заразило и други предприемачи. И ако ние покажем едно добро развитие, то това би могло да бъде добър пример, който да подтикне и други да рискуват.
– Не е ли голям рискът да се прави в Чавдар такава голяма инвестиция?
– На пръв поглед рискът изглежда непремислен, но в действителност е доста малък, защото дейността на различните обектите ще се преливат една в друга. Комплексът е един икономически организъм, който като цяло не може да губи. Ако започне да губи, или се появят предпоставки за губене, ще търсим други решения, но инвестицията вече сме я направили.
– Защо избрахте именно Чавдар, където да изградите този комплекс?
– Защото тук бяха налице всички необходими икономически условия, и то на куб. Тук има кметство, с кмет Пенчо Геров, където условията, които той като кмет ми създаде, както и ОбС , са мечта за инвеститора. Една кокошка никога няма да снесе яйце, ако няма полог. А ние снасяме тук едно почти златно яйце. Такава инвестиция за Чавдар е мечта. Освен съществуващите икономически условия, които изброих, съществува и друго – това е, че аз безкрайно много обичам с.Чавдар. Свързан съм с почти всичко, което е изградено в Чавдар. Направил съм първата копка на училището, първата копка на водоснабдяването, което изцялото е изградено под мое ръководство, Макар и скромно съм инвестирал в изграждане на улици, със собствени сили съм направил комплекса „Света Петка“. Когато ме направиха почетен гражданин на Чавдар, си казах, че аз ще заслужа да бъда почетен гражданин на Чавдар. С тази инвестиция считам, че съм почти на финала да го заслужа.
Съпругата ми много обича Чавдар, синът ми Никола много обича Чавдар. Те искаха тук да създам нещо, което да не е просто поминък, а да бъде малко повече от поминък.
– Това голямо строителство изисква не малко средства. Как успяхте да го финансирате?
– Да, това е една сериозна инвестиция, собственост на фирмата на моя син Никола „Интерстрой НМ“. През последните две години му предостъпихме ефективни обекти, за да може той да влезе по-сериозна със собствени капитали. Той взе и един голям кредит, който се изплаща, но все пак и и нашата фирма стои зад гърба му. Освен това кандидатствахме успешно за икономическа помощ от фондовете за подпомагане за развитие на селските райони. Имаме приети документи, имаме утвърждавне и чакаме да получим част от средствата, с които да довършим всичко. С една дума направихме инвестицията с всичко, с което се разполагаше и с всички сили, които имахме. И това е отговорът за начина на финансирането й.
– Какво точно представлява Комплекс „Мутафчиев“ и какво ще предлага на своите посетители?
-Комплексът е построен върху три парцела на ъгъла на площада в Чавдар. Всичко е направено от дърво, камък и ковано желязо – най-екологичните материали. В него са обособени 8 обекта – хотел с 20 легла, едно студио и представителен апартамент, ресторант със 108 места и над него ловен кът с трофеи, сладкарница на две нива с 66 места, нощен бар за 55 души, площадно пространство, което е обединяващо и в което могат да се правят тържества за 250 души. Замисълът е такъв, че различните заведения могат да се преливат едно в друго. Към хотела има фитнес, а в сладкарницата – забавни игри за млади хора. Човек като влезе сутринта, през целия ден може да бъде обслужван до сред нощ. Обособен е салон за красота, има магазин за продажба на мляко и месо, плодове и зеленчуци, има тренажорна, която ще произвежда колбаси и някои месни деликатеси, има пекарна, в която ще се произвеждат закуски и хляб.
Ще се опитаме да има разнообразие за клиентите. Освен красивия интериор с падащата вода, откритата камина, тук ще бъде предпочитано място за всички посетители, които искат нещо по-изискано – прясно агне, прясно телешко, или напълно селски гозби – чорба, баница. Например, ще направим седмица на сръбската скара, седмица на руската кухня, ще направим годишно чеверме- шоу. Защото моята теория е, че един филм не може да се прожектира непрекъснато и да има посетители. Ще имаме дисководещ в делничните дни и жива музика в петък, събота и неделя.
– На какви посетители, на какви клиенти разчитате?
– Преди всичко комплексът е направен за Чавдар, да покрие всички потребности на хората там. Вече няма да е нужно на чавдарчани да взимат автобуса и да пътуват до Пирдоп, или Златица, за да си купят месо, да си поръчат торта „Неделя“, букет цветя, или за да се подстрижат. Няма да има нужда да се пътува за такива неща, след като ще ги има тук – на по-добро качество и по-ниски цени. Ще бъдат създадени 26 нови работните места, като предимство ще имат хората от Чавдар. Кметът Пенчо Геров ни преотстъпи своя гл. счетоводител Панка Илиева, която ще бъде комплексен управител. Готвачите са местни хора, професионалсти, които изпратихме на допълнително обучение. Всички хора от персонала са с опит.
Но и комплексът от своя страна ще разчита предимно на обществото. Чавдар става един район, в който хората волю-неволю ще се учат да живеят по-културно, т.е. тази нова среда, условията и услугите, които ще се предлагат, ще имат и възпитателен момент.
– Как приемат чавдарчани онова, което правите за тях?
– Безкрайно съм впечатлен от огромната помощ, която чавдарчани ми направиха по време на строителството. Както навремето в Смолско, когато се правеха къщи, се събираше цялото село да помага. Правя поклон на хората като Пенчо Геров, Йордан Нешков, Делчо и Ненчо Генчеви, Кольо Илиев, Добри Цветков. Няма случай да съм поискал нещо и да не са ми помогнали. Не говоря за епизодичната помощ, която получавах с инертни материали, с дървен материал. Трябваше много умела организация, за да се ползва този стремеж на хората да се създаде нещо стойностно в Чавдар. Използвам случая да благодаря на всички, които бяха свързани със строителството – на гл. инженер Георги Рутев, на арх. Джартов и на всички, които ме подкрепяха през това време.
– Какво ново ще започнете да строите след завършването на комплекса?
– Не мога да седя на едно място, това е абсурд. Имам планове, но да съм здрав и да ми върви бизнесът. А засега бизнесът ми върви прекрасно. Ние не спираме да работим.
След Нова година започваме да правим две много сериозни сгради, чиято първа копката ще бъде в началото на февруари.
– Кога комплекъст ще отвори врати за своите клиенти?
– Това ще стане от 8 декември. На всички, които искат да го посетят – добре дошли!

 

2 thoughts on “Новият комплекс „Мутафчиев“ издига престижа на община Чавдар

  1. Комплекса е тип „селска мечта“, но горе-долу бива. Ама от какъв зор е вдигнат в село Чавдар едва ли някой може да си обясни.

  2. Комплексът е страхотен! В Чавдар е, защото имахме нужда от него и защото някой ВЕЧЕ си е обяснил защо да бъде точно там.

Добави коментар