Нова високопроходима линейка за медицински център- Мирково

В рамките само на един месец, гражданството на община Мирково за трети път се събира на площада пред общинската администрация, за да присъства на освещаването на нова придобивка. На 24 ноември това бе големият камион и контейнерите за сметосъбиране и сметоизвозване, на 1 декември – пет броя машини за снегоизриване, а на 5 януари – освещаването и пускането в действие на чисто новата линейка, която ще обслужва всички жители на общината и ще бъде предпоставка за разширение дейността на Медицинкия център в Мирково.
Пред събралото се множество кметът Цветанка Йотина честити на своите съграждани новата придобивка.
„В навечерието на рождената дата на Христо Ботев в Мирково се случва едно прекрасно нещо – Медицински център – Мирково от днес придобива една нова линейка, която ще обслужва населението на общината и всички желаещи извън нея. Пожелавам на всички да сте здрави, да посещавате здравната служба само профилактично и да не ни се налага да имаме нужда от линейката, но е хубаво, че ще я имаме, та когато ни потрябва да ни е под ръка. За новата придобивка изказвам горещи благодарности на д-р Бабуров и на г-н Савчев, които се отзова на нашата молба и ни предоставиха този прекрасен автомобил.
През пролетта на 2010 г. в община Мирково бе открит Медицински център, който на този етап работи добре. Центърът се посещава от жители на общината, а лекарите, които упражняват дейност в този Медицински център посещават прилежащите села и извършват прегледи в населените места на територията на общината. Преди Коледа беше направен безплатен очен преглед на жителите на с. Буново, като това предстои да бъде направено и в другите населени места.
Имаме намерения да развиваме дейността дейността на Центъра и ще намерим най-удачния начин както за неговата поддръжка, така и за медицинското обслужване на населението. Д-р Бабуров усилено работи в това направление. Доволна съм от факта, че тук идват специалисти от Медицинска академия от ВМА, от ИСУЛ, водещи лекари, които извършват прегледи и дават консултации и смятам че това е едно добро начало“.

• Д-р Симеон Бабуров – управител на Медицинския център

– Идеята за новата линейка има за цел по-нататъшното разширяване на Медицинския център. Стремим се да направим един проект за публично-частно партньорство, по модел, който може да бъде приложен и на други места във връзка с новите изисквания към лечебните заведения, които има Министерството на здравеопазването. И ако този проект заработи тук, ще го предложим да се реализира и на други места в страната. Финансирането за сега ще бъде със средства на Медицинския център или с абонаментни минимални такси от населението. Ние ще предлагаме специализиран медицински превоз с медицински лица и хората ще бъдат извозвани според тежестта на заболяването в Пирдоп, или в някоя специализирана болница в София. Идеята ни е да локализираме около 10 -15 линейки в цялата страна на възлови места, където има най-много проблеми и хората да имат най-бързата възможност да достигат до съответното лечебно заведение. С тази идея са запознати в Министерството на здравеопазването и в Министерството на труда и социалната политика и ако проектът като вид алтернатива заработи, ще го подкрепят. Община Мирково е първата община, която ще има нова, напълно оборудвана и високо проходима линейка, с всички сертификати, които се изискват от Министерството на транспорта. Сега започваме да набираме екипи.
Ние сме свързани към КОЛ център – спешния център на тел.112, те ни се обаждат и ние реагираме. Сега предстои обсъждането на вариантите за финансирането на Центъра, който вече е изграден като база и като логистика. Нашата линейка ще обслужва жителите на община Мирково, но ще обслужва и жителите на Златица, Копривщица и които пожелаят да ползват услугите срещу символични такси. Отец Николай отслужи тържествен водосвет и поръси присъстващите за здраве, както и новото съоръжение. В чест на новата линейка бе гръмнато шампанско.

Мария Павлова

 

Добави коментар