Не обръщам внимание на знаците – обичам нещата просто да се случват

Режисьорът Камен Калев – носител на наградата  „Стоян Камбарев“

 

За него не знаехме нищо докато не се появи филмът „Източни пиеси“. Ниско бюджетната продукция, създадена без нито един държавен лев, влезе в групата на най-успешните родни филми за последните 20 години, отрупа се с престижни награди и дори бе показана в Кан през 2009-та. Това е и причината режисьорът да стане първият носител на приза за изкуство „Стоян Камбарев“, връчен му на 19 април от Деси Тенекеджиева – председател на Фондацията, носеща името на големия ни театрал.

– Камене, очаквахте ли подобно признание?
– Не съвсем. Останалите четири кандидати бяха доста силни и не бях мислил много в тази посока.
– Май свикнахте да получавате награди?
– Не, просто се стремя да нямам предварителни очаквания в такива моменти, но винаги е голямо удоволствие, когато на теб се пада наградата, като поощрение, което ти дава сили да продължиш…. Една награда за мен винаги има двуяко значение.
– Защо е важна обаче именно тази – все пак е на името на театрален режисьор?
– Аз не разграничавам творците на кино и театрални. За мен е важно, че тя носи името на Стоян Камбарев, защото харесвам силата му, желанието му да търси и споделя това, което го занимава, без да прави компромиси. Така той се превръща в някакъв вид икона, вдъхновяваш се от него и затова за мен е голяма чест да получа приз на името на Камбарев.
– Къде е статуетката, държите ли на специално място наградите, които получавате?
– У дома е, но нямам специално място, на което да ги държа…всъщност, обикновено отиват при майка ми в Бургас (смее се). Тя най-много се радва на успехите ми.
– Разкажете повече за следващия си проект „Островът“, по който започвате снимки…
– Да, започваме през август в Бургас, после малко в София, но основно ще снимаме на един остров срещу Бургас.
– Пак ли ще гледаме любовна история?
– Да, има такава, но както и в „Източни пиеси“ тя не е централната тема. По-скоро тук ще ни занимава любовта изобщо, към всичко.
И вторият ви филм ли ще е без държавна субсидия или НФЦ вече разбра, че вие сте успешен режисьор и този път „рискува“ ?
– НФЦ ни одобри проекта още преди „Източни пиеси“ да излезе по кината затова не мога да преценя коя е причината да ни отпуснат пари, но естествено сега са по-предразположени и имат по-голямо доверие, но това не е гаранция. Всеки следващ проект трябва да е логичен и комисията да бъде убеждавана в това.
– Но ще признаете, че „Източни пиеси“ ви отвори доста врати….
– Да, със сигурност. Най-малкото ми даде увереността, че вървя в правилната посока, но пък има и напрежение, защото всички очакват следващият филм да е по-добър, а това е доста задължаващо.
– Къде се възприе филмът по-добре – у нас или в чужбина?
– Няма особена разлика. Срещнах хора, които са били искрено докоснати от лентата почти на всички континенти, зависи от чувствителността на човек. Разбира се, у нас по-лесно се схващат конкретни детайли, защото тук филмът е в естествената си среда, но това няма особено значение за глобалното му възприемане.
– Късметлия ли сте?
– Да, като цяло се чувствам така и не само в киното. От малък имам подобно усещане… например, намирал съм билет за трамвая, когато нямам пари… (смее се)
– Значи съдбата ви е давала някакви знаци?
– На знаците не им обръщам внимание – просто предпочитам да виждам как се случват нещата.

Интервю на Яна Донева

 

Добави коментар