Неостаряващият Мечо Пух

130 години от рождението на автора на Мечо Пух

На 19 януари в библиотеката на читалище „Напредък“ – Пирдоп, Захарина Бодурова приветства дошлите да се потопят в приказките за Мечо Пух. Присъстваха ученици и учители от СОУ „С. Савов“ – Пирдоп.
Английският писател Алан Милн е известен на малки и големи с книгите си за говорещото плюшено мече Мечо Пух и с много детски стихотворения.
Милн е роден в Шотландия на 18 януари 1882 година, но израства в Лондон. Учи в Уестминстърското училище и в Тринити Колидж в Кеймбриджкия университет, където получава стипендия по математика. Книгата на Алън Милн „Мечо Пух“ е издадена през 1926 г. и постига незабавен успех както в Европа, така и в САЩ. Продажбите надскачат всички рекорди в рамките на две години след първата й поява.
Обичаният автор черпи вдъхновение за книгата си от малкият си син Кристофър Робин Милн, роден през 1920 г. На първият му рожден ден му подарява плюшено мече, което детето кръщава на името на канадската мечка „Уини“ и на белия лебед „Пух“ от Лондонския зоопарк. С течение на времето на малкия Кристофър подаряват и други плюшени играчки и така историята се обогатява.
Четенето на книгата направиха ученици от VІІ а клас, с класен ръководител Марияна Върбанова, след което демонстрираха как приказките могат да присъстват в живота на възрастните и влязоха в ролята на озвучители.
Всяко дете израства с вълшебни приказки, истории и разкази, които го забавляват, но и го учат на основните добродетели. Не само децата обичат приказките, но и възрастните, защото те ни разкриват отношенията между хората, показват ни доброто и лошото, как да се справяме в различни ситуации. Всеки може да вярва в чудесата и в магиите, които ни представят те. Хубаво е да знаем, че можем да избягаме от действителността и да се скрием в магията на приказките.

Невена Дорова

Добави коментар