Нека да се раждат повече бебета!

В навечерието на 21 януари – Деня на родилната помощ, разговаряме с
д-р Владимир Ненов – завеждащ АГ отделение
и д-р Петя Хвалабогова – акушер-гинеколог в МБАЛ Пирдоп

– С какви специалисти и какъв персонал разполага пирдопското АГ отделение? Какви медицински услуги и здравна помощ могат да получат жените в него?

Д-р В. Ненов:

– В отделението работят двама лекари със специалност с над 20 години трудов стаж и пет акушерки, което е сравнително добър и много добре сработен екип.  Основната ни цел е да възвърнем доверието на пациентите към болницата и самото отделение. Защото през последните години ражданията в отделението са намалели. Пациентките предпочитат да раждат в София, Карлово, Пловдив и поради тази причина основната ни грижа в момента е да ги задържим в нашето отделение.

Услугите, които се предлагат най-вече са обслужване на бременни жени, женска консултация, лечения, възникнали по време на бременността.

От гинекологичните операции се прави абсолютно всичко, въпреки че нямаме все още сключени пътеки по здравна каса за всички видове операции. Ние правим всичко възможно, понякога и под формата на други пътеки, за да може да се задържи този поток от пациенти.

Имаме нужда от ново родилно легло, което ще осигури по-голямо удобство на родилките, а също така и от нова реанимационна масичка за новородените. В момента сме в преговори за спонсорство с Ротари клуб Пирдоп, в лицето на който срещаме много добро разбиране и в рамките на два-три месеца, благодарение на тях ще се снабдим с тези удобства. Планират се размествания в отделението във връзка с отоплението и обслужването, за да бъде то по-компактно и по-удобно за обслужване.

– Отделението притежава ли нужната апаратура, лекарства, консумативи?

Д-р В. Ненов:

– С лекарствата и консумативите нямаме проблеми, всичко се поръчва и доставя в срок. Апаратурата ни е на много добро ниво.

– Колко деца се родиха през изминалата година?

Д-р В. Ненов:

– Децата, родени през изминалата година са 82, но за този голям район са изключително недостатъчни. Много от жените отиват да раждат на други места, но това не е по наша вина, така са учени през годините.

– Наблюдава ли се по-добра информираност относно проблемите, които биха могли да възникнат при една бременност и полагат ли грижи бъдещите майки за една по-здравословна бременност?

Д-р П. Хвалабогова:

– Определено да. Младите майки са много информирани, четат специализирана литература, информират се от Интернет, идват и задават смислени въпроси, стремят се да бъдат в крак с новостите, за да се грижат по-добре за себе си и съответно за плода през време на бременността. Винаги има един добър контакт между нас.

– Раждат ли се по-здрави бебета?

Д-р П. Хвалабогова:

– Нямаме деца, родени с малформации, за разлика от минали години, когато се наблюдаваха повече раждания на деца с малформации.

– Повишила ли се е възрастовата граница, при която жените решават да забременеят?

– Да, жените все повече раждат след 30-та си година, имаме родилки на 30-34 години, които раждат първото си дете.

– Как според вас трябва да се стимулира раждаемостта в България?

Д-р. В. Ненов:

– През последните две-три години се наблюдава тенденция на повишаване ръста на раждаемостта в цялата страна. Но за нас е изключително важно в момента да се възвърне доверието на пациентките да раждат при нас, а също така да се преборим с тези „колеги“, водещи женски консултации, които работят срещу нас и отпращат жените в други градове и болници.

– Какво ще пожелаете на българските жени и бъдещите майки?

Д-р П. Хвалабогова:

– Да не се страхуват да раждат.

Д-р. В. Ненов:

– Поне по два пъти, за да има репродукция на нацията.

– Как ще отпразнувате вашия професионален празник 21 януари – Денят на родилната помощ?– Надяваме се, подобаващо. Обикновено колегите от болницата и администрацията идват при нас в отделението и ни поздравяват. А в следобедните часове община Пирдоп организира тържество по случай деня на родилната помощ, на което ще бъдем поканени. Пирдопската общественост винаги е отдавала значимото си уважение към нашия труд.

Добави коментар