На колене пред подвига и героизма

 

 

133 години от Освобождението на България

 Община Пирдоп

По традиция честването на Националния празник в Пирдоп започна с поклонение пред светите места в града – паметникът на опълченците в двора на училището-паметник „Т.Влайков“ и паметникът на капитан Баторски в двора на църквата. На поклонението присъстваха Антоанета Илиева – кмет на община Пирдоп, председателят на ОбС Димитър Гочев, зам. кметовете на общината Мария Шентова и Симеон Симеонов, общински съветници, лидери на политически партии и движения, представители на държавни институции, много граждани и ученици. Преди да бъдат поднесени венците и цветята пред паметната плоча на 38-те пирдопски опълченци, деца от Началното училище рецитираха възторжено стихове за Освобождението и Свободата.
В двора на църквата, пред паметника на капитан Баторски ученици от СОУ „С.Савов“ говориха за героизма и себеотрицанието на людете, дошли да се бият за нашата свобода, а отец Недко Бръмбаров отслужи тържествен водосвет. Кметът и председателят на община Пирдоп, както и представители на различни политически партии поднесоха венци.
Множеството пирдопчани се отправи към площада, за да присъства на тържественото издигане на националния флаг. Младежи в четнически униформи го пренесоха до пилоните и флагът бе тържествено издигнат. Слово за Националния празник, за приноса на поборниците от нашия град, за историческата ни памет и нашата идентичност произнесе кметът на община Пирдоп Антоанета Илиева. Деца от НУ „Т.Влайков“ понесоха над главите си гирлянд от цветя, за да го положат пред паметника на своя патрон.
Пространството пред читалище „Напредък“ се изпълни от Младежкия духов оркестър и мажоретния състав на гр. Ловеч. Техните изпълнения бяха в унисон с тържествеността на деня 3 март и патриотичните чувства, които но изпълват на този ден.

Община Антон

На връх трети март, в 18 часа, антончани се стекоха в читалищния салон, където бе подготвен тържествен празничен концерт. Присъстваха кметът на община Антон инж. Стоян Гарчев, секретарят на общината Цветелина Симова, общински съветници, много граждани, родители на самодейците, даже и невръстни деца. И така е винаги в Антон – хората се събират, за да празнуват заедно!
Концертът започна появяването на девойки в национални носии, които ритуално носеха над главите си хлебна пита, житни класове, плодове и цветя – изконните символи на нашата българска самобитност. Тържествено прозвуча одата на Иван Вазов „Шипка“, в изпълнение на д-р Николай Болчев. Сцената се изпълни от очарователните мажоретки на с. Антон, облечени в красиви тъмно сини костюми. Към тях се присъединиха и момчетата с атрактивните си акробатични номера. Групата за автентичен фолклор, с ръководител Владимир Ангелиев изпя няколко песни, които бяха посрещнати с овации.
Кръшни хора и ръченици изпълниха самодейците от танцовия състав, с ръководител Събина Илиева и завладяха публиката с ритмите и пъстроцветието си.
Гвоздеят на програмата бе появата и атрактивните изпълнения на новосъздадената естрадна формация, с ръководител Пенка Тодорова. В нея участват жени на различна възраст и един мъж Петър, с различни професии, с богати музикални способности, които пеят с плам и жар. Репертоарът им все още не е голям, тъй като работят отскоро, но изпълняват любими български песни на Фамилия „Тоника“, Тони Димитрова, Лили Иванова и взривяват публиката, която ги изкарва на бис. Участниците от естрадната формация и тяхната ръководителка Пенка Тодорова изказват горещата си благодарност към Татяна Семкова за ушиването на червените барети, както и на секретаря на читалището Нонка Иванова и Генка Додекова, които неотклонно са били на тяхно разположение, за да направят възможни и тяхната изява и цялостния третомартенски концерт.
След двукратното изпълнение на култувата песен „От век на век“, кметът инж. Стоян Гарчев поздрави с празника гражданите на Антон и благодари на изпълнителите и техните ръководители, поднасяйки им букети и кошница с цветя.

Община Златица

На 3 март община Златица посрещна скъпи гости – група бесарабски българи от Украйна, обединени в Клуб „Родолюбие“. Поканата бе отправена от община Златица и читалище „Хр. Смирнински“ и бе осъществена със съдействието на Руския културно-информационен център – София.
Като истински братя те бяха посрещнати в читалището с хляб и сол. В малката зала на читалището, където бе подредена изложба от литографии на тема Руско-турста война, уредникът на музей „Луканова къща“ – Пирдоп Иван Иванов запозна гостите с историческите факти, предшествали деня на свободата и с героизма на руските войни и българските опълченци.
След беседата всички се отправиха към северната част на с. Църквище, където се намира скромният паметник на загиналия на 26 октомври 1877 г. руски солдат Никифор. Присъстваха кметът на община Златица Нонка Каменова, кметът на кметство Църквище Стоянка Петрова, общински съветници, членове на Клуб „Традиция“, граждани. Деца развяваха трикольорни знамена. Поклонението бе открито от Петър Белишки – председател на читалищното настоятелство. Слово за значението на Трети март и цената на свободата произнесе кметът Нонка Каменова.Присъстващите граждани и гостите от Одеса положиха венец и цветя, с което отдадоха почит към един неизвестен руски войник, загинал за свободата на България.
Бяха поднесени цветя пред паметника на загиналите опълченци пре Пещерата и на паметника в центъра на града.
По-късно в салона на читалището се състоя тържествено събрание и пребогат концерт. Тържествено слово, по повод Националния празник 3 март произнесе кметът Нонка Каменова. Последваха изпълненията от страна на гостите, предимно популярни български песни, които се редуваха със стихове за родината, наречена България. Особено трогателно бе, когато всички запяха „Хубава си, моя горо!“ и „За теб, Българийо!“, която вдигна скандиращата публика на крака. Освен гостите от Украйна, в концерта взеха участие малката и чаровна народна певица Вероника Начева с великолепното си изпълнение на „Излял е Дельо хайдутин“ и фолклорен ансамбъл „Средногорие“, с ръководител Събина Илиева.
Честването на Трети март в Златица бе нестандартно и изключително вълнуващо. Може би защото наши сънародници извън пределите на страната ни дадоха урок по истинско родолюбие и ни показаха що е истинска родова памет.

Община Мирково

В снежната утрин на 3 март десетки граждани се отправиха към двора на църквата „Св. Димитър“, за да се поклонят пред паметника на загиналите в Руско-турската освободителна война мирковчани и да положат цветя.
На тържествената церемония присъстваха кметът на община Мирково Цветанка Йотина, председателят на ОбС – Мирково Павел Данкин, общински съветници, служители в общинската администрация, учители, деца.
Отец Николай Славчев отслужи заупокойна молитва за загиналите под връх Баба 38 мирковски опълченци и за намерилите тук своята героична смърт руски войници и офицери.
След заупокойната молитва тържествено и вълнуващо слово произнесе Павлинка Домбева. Прозвуча и Вазовото „Аз съм българче“, изпълнено от най-малката участничка в поклонението. Ученици от ОУ „Г. Бенковски“ рецитираха стихове за Трети март и Освобождението на България.
Пред паметника бяха поднесени венци и цветя. След това множеството се отправи към паметника на опълченците и участниците във войните където също бяха положени цветя.

Община Челопеч

С тържествена церемония по издигането на националното знаме и митинг-заря, на 2 март челопечани честваха Деня на Освобождението. Пред паметника в центъра на селото се събраха представители на общинското ръководство и администрация, общински съветници, офицери и сержанти от запаса, жители и гости, децата от ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ и от ОДЗ „Ханс Кристиан Андерсен“. Малките възпитаници рецитираха стихове за 3 март. Слово за петвековното робство, безграничния героизъм на българските опълченци и руси и за хилядите знайни и незнайни войни, дали живота си за свободата на България, изнесе Татяна Цонкова – мл. експерт „Образование, култура и ВО“ в ОбА – Чалопеч. Паметта на загиналите бе почетена от всички присъстващи с едноминутно мълчание. Пред паметника бяха поднесоха венци и цветя от община Челепеч, ОбС – Челопеч, клубът на офицерите от запаса, сдружението на пенсионерите в Челопеч и граждани. Празникът продължи с концерт, в който взеха участие децата от двете учебни заведения, женската вокална група, детският и женски танцови състави към читалище „Труд и постоанство“ – с. Челопеч.

 

 

 

Добави коментар