На Свети Валентин – между сериозното и забавното

14 февруари – Празник на влюбените

Какво са празниците? Дни, които очакваме с нетърпение. Чувство, което да споделиш. Начин, да бъдем различни /по-добри, по-усмихнати, по-сърдечни/. Възможност, за съпричасност, а не за противопоставяне. Ето защо, крайно време е да загърбим въпроса откъде е дошъл един празник, а да видим какъв смисъл се влага в него.
В частност, какво се празнува на 14 февруари? Ден на виното – малко встрани от училищната възраст, но не съвсем. Нека не забравяме, че България се слави с традиции във винарството. Ден на влюбените и ден на сладкишите – и двата повода за празнуване са напълно резонни и съвместими с училищната възраст.
Вече втора година събитията в училище се организират под егидата на РИОКОЗ и се смятат за добър начин за възпитание на подрастващите. Тази година в СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ се организира конкурс за най-добре приготвен сладкиш, в който могат да се изявят всички желаещи от V до VІІІ клас. Всички ще бъдат доволни – и победителите, и тези, които изчакват момента на награждаването, за да влязат в ролята на дегустатори. За учениците от VІІІ клас е предвиден „Час на влюбените“с вплетени любовна лирика, скечове и викторина с въпроси, свързани с предпазване от СПИН и други заболявания, предавани по полов път. Гимназистите са подготвили презентации и в импровизираната среща „На Свети Валентин – между сериозното и забавното“ ще се срещнат с „крилати“ мисли на велики личности. Все пак всички са подвластни на любовта.

Кина Буюклиева – пом. директор в
СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ Златица

Добави коментар