Надежден мотоциклетен състезател

Двадесет и четиригодишният Ненко Стоянов Стаматов е един от 15-те члена на е новосъздаденият мотоциклетен спортен клуб „Мото Средногорие“ – Пирдоп. Засега той е единственият участник от клуба в провежданите в страната мотоциклетни състезания на писта. Състезава се от миналата година. Взел е участие в национални, балкански и източноевропейски състезания. На II републикански кръг заема 3-то място, а тази година е в I кръг. От източноевропейското състезание проведено в Долна Митрополия се класира 5-ти от общо 26 състезатели от Европа. Предстоят още два кръга в България и по един в Сърбия и Черна гора.
Да се участва в мотоциклетно състезание на писта е отговорна и скъпоструваща работа. В Долна Митрополия е единствената мотописта в България на която се провеждат състезанията. Извършва се специална подготовка на машините. Само за тренировка и участие в състезание са необходими един комплект гуми, който струват 700 лв. Подменя се окачването, амортесьорите, ауспуси, вериги, накладките за спирачките за да се приведе мотоциклетът в необходимото техническо състояние позволяващо участие в състезание. Както неговият така и мотоциклетите на младежите от клуба са собствени, японска марка като Хонда, Сузуки. Неговият мотоциклет е „стар“, купен преди 6 години за 10 хил.лв. Днес един нов мотоциклет за състезания струва около 20-25 хил.лв.
За подготовката, придвижването и участие в състезанията Ненко се грижи сам. Има богати клубове и заможни състезатели, които си водят механици, а някои цели сервизи. Освен това мотоциклетите им са съвсем нови. Ето защо е изключително благодарен на управителя на фирма „Олопласт“ Дамян Ненов, който му помага много – купува му гуми и части, а сега му изработва специално ремарке за превозване на мотоциклета да мястото на състезанието. Не е целесъобразно мотоциклета да се движи на самоход до Долна Митрополия. Другият основен спонсор е фирма „Рейж“ с управител Георги Ватахов.
Влечението на Ненко към моторите е от детските му години. Бил е в 5-ти клас , когато му купуват мотоциклет. Има голямо желание да участва в състезания в чужбина, но отново всичко опира до пари. И при най-строги икономии трябват поне 10 хил.лв. за покриване на разходите за закупуване на два комплекта гуми, части, за придвижване и настаняване. Може би ще се намерят и други спонсори, които да дадат възможност на този талантлив състезател, да премери сили на чуждестранните писти. Той не се чувства по-слаб от европейските състезатели. Много е амбициозен и независимо, че финансовите му възможности са ограничени е убеден, че ще се справи успешно в предстоящите състезания.
Възмущава се от водачите на МПС, особено от онези „момченца“ със скъпите возила, за които Закона за движение по пътищата не се отнася и най-вече когато карат колите след употреба на алкохол и предизвикват ПТП и смърт. Даже вече се страхува да се движи с мотоциклета си по улиците.
Пожелаваме на Ненко Стаменов и на членовете на мотоклуба успехи в състезанията и популяризиране на този мъжки спорт сред младите хора от района.

Добави коментар