Н.В.Пр. Гавриил кръсти малкия Емил-Александър

На третия ден на Коледа – Стефановден, Негово Високопреосвещенство Ловченският митрополит Гавриил бе в Мирково, по покана на кмета на общината Цветанка Йотина, за да отслужи тържествена литургия и да извърши свето кръщение на нейния внук Емил-Александър.

В храма „Св. Великомъченик Димитрий“ митрополит Гавриил бе подпомогнат в службата си от своя помощник и отец Николай Славчев. 

Неслучайно за кръщението на малкия Емил-Александър, семейството бе избрало именно деня на Св Стефан – първият великомъченик, загинал за христовото учение. Защото тайнството на посвещение в християнството е още по-силно и внушително на такъв светъл ден. 

Дядо Владика пое младенеца от ръцете на неговия кръстник, тържествено даде името му извърши ритуала по християнските канони. Всички присъстващи обсипаха малкото дете с пожелания за здраве, както и да бъде добър християнин и добър човек.

След церемонията в църквата, празникът продължи в ресторант „Св. Иван Рилски“, където малкият Емил-Александър бе обсипан с подаръци. Дядо Владика направи специално приветствие към семейството на Цветанка Йотина, към родителите на малкия – Гергана и Карл и пожела на всички здраве и благоденствие.

Веселието, хората с развятото българско знаме продължиха до късно. 

Добави коментар