Млада спортна надежда

 

Пламена Съйкова е на 13 години, от Пирдоп. От една година се занимава с гребане, а вече има забележителни спортни успехи! На последното Републиканско първенство, състояло се на 6 и 7 юли на гребната база в Пловдив, в конкуренция с около 30 участника, тя спечелва две първи места – на 2 000 м. и 1 000 м., и трето място на 500 м.
 

– Пламена, кой те запали за този спорт и с какво те привлече гребането?
– Брат ми Ненко Съйков също тренира гребане – каяк и идва да гребе тук на Душанския язовир. Той ме запали, започнах да тренирам и реших да се запиша в Спортното училище в Пловдив.
– Към кой клуб тренирате?
– Това е Клубът по кану-каяк „Тракия“ – Пловдив, в който тренирам каяк. В училище съм най-малката, занимаваща се с този спорт. Есента ще бъда в VІІ клас.
– Как се развива до тук спортната ти кариера ?
– Много добре, тъй като тренирам по-малко от една година а вече имам много първи места и златни медали.
– Тези добри постижения от какъв вид състезания са?
– От отборни и републикански.
Последното ти републиканско състезание на 6 и 7 юли е било изключително успешно за теб и то при сериозна конкуренция.
– Да, така е и аз много се радвам на първите две места, които спечелих!
– Как съчетаваш спорта и училището?
– Учебната програмата в Спортното училище е съобразена със спортната подготовка. Имаме по 2 тренировки на ден, а през останалото време – учебни занятия.
– Какво ти дава този спорт? Какво ти харесва в него?
– Харесва ми, защото когато греба това ми носи успокоение. Зарежда ме с амбицията всеки път да бъда по-добра и да съм първа.
– Какви състезания ти предстоят?
– Следващата година ми предстои състезание за купата „Никола Велев“, което се организира в памет на този изтъкнат кануист. Това е едно престижно състезание.
– От къде идва финансирането?
– От българската федерация по гребане, която финансира нашия спорт. Отделно всеки клуб си има спонсори, които му помагат.
– Сега във ваканция ли си?
– Да, след Републиканското ни пускат във ваканция, за да си починем и от 1 септември започваме отново. При нас учебната година започва по-рано, защото не ни достига времето за подготовка.
– Пожелаваме ти бъдещи спортни успех, да ставаш все по-добра и да печелиш още много златни отличия!
– Благодаря.

Добави коментар