Михаил Неделчев – носител на националната литературна награда „Тодор Влайков“

   

Доц. Михаил Неделчев бе удостоен с Националната литературна награда „Тодор Влайков“ за цялостната му творческа дейност, като литературен изследовател, политик, общественик и журналист.
Кметът на община Пирдоп Антоанета Илиева връчи на доц. Неделчев плакет на Община Пирдоп и статуетка на Тодор Влайков.

  

Нека Влайковите дни
ни срещат за нови спомени!

Слово на Михаил Неделчев при връчването на националната награда

Уважаеми дами и господа,
Позволете ми да кажа само няколко думи.
Аз съм роден на ул. „Хан Аспарух“, точно срещу софийската къща на Тодор Влайков. За мен Тодор Влайков е един не само детски и юношески спомен, но и една мечта да се възстанови един тип дейност – обществена, литературна и културна, такава, каквато беше невъзможна дълги десетилетия. За нас, студентите от Софийския университет, Тодор Влайков ни се преподаваше единствено, като един писател, който е писал за българската старина, за все още идиличното българско село, за още идиличните малки български градчета. Всъщност, без обществената и политическата дейност на Тодор Влайков, той се схваща като един човек с много ограничен периметър на действие и на творческо осъществяване.
Едва след 1989 г. ние можахме отново да осъзнаем истинската величина на този голям наш писател, политик и обществен деец.
Моя голяма мечта беше възстановяването на списание „Демократически преглед“ и когато през 1994 г. ние възстановихме това списание, мисля че поехме един голям риск – дали ще бъдем достойни за делото на Тодор Влайков. Надявам се, че все пак имаме малък принос именно при възстановяването на паметта за този наш голям писател и за неговите приятели, симпатизанти – хората от неговия кръг.
Надявам се, че не сме се изложили с възстановяването на списание „Демократически преглед“. Тук, след като благодаря разбира се, на община Пирдоп, на уважаемото жури, аз искам и да благодаря и на моите колеги от списание „Демократически преглед“, с които от 1994 г. насам сме издали 53 големи книги. Който ги е виждал знае, че това са едни дебели, сериозни томове, в които във всеки брой ние припомняме за стария „Демократически преглед“ на Тодор Влайков, припомняме за неговите съвременници, за идеите на Тодор Влайков, включително печатали сме десетки негови статии. Така че, аз искам да благодаря на всички мои колеги, с които извършихме това дело.
Още един път благодаря на всички за наградата и се надявам, че и за в бъдеще Пирдоп, този прекрасен площад и Влайковите дни ще ни срещат за нови спомени и нови интерпретации на делото на Тодор Влайков.
Благодаря!

Добави коментар