Митрополит Гавриил освети вековната „Йерусалимлия“

        

 

Литургията бе водена от Негово Високо Преосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, отец Николай Славчев, както и от свещеник от Етрополе и служител на митрополита.

Малко по-късно в църквата бе тържествено осветено и платното „Йерусалимлия“, което е подарено на храма през 1846 година от хаджи Георги Кесак от Копривщица.

На него са изобразени сцени от стария и новия завет, от житието на Исус Христос и Света Богородица. Реставратори на платното са Виктор Мухтаров и Александър Вътов, които са възпитаници на Художествената академия. Виктор Мухтаров е правил като дипломна работа друго платно за църквата преди години, както и реставрация на откраднатите икони и с удоволствие е приел и това предизвикателство.

На службата и освещаването присъстваха кметът на общината Цветанка Йотина, инж. Цоло Вутов, изп. директор на „Геотехмин“ ООД, инж. Добри Цветков, изп. директор на „Елаците Мед“ АД и именникът инж. Димитър Георов, управител на фирма „Пролайфтехнолоджи“. На инж. Вутов бе връчено удостоверение за дарение от църковното настоятелство, в знак на признателност за дарените от семейството му 5000 лева за реставрацията на платното. Митрополит Гавриил изказа своята благодарност и към другите дарители на храма г-жа Йотина, г-н Цветков и г-н Георов, като подчерта, че те са пример за сърдечни дарители. Той им пожела много лично здраве и професионални успехи в техните дейности. След това разказа притчата за смъртта на Св. Вмчк Димитрий Солунски и заяви, че мирковчани имат в негово лице един велик закрилник и пазител. Отец Николай Славчев поръси всички присъстващи за здраве със светената вода, а митрополит Гавриил раздаде нафора и икона с лика на светеца.

Своето свето кръщение в празничния ден получи 3-годишният Димитър Димитров Нестеров от Мирково, като ритуалът извършиха митрополит Гавриил и отец Николай. В това време, отец Йордан от Златица освети готовия курбан, който бе раздаден за здраве на присъстващите. За високите гости бе даден обяд в дома на миньора „Св. Иван Рилски“.

Александра Тодорова

Добави коментар