Митинг в памет на жертвите

 

 

 

 

 

11 септември – Международен ден за борба срещу тероризма

На 11 септември светът отбеляза Международния ден за борба срещу тероризма. На тази дата преди 9 години в САЩ бе извършен чудовищен терористичен акт, отнел живота на хиляди невинни хора, намиращи се в двата небостъргача и пътници в похитените самолети, които се забиха в сградите. В днешно време тероризмът е най-големият враг за човечеството. Борбата с него е изключително трудна, защото в тази война няма фронтове и правила. Не минава ден без съобщение за извършване на убийствени атентати, отвличания, взривявания.
Това уродливо явление не подмина и нашата страна преди четвърт век, когато у нас бяха извършени серия терористични актове, отнели живота на десетки българи. Техни автори бяха членове на нелегалната турска организация, чийто наследник днес е ДПС. Те не се посвениха да заложат бомба в купето на ж.п. вагон за майки с деца, която избухна на гара Буново и уби 7 души, от които две деца. За този акт напомня паметната плоча, поставена на фасадата на ж.п. гара от Отечествената партия. По късно със средства на ТВ“СКАТ“ там бе издигнат монумент в памет на жертвите.
На 11 септември, по установена през последните години традиция, районът на ж.п. гара Буново бе изпълнен с много хора – жители на селото и съседните общини и гости от страната, дошли да отбележат Деня за борба срещу тероризма и да почетат паметта на загиналите невинни хора. Сред тях бяха Минчо Минчев – председател на Отечествената партия, Костадин Костадинов – зам. председател на ВМРО, Данчо Хаджиев – директор на ТВ „СКАТ“, Силвия Трендафилова – автор на телевизионната поредица „Кървавата чешма“, Милена Мачканова – председател на общинската организация на ВМРО в Пирдоп.
Минчо Минчев благодари на хората, дошли да почетат паметта на загиналите. Той припомни, че и тази година няма нито един представител на управляващите, след което даде думата на кмета на община Мирково Цветанка Йотина. С голямо вълнение тя разказа за трагедията, разиграла се през 1985 г., за жертвите от терористичния акт в САЩ, за загиналите 334 души в училището в Беслан, Русия, от които 186 деца и за жертвите на тероризма на още много места по света. Тя заяви, че за нея терористите са изверги и чудовища, а не хора.
В словото си Данчо Хаджиев посочи, че трагедията в Буново бе насочена срещу българския народ и заяви, че ТВ „СКАТ“ ще продължи да напомня за нея, както и че няма да се поддадат на натиска от страна на турски представители.
Силвия Трендафилова отбеляза, че на това място два пъти в годината се събират хора, за да демонтсрират отношението си към тероризма и да отдадат почит към паметта на жертвите от него. Управляващите не са поставили до сега нито едно цвете. От многото телевизии само ТВ“СКАТ“ отразява този ден в Буново. Освен ОП и ВМРО, други представители на политически партии не присъстват. Тя припомни за атентатите, извършени в Пловдив, Сливен, Карнобат, с. Бенковски, Кърджалийско. На турските терористи Ахмед Доган им издигна чешма в село Трънак. Нашите политици се извиниха за възродителния процес, а Турция – не. Тя не е цивилизована държава и не заслужава да бъде в ЕС.
В словото си Костадин Костадинов каза, че освен жертвите не трябва да се забравят и техните палачи. Няколко години след Буново техни наследници са в парламента и бяха 8 години в управлението на държавата. Кметове на много общини и кметства днес са турци. Днес всички сме жертва на ДПС. На това място само тук се отбелязва този ден, а се ронят сълзи за жертвите отвъд океана.
Изказване направи и историкът доцент Георги Ненчовски, жител на Буново. Според него продажни политици и историци твърдят, че в България има турско малцинство. Истината е че има турцизирано българско малцинство, което той доказа с факта от историята. Ахмед Доган създаде турска организация за освобождаване на турците от българско робство. ДПС е петата колона на турския шовинизъм. Например в Якоруда вече няма жители, определящи се като българи.
След произнесените слова, под звуците на траурна музика пред паметника бяха положени венци от името на община Мирково, ТВ“СКАТ“ и много цветя.

Добави коментар