Мениджър за един ден

В над 100 държави по света съществува инициативата на Джуниър Ачийвмънт „Мениджър за един ден“. Тя има за цел да даде достъп на млади хора до реална работна среда, като същевременно ги мотивира да положат усилия да извоюват мечтаната работна позиция.

СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ Златица

През тази година 30 ученици от ІХ и Х клас на СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Златица бяха избрани от предприятия и институции в региона на Средногорието. Участието на училището в инициативата вече е станало традиционно и се радва на голям интерес, като тази година десетокласничката Ина Чернева бе заместник-министър на икономиката и енергетиката за един ден.

След наситения с преживявания и активности ден, ученичката сподели удовлетворението си от участието – „Министърът се допита до мен за разрешаването на конкретен проблем.“ Ина е една от осемте гимназисти от цялата страна, които са избрани да преживеят един работен ден в неговата пълнота – през вдигането на телефона, проверката на служебната поща, работно посещение в Техническия университет, съвещания по проекти. 

Като изпълняващ длъжността PR на учебната компания „Creative teens“ на Х а клас в СОУ „Св. Паисий Хилендарски“, за нея е бил от изключителен интерес контактът с Деница Георгиева, отговаряща за връзките с обществеността и протокола в Министерството. Едно от най-ценните неща е отворената възможност и поет ангажимент от страна на институцията да покани младежите за стаж при тях през следващата година. След края на деня Ина обобщава „Според мен програмата на Джуниър Ачийвмънт е много полезна за нас младите хора, защото ние сме бъдещето, ние сме тези, на които ще се налага да взимаме важни решения, затова трябва да сме компетентни.“

СОУ „С. Савов“ Пирдоп 

На 12 и 13 март трима ученици от СОУ „С. Савов“ Пирдоп взеха участие в инициативата „Мениджър за един ден“, организирана от Джуниър Ачийвмънт. Те бяха разпределени в президентството на Република България, Столична община – район Искър и Аурубис България.

Срещнахме се с двама от тях – Християна Сараджова и Десислава Цонкова от IX клас, които ни разказаха за своето участие в инициативата и впечатленията си от него.

• Християна Сараджова: 

– Избрана бях да взема участие в инициативата „Мениджър за един ден“ в София. Присъствах на церемонията по откриването на инициативата в хотел „Шератон“. Регистрирахме се и ни дадоха баджове, на които си написахме имената. В залата имаше маси с табели на районите, в които сме разпределени. Аз бях в район Искър с още две момичета от София. На церемонията присъстваше министърът на образованието Анелия Клисарова.

Зам.-кметът на регион Искър ни заведе в общината на региона. Там бяхме представени на кмета и неговите подчинени. Разведоха ни из сградата, показаха ни кой какво работи и с какви неща трябва да се справят. Разбрахме също, че кметската работа не е лесна. Избрана бях да бъда кмет, а другите две момичета бяха зам.-кметове. Можех да стоя на стола на кмета, да видя с какво се занимава той. Също така присъствах на прием с хора, които се оплакваха на кмета и представяха своите проблеми. Искаха именно общината да им помогне. Направи ми впечатление една жена, която е идвала десетки път и не знаеше какво иска. Постоянно викаше, крещеше. Друго момиче на 21 г. с дете, нямала акт за раждане, но има лична карта и е посещавала училище. Това не се знае как е станало. В края на работния ден ни раздадоха сертификати, че сме участвали и отново ни заведоха в хотел „Шератон“. Там пристигна и групата от Аурубис и присъствахме на церемонията по закриването.

Хората от екипа бяха много любезни. Погрижиха се да се чувстваме добре. Разбрах, че един кмет трябва да е справедлив, да уважава хората, за да го уважават и те. Най-важното нещо, което научих е, че кметът трябва да е добре организиран като мениджър.

• Десислава Цонкова: 

– В инициативата „Мениджър за един ден“ бях разпределена да бъда в Аурубис България. Разпределена бях в отдел „Комуникации“. Запознах се мениджъра на отдела – Мануела Тотева. Всъщност за този ден аз бях на нейното място. Тя ми разказа как протича нейният работен ден, разказа ми колко е важна комуникацията между работниците и ръководителите на отделите в едно такова голямо предприятие. Заведоха ме в Информационния център в Пирдоп, където се запознах с Драга Сапунджиева. Тя отговаря за комуникацията с населението и общините.

Присъствах на работен обяд, на който бе поканен Петър Стойчев. На него се обсъждаше темата за здравословното хранене и за екологията. След обяда отново продължихме с моя ментор работа. Разказа ми и ми показа още малко за работата си. Към 15 часа се състоя закриването на нашия ден в Аурубис и заминахме за София. Около 18 часа започна церемонията по закриването на инициативата „Мениджър за един ден“, с участието на министъра на образованието Анелия Клисарова.

АТПГ – Златица

• Тодор Димитров XI а клас:

– Участвам за втора година в инициативата „Мениджър за един ден“. Тази година имах възможността да бъда част от Министерство на земеделието и храните, където имах честта да се запозная с министъра Димитър Греков.

Присъствах и на съвещание на министрите в Министерски съвет. Там се запознахме с министрите от правителството на премиера Пламен Орешарски. След съвета на министрите ни разведоха из Министерски съвет. Имахме личен превоз до министерството, където ни разведоха и се запознахме с различните отдели и дирекции.

С мен имаше още три момчета, с които прекарахме един чудесен ден. От министерството си тръгнахме с различни подаръци. Бях на церемонията за закриването в хотел „Шератон“.

• Николета Христова XII а клас:

– За трета поредна година участвам в инициативата „Мениджър за един ден“. При всяко наше участие научаваме по нещо ново. Тази година бях в ПК „Златица 91″. Имах удоволствието да се запозная с Костадинка Медарова – председател на ПК „Златица 91″. Останах с прекрасни впечатления и научих много нови неща. Беше ми много приятно с целия колектив.

• Николета Иванова:

– Аз бях в НЧ „Христо Смирненски“ – Златица. Наставник ми беше Донка Георгиева. Тя ни разказа за историята на читалището. Показа ни снимки как е изглеждало преди и как изглежда сега. Показа ми библиотеката, сцената, ритуалната зала и обновения детски кът. Помогнахме й да надпише плаката за постановка на театъра от Кърджали. Прекарах чудесно. Препоръчвам и на други ученици да преживеят тръпката, която преживях аз.

Дънди Прешъс Металс Челопеч

На 12 март за десета поредна година Дънди Прешъс Металс Челопеч се включи в инициативата на Джуниър Ачийвмънт „Мениджър за един ден“. Гостуваха 10 ученици от ЧПГЧО – Челопеч и СПГЕ „Джон Атанасов“ София.

В началото на срещата учениците бяха поздравени от изпълнителния директор на компанията д-р инж. Николай Христов и директорския състав на дружеството. В своето слово д-р инж. Христов каза:

„Радва ме вашето желание и амбицията да придобиете опит. За вашето развитие е важно да търсите възможности. Развивайки себе си, вие развивате и компаниите, за които работите, развивате и националната икономика. За нас в Дънди Прешъс Металс Челопеч е важно да ви предоставим възможност да се запознаете как функционира една реална компания и да се докоснете до ежедневието на всеки един от нас. Това е важно, за да можете да направите своя информиран избор – това е в основата на всяко гражданско общество. Бъдете амбициозни, търсещи и мотивирани да успявате. Ние разчитаме на вас след като завършите образованието си да станете част от нашата компания или от други компании. Бъдещето на всяка държава са нейните следващи поколения. Пожелавам ви интересен и ползотворен ден!“.

След срещата с изпълнителния директор на „мениджърите за един ден“ им бе представена презентация, чрез която те се запознаха с дейността на Дънди Прешъс Металс Челопче, както и с новостите, случили се през годините. Те преминаха и през задължителния инструктаж за безопасност при работа в предприятието.

Учениците бяха разпределени в различни направления в рудодобивното дружество. Те проявиха любопитство към практическата работа, дейността на Дънди Прешъс Металс Челопеч и интерес да опознаят ежедневието на мениджърите в компанията. В края на деня, всички споделиха задоволството си от видяното и преживяното.

Аурубис България

На 12 март в Аурубис се състоя среща между участниците в инициативата „Мениджър за един ден“ и шампиона по плувен маратон и служебен министър на физическото възпитание и спорта Петър Стойчев. От страна на компанията присъстваха техническият директор Цветан Николов, ръководителят на отдел „Човешки ресурси“ Елена Димова, Мануела Тотева – мениджър „Комуникации“, както и ръководители на производствени отдели в компанията.

За първа година Аурубис се включва в инициативата „Мениджър за един ден“, която е организирана от Джуниър Ачийвмънт. В нея бяха избрани 11 ученици от СОУ „С. Савов“ Пирдоп, СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ Златица, АТПГ – Златица и ЧПГЧО – Челопеч, които бяха мениджъри в компанията. Те имаха възможност да се запознаят с различни процеси на работа в компанията.

По време на срещата основна тема на разговор бе здравословният начин на живот и значението на спорта при подрастващите. Петър Стойчев запозна учениците със своите успехи в спорта. Той сподели, че когато е започнал да тренира, дразнителите са били по-малко и е било по-лесно да се концентрираш в спорта. Шампионът по плуване даде ценни съвети как младият човек да бъде успешен спортист и мениджър. Учениците се включиха активно в дискусията, като задаваха въпроси към спортиста. Те се поинтересуваха за неговата мотивация да спортува, за това кое е по-лесно – да си спортист, или министър, както и за трудните моменти в неговата кариера. Петър Стойчев отговори подробно на поставените му въпроси.

В края на работния ден учениците взеха участие в гала вечерята по закриването на националната инициатива в гранд хотел „Шератон“ – София.

• Анелия Иванова XII б:

– Участвам за втора година в „Мениджър за един ден“. На 12 март бях в Аурубис. Мой мениджър беше Васил Стрелков, които се занимава с финанси. Научих много нови и интересни неща, за което благодаря на него и на неговия екип за прекрасното отношение и незабравимия ден.

• Георги Дуралиев, Петър Джонгов, Юлиана Ботушанова:

– Ние бяхме мениджъри за един ден във Аурубис България. Имахме голямото желание да влезем в завода и да видим как минава един работен ден на един мениджър. Желанието ни се сбъдна, благодарение на Джуниър Ачийвмънт. Благодарим им за тези събития. Запознахме се с ръководителите на различните отдели.

Мислехме си, че всеки мениджър си стои на бюрото и че така минава неговият работен ден, но не е така. Те са доста ангажирани и имат най-различни задължения.

Много сме доволни от посещението в завода и много впечатлени от отговорността и работата в екип на работниците в него.

Ди Би Шенкер Рейл България

На 12 март за втора поредна година „Ди Би Шенкер Рейл България“ ЕООД заяви своето участие в националната кампания „Мениджър за един ден“ на Джуниър Ачийвмънт България. В рамките на работния ден трима ученици от Аграрно-техническа професионална гимназия – гр. Златица и двама от СОУ „Св.Паисий Хилендарски“ – гр. Златица „управляваха“ различни отдели на компанията. 

Инициативата започна в 9.30 ч. сутринта в главния офис на фирмата в гр. Пирдоп, където децата бяха посрещнати от представители на отдел Човешки ресурси и мениджърите на отделите, в които по-късно имаха удоволствието да наблюдават протичането на работните процеси. Под формата на интерактивна игра – гости и домакини трябваше да представят себе си, като посочат любимите си активности, мечти и цели, както и да обрисуват себе си с дума, стих или символ. С подробна презентация и кратък филм колегите от отдел Човешки ресурси представиха основната дейност и стратегия на „Ди Би Шенкер Рейл България“, след което учениците се отправиха към новите си „работни места“. На Маноил Кърпаров – Х клас, АТПГ се наложи да проследи важни етапи от подготовката на транзитните превози на компанията, Денислав Хараламбев – Х клас, СОУ – Златица трябваше да осъществява връзката с клиенти, Петър Джонгов – Х клас, АТПГ влезе в ролята на Оперативен мениджър, Любослав Горицов – IХ клас от СОУ – Златица разрешаваше важни въпроси, свързани с доставките на фирмата, a Мартин Ботинов – също Х клас, АТПГ, отблизо проследи поставените задачи в Техническа дирекция. Единствената госпожица от екипа – Гюлджан Ехлиман влезев ролята на Мениджър Човешки ресурси. 

Денят протече ползотворно и за двете страни, като гостите имаха възможност да проследят протичането на един работен ден в интернационална компания като „Ди Би Шенкер Рейл България“ и да съберат впечатления за една добре изградена и ефективно функционираща работна среда и фирмена култура. 

В края на импровизирания работен ден, „мениджърите“ за един ден имаха възможност да предоставят своята обратна връзка за организацията на мероприятието, като попълнят специално подготвените за целта въпросници. Децата изразиха всеобщата си удовлетвореност от преживяното в реална работна среда, както и заявиха намеренията си да се включват в подобни инициативи на компанията и в бъдеще. Срещата приключи със снимки за спомен, запечатали моменти от връчване на сертификатите и специалните фирмени подаръци.

• Петър Джонгов:

– Останах предоволен от посещението ми в Ди Би Шенкер. Хората се държаха много добре с нас. Също така ми направи впечатление и отличната организация на целия екип. От Петър Ганчев научих много нови неща за влаковете, вагоните и действията им.

• Мартин Ботинов:

– Направи ми впечатление отличната организация, ведрото държание срямо нас. Научих много неща, които ще са ми полезни в бъдеще. Имаше доста забавни игри. Видях как минава един работен ден на работника от техническия отдел и че работата хич не е лесна, а е доста отговорна!

• Гюлджан Ехлиман:

– Много беше хубаво, аз бях в отдел Човешки ресурси. Обясниха ми, че именно този отдел се занимава с назначаването и освобождаването на работниците и служителите. Получих много информация за влаковете, за маневристите. Предоставиха ми да напиша обява за работна дейност. Отношението към мен беше прекрасно. Останах с отлично впечатление от колектива, който беше много отговорен към работата си!

ТрансБилд ЕООД

• Димитър Гуглев:

– Участието ми в „Мениджър за един ден“ бе в „ТрансБилд“ ЕООД. Хората от фирмата ни запознаха с различни техники и машини. Показаха ни интересни неща и ни запознаха с какво всъщност се занимава фирмата. Водиха ни по техни обекти, където наблюдавахме начина на работа и строителство. Харесах фирмата, техниките и хубавото отношение от страна на хората, които работят там.

• Иван Терзиев:

– Транс Билд е една млада фирма, създадена през 2006 г. Много точни хора, много хубаво обясняват. Качвах се на бобкати, фадроми и ни направиха няколко снимки. Пихме чай докато всичките работници се ориентират към работа. Разгледахме формуляри и отчети. Научих, че и 1 000 пещи да си поправил, нямаш ли го написано, все едно нищо не си поправил. Ходихме на строежи, на влаковата линия, гледахме как правят мост.

Много ми хареса. Много добри хора и с радост другия път ще участвам отново.

• Павел Младенов:

– Бях разпределен за фирма „Транс Билд“ЕООД. Приеха ме добре. Показаха ми най-различни документи за фирмата, примерно пътните листове, колко са работили шофьорите с камионите и багерите. Там видях машини, които са ми интересни и ме интересуват: багерите и камионите. Водиха ме на обекта Пречиствателна станция, която изграждат за Аурубис. Обясниха ни с какво се занимава фирмата, а то е строителство и механизация. Благодаря на хората, които ни отделиха време, за да ни обяснят и покажат успехите на фирмата и документите, които са нужни. Ще е голяма чест за мен ако и аз в бъдеще съм част от такъв добър колектив.

Вестник Камбана 

За четвърта година екипът на в. Камбана участва като партньор в инициативата „Мениджър за един ден“, приемайки ученици от района. В тазгодишното издание гости на журналистическия екип бяха деветокласниците Мануела Ланкова, Илияна Стоилова и Росен Томов от СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Златица и Виктория Делчева от АТПГ. 

Работният ден започна в 9 часа. Гл. редактор на в. Камбана Ренета Атанасова направи кратка ретроспекция на историята на вестника от създаването му до момента. Тя подробна разказа на учениците как се подготвя съответният брой в идейно-тематично отношение, какви рубрики има, как се композира, спрямо цялостната концепция на изданието, как се оформя технически. 

Младежите бяха разделени на две групи. Илияна и Росен получиха журналистическа задача: да подготвят въпроси и да вземат интервю, което след това да бъде обработено и приготвено за печат, както и да направят снимкова материал. Задачата бе изпълнена отлично, а самота интервю поместваме отделно.

Мануела и Виктория получиха задача да съставят концепция за юбилейно издание, посветено на 165 години образователно дело в Златица. Те трябваше най-напред да съставят идейно-тематичен план, след това да направят примерен макет на изданието с подробно описание какво ще съдържат страниците, отделните текстови и снимкови материали. И този отбор се справи перфектно с поставената задача.

И четиримата споделиха, че са прекарали времето приятно и са научили полезни неща. И обещаха, че вече като приятели на Камбана, ще бъдат наши сътрудници-репортери за случващото се в училище и общината.

• Виктория Делчева, IX клас АТПГ:

– Тази година за първи път участвам в „Мениджър за един ден“. Денят ми премина в офиса на вестник „Камбана“. Впечатление ми направи топлото посрещане на гл. редактор Ренета Атанасова и нейния екип. Тя ни разказа за историята на вестника и как се оформя и създава един вестник.

Постави ни задача да направим примерен идеен и тематичен проект за изготвянето на юбилеен вестник. Ние проявихме много въображение и ни беше много забавно, докато изпълняваме поставената ни задача. Беше един прекрасен ден и бих опитала отново.

КАМБАНИТЕ НА ХРАМА ЗВУЧАТ ПО НОВОМУ

• Никола Бръмбаров, пред в. Камбана 

Никола Недков Бръмбаров е роден в Пирдоп. Завършва средното си образование в Пловдивската духовна семинария, с 5-годишен редовен курс на обучение. Завършва висшето си образование в Богословския факултет в СУ „Св. Климент Охридски“, където придобива най-напред бакалавърска степен, а след това – магистърска. В момента е четец и певец в храма в гр. Пирдоп

– Г-н Бръмбаров, как решихте да насочите образованието си и професионалния си път към църквата? 

– От малък чувствам желание и копнеж да се отдам на служба на църквата и съответно да се обуча и да се квалифицирам в тази насока. Много важно обстоятелство за това мое служение е това, че съм проходил в църквата.

– Разбрахме, че камбаните на пирдопския храм звучат по новому. Разкажете ни за това.

– От близо два месеца биенето на камбаните става чрез компютърно управление. Камбаните са свързани със специални механизми, които се задвижват от компютърен софтуер и така произвеждат звук. 

Бих казал, че звученето е много по-приятно, и е актуално като новост не само в България, а в целия православен свят. Разбира се, една такава придобивка струва скъпо, но слава Богу, в град Пирдоп вярата има здрави корени. Хората са отворени към вярата и църквата и съответно дават своята лепта за нея. 

– Какво трябва да се направи за църквата, за да се привлекат повече млади хора?

– Това е основен приоритет не само на нашия храм в гр. Пирдоп, а изобщо на Българската православна църква. Но разбира се, за тази цел, трябва да помага и държавата, като позволи да се въведе в училищата предмета православно вероучение. По този начин децата ще познават православната вяра и така ще израснат като едни добри граждани. А относно църквата, тя трябва да подготвя достойни кадри, които да преподават на хората православните истина на вярата.

– Какви други инициативи имате намерение да реализирате? Какви други приоритети имате?

– Пирдопският храм е най-старият в околията. В него се съхраняват много ценни творби, плод на възрожденското ни църковно изкуство. Най-ценен е иконостасът, който е дело на Дебърската дърворезбарска школа. Нашата цел е да го съхраним, за да може той да остане и за идните поколения, които също да му се възхищават. Има много ценни икони, някои от които в момента са дадени за реставрация. Като цяло, основен приоритет на председателя и църковното настоятелство е да съхранят тези свещени реликви и да се привличат младите хора към църквата.

– Добре ли работите с църковното настоятелство?

– Ролята на църковното настоятелство приципно е важна, защото то движи делата на храма. То е органът, който работи с неговите имоти и финанси. В пирдопския храм винаги е имало достойно настоятелство, което е работело всеотдайно за църковния живот в града. 

– Предстои честването на 195 години от създаването на църквата. Как ще бъде отбелязана тази годишнина?

– Имаме намерения и планове за осъществяване на тази годишнина. Уведомили сме Ловчанският митрополит и чакаме неговото благословение. Но преди да получим такова, програмата ще остане в тайна.

Интервю на Росен Томов и Илияна Стоилова – ученици от ІХ а клас в СОУ „Св. Паисий Хилевдарски“ – Златица, журналистическа задача в рамките на „Мениджър за един ден“

Добави коментар