Математически таланти в СОУ „Сава Савов“

 

Алекс Бамбеков и Рени Вълчева на призови места в националния кръг на състезанието „Европейско кенгуру“

Маргарита Петрова – преподавателка по математика в СОУ „С. Савов“

– Състезанието „Европейско кенгуру се организира от Съюза на българските математици, съвместно с математици от цяла Европа. Дават се задачи за определена възрастово група. В България учениците от ІІ клас са в една група, след това от ІІІ и ІV клас в следващата, V и VІ, VІІ и VІІІ, ІХ и Х и ХІ и ХІІ клас. В България на това състезание тази година са се явили 16 000 ученика, от които само 230 са класирани за участие в националния кръг. Това прави 1.4 % от всички деца, които са направили над 125 точки при класирането. На първия кръг, за определо време, в рамките на 75 минути те е трябвало да решат 30 задачи. Децата са се справили, имаше някои с по 100 точки, със 115, обаче не се класират нагоре. Нашите ученици Алекс Бамбеков, който достигна 130 точки и Рени Вълчева – 125 точки се класираха за националното ниво. То се състоя на 5 юни и явяването в него беше за престиж. На него се решаваха седем задачи и всички участници се борят за първо, второ и трето място, като тримата ще имат среща с министъра на образованието. Все още нямаме окончателените резултати, но децата много добре се представиха и съм изключително доволна от тяхната работа.
Другото по-важно нещо е, че сред тези 230 деца, преди нашите ученици са класирани деца само от математически гимназии. Алекс е на 9 масто във възрастовата си група, а Рени е на 30 място, като пак подчертавам, че знанията им са съизмерими със тези на учениците от профилираните гимназии, в които засиленото обучение по математика започва още от ІІ клас.
Нашите деца са петокласници и се надявам, че ще се развиват добре през следващите години. Задачите са абсолютно нестандартни, нищо общо нямат с това, което те учат като материал в училище – само логически задачи.
В часовете по ЗИП учим част от теорията, която обхваща тези задачи, но все пак това е един час седмично и то не с подбрани деца със склонност към математиката, които преподавателят подбира от целия випуск, а са децата от целия клас, чиито знания и възможности са на различно ниво. С едните се работи едно, с по-напредналите – друго.

– Деца, това първото ли голямо състезание е, в което участвате?
Алекс: 
Аз съм ходили и на олиппиади, но никога на съм се класирал толкова високо.
– Бяха ри трудни задачите?
Рени:
Задачите бяха логически. На втория тур за същото време трябваше да се правят повече изчисления, да се мисли върху тях.
Алекс: – Според мен задачите не бяха трудни, но трябва доста да се мисли и да се съобразява.
– А гордеете ли се, че сте донесли слава на гимназията с вашите успехи?
Рени:
Аз се гордея!
Алекс: И аз също, както и се радваме, че учим в тази гимназия, която подготвя така добре своите ученици.
– А освен в часовете по ЗИП, допълнително занимавате ли се с математика?
Алекс:
– У дома аз решавам такива задачи. Просто ми доставя удоволствие.
Рени: – И през лятото ще решаваме такива задачи.
М. Петрова: – Аз съм им казала, че ще им дам задачите, които са за следващата възрастова група, за да пробват могат ли да се справят с тях. Ще им дам да задачите от няколко поредни години. После като дойдат през септември, заедно ще умуваме върху тях.
– Г-жо Петрова, имали ли сте и други такива изявени математици.

– Да, имам ученик, който сега е в VІІІ клас и с който също сме ходили на такова национално състезание. И той стигна до националния кръг, а класиралите се пред него също бяха от математически гимназии.
– Смятате ли, че бъдещето ви ще бъде свързано с математиката?
Рени:
 – При тези резултати, които сме дали, можем да се надяваме, че ще имаме добро развитие в тази област.
Алекс: – Аз още не мога да определя, дали ще се васоча към математиката. Но при всички случаи знам, че имам ли постижения в математиката – навсякъде ще ми върви.
– Без съмнение е, че вие имате математически талант и аз ви пожелавам много големи успехи!

Да сложим във вестника тези задачи, читателите, дори и възрастните да си направят една самопроверка на задачи за V клас. Дали имат толкова голяма съобразителност, колкото двама петокласника.

 

Добави коментар