Локомотиви серия 87 – официално представени от БЖК в Пирдоп

  

 

На 22 юли, на официална церемония, която се състоя на ж.п. гара Пирдоп, Първият национален железопътен превозвач „Българска железопътна компания“ представи локомотиви серия 87. В 8.15 ч. от 1-ви коловоз на Централна гара София потегли специален пътнически влак „Корона Експрес“. С него пътуваха Негово превъзходителство посланикът на кралство Белгия в България г-н Филип Беке, Владимир Дунчев- шеф на БЖК, бившите изпълнителни директори на Кумерио мед – Томас Биймиш и Филип Рамбаут, вторият от които сега е председател на съвета на директорите на компанията, Александър Фаркаш от Румъния – зам. президент на холдинг „Гранд Пет“. Очакваше се да присъства и министърът на транспорта Петър Мутафчиев, но поради инцидента със запаления влак в Пловдив, неговото посещение бе отложено.
Никога до сега сградата и районът около ж.п. гарата не са блестяли от чистота както бе в момента.
Да посрещнат гостите бяха дошли кметът на община Пирдоп Антоанета Илиева и зам. кметът Симеон Симеонов, съуправителят на „Лоджистик Сървис Данубиус“ – клон България – инж. Любомир Гарчев, ж.п. служители и граждани.
На 3-ти коловоз се намираше товарна влакова композиция теглена от два електрически локомотива серия 87 английско производство. Родината на локомотивите е Англия. През 1784 г. английският физик и изобретател Джеймс Уат /1736-1819/ получава патент и конструира икономична парна машина. По-късно неговият сънародник Джордж Стефансон /1781-1848/ поставя началото на ж.п. транспорт и парната тяга. От 27 септември 1825 г. по линията Стоктън-Дарлигтън се движи първият пътнически влак с локомотив на Стефансон. Предложената от него 1435 мм ширина между релсите на нормална ж.п. линия е приета за основна в Европа.
За локомотивите серия 87, закупени от БЖК разказва един от машинистите Петър Георгиев Стоилов, с 36-годишен стаж. Локомотивите са втора употреба качествено отремонтирани, предназначени основно за товарни превози, а може и за пътнически. Развиват скорост до 170 км/час, която българските ж.п. линии не позволяват. У нас максималната скорост е до 130 км/час на определени участъци. В локомотива скоростомерът е заменен да измерва в км/час вместо в мили. В кабината има радиостанция за свързване с гарите.
Точно в 10.00 часа на 2-ри коловоз пристигна „Корона Експрес“, след което Владимир Дунчев произнесе кратко слово. В него той благодари на всички, които с присъствието си уважиха церемонията. С помощта на много институции и съдействието на белгийския посланик, компанията е закупила локомотивите. Участието на България и Белгия е 50 на сто, а останалите 50% са за Румъния. Владимир Дунчев поздрави кметовете на Пирдоп и Златица, като информира, че локомотивите ще домуват на гара Пирдоп, след което даде думата на Филип Рамбаут.
Бившият изпълнителен директор на „Юнион Миниер“ сподели, че с голямо удоволствие е дошъл тук, където преди 11 години е започнал кариерата си в България. Той информира накратко за дейността на компанията в България.
След него слово произнесе Александър Фаркаш. От името на холдинга, който притежава половината акции, той поздрави присъстващите и изрази гордостта си от компанията, водена от Владимир Дунчев и Филип Рамбаут. Това е фирма, която успя в рамките на 1-2 години да се наложи като водещ частен оператор в България, който извършва 10% от превозите. Следващата стъпка е модернизиране на подвижния състав на фирмата, защото конкуренцията и достъпът до пазара в България е свободен.
Посланикът на Белгия сподели, че това не е негово първо идване в Пирдоп. Първото му идване тук е било преди четири години. Той изрази радостта си от тази нова българо-белгийска-румънска инициатива. Преди 170 години Белгия е била първи инвеститор в България при изграждане на първата ж.п. линия от Русе до Варна. България има добро бъдеще за развитие на ж.п. инфраструктура. Страната има нужда от ж.п. линиите, тежката индустрия и чистата екология. Посланикът пожела успехи на БЖК.
След приветствията посланикът на Белгия и Филип Рамбаут прерязаха пред локомотива трикольорната лента, плиснаха менче с вода и разбиха бутилка шампанско. С тържествено изсвирване и ръкопляскания на мнозинството хора, тежката влакова композиция, теглена от два от новозакупените английски локомотива, бавно потегли към Бургас.

One thought on “Локомотиви серия 87 – официално представени от БЖК в Пирдоп

  1. Частта от последното изречение „бавно потегли към Бургас“ почти звучи като: Токът от АЕЦ – Козлодуй, бавно и славно потегли към столицата!
    Да живее червената партия, а и Вие покрай нея!

Добави коментар