Ловно туристическият комплекс – една перла в сърцето на планината

На 19 септември ловната дружинка от с. Смолско и приятели отпразнуваха два повода – откриването на лова и освещаването на втория етап от строителството на уникалния ловен комплекс, една истинска перла в сърцето на Средна гора. Често чуваме да се говори за гражданско общество, като в много от случаите това понятие звучи абстрактно. Но този естетичен и красив ловен и туристически дом, сътворен от амбицията, мисълта и ръцете на ловците от Смолско и техните приятели опровергава абстрактността на понятието. Защото е нещо напълно реално, създадено от гражданската енергия на хората. Ето защо всички те в този хубав септемврийски ден бяха в приповдигнато настроение и напълно заслужената гордост от създаденото.
Главен идеолог и организатор на осъществяването на проекта, чийто първи етап бе завършен преди три години е инж. Никола Мутафчиев. Днес освен сградата на ловния дом са изградени лятна кухня – „магерница“, барбекю, покрита площ за сто седящи души, складови помещения, широк и проходим за всякаква кола път, има водоснабдяване, канализация, осветление и отопление. Екстериора около всичко това е прекрасен – широка тераса, облицована с плочки, големи каменни саксии с цветя, черешово топче. А гледката насреща е неописуема!
Гости на празника бяха Дамян Ненов – председател на Ловно-рибарското сдружение „Средногорие“ – Пирдоп, както и бившия дългогодишен председател Иван Иванов, кметът на с. Смолско Стоян Гардаков, председатели на ловни дружинки от района, много ловци със семействата си, приятели, които са взели участие в строежа на комплекса.
В „магерницата“ от три овце се приготвяха три отделни курбана – за приятелите, за откриването но лова и за освещаването на новото строителство. Майсторите на курбаните бяха Петър Дукадинов и Димитър Райков. А за освещаването им от Тетевен бе дошъл отец Делчо, родом от Смолско.
Празникът бе открит от председателя на ловната дружинка от Смолско Венелин Минкин, който поздрави гостите и изказа гореща благодарност към всички, които са взели участие в разширяването и оформянето на този комплекс. През това лято тук на строежа са взели участие и ловци и съмишленици и от другите села от района – Пирдоп, Мирково, Чавдар, Буново и Розино. Комплексът ще отваря гостоприемно врати не само за ловците, но и за всички смоленчани, както и за посетители от района.
Специален поздрав към ловците и техните съпруги отправи председателят на ловно-рибарското сдружение Дамян Ненов. „Не ни се сърдете, ние сме хора като всички, обичаме да сме сред природата! Подкрепяйте ни винаги и в бъдеще, а когато има подобни мероприятия – ще бъдем заедно. Успех в ловния сезон на председателите на дружинките и нека да се виждаме само по хубави поводи!“ Дамян Ненов подари картина с ловна тематика за интериора на новия комплекс.
Домакините се бяха погрижили да има от всичко по много – вкусен курбан, скара, мезета и питиета. Музиката не остави да си починат най-запалените танцьори, а веселието продължи до късно.

Добави коментар