Копривщица прегърна България

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На 6, 7 и 8 август в Копривщица се състоя Десетия национален събор на българското народно творчество. Магията на автентичните български песни, танци и обичаи и пъстротата на костюмите и този път завладя възрожденския град, в който се изсипа половин България и стотици гости от чужбина.
Съборът се проведе под егидата на Министерство на културата, с подкрепата на Областната администрация на Софийска област, БНТ и БНР като медийни партньори, и подкрепата на други ведомства и организации.
Официалното откриване на събора се състоя на 6 август на централната естрада в местността „Войводенец“. Старт на форума даде великолепното изпълнение на Вероника Начева от гр.Залатица. Министърът на културата Вежди Рашидов открие Десетия национален събор. В словото си той каза, че днес Копривщица съхранява духа на най-древните традиции и вечни възрожденски идеали. Отново гостоприемно отваря врати за искрящата жизненост, мъдростта, непреклонната сила и въздействие на българския фолклор. Днес всички ние осъзнаваме великолепието и сътворения творчески гений на нашите предци. Полагаме последователни усилия за да съхраним това богатство. Защото сме убедени, че нация без културна памет е обречена на изчезване.
Слово произнесе и Красимир Живков – областен управител на София област. Той приветства присъстващите културните дейци, председатели и секретари на читалища, ръководители на певчески групи и състави, самодейци и гости от страната и чужбина с „Добре дошли!“. Красимир Живков благодари на правителството и на Министерство на културата, за финансовата подкрепа и организацията, без които съборът не би могъл да се осъществи, както и на домакините от община Копривщица, в лицето на кмета Любомир Цеков и на Искра Шипева – председател на ОбС. Благодарности бяха отправени и към кметовете на общини и областни управители за успешното провеждане на общинските и регионални прегледи на народното творчество.
Кметът на община Копривщица Любомир Цеков благодари на всички организатори и съорганизатори за отличната подготовка на този мащабен форум и пожела приятни и незабравими мигове на всички участници и гости на събора.
Официалната част на откриването завърши с песента на Денислав Алексиев от с. Алдомировци.
Програмата продължи с поздравления от групи за автентичен фолклор, сред които беше и този от сборен ансамбъл от Бостън и Вашингтон, САЩ на Мъжка вокална група „Зорница“ и Вокален ансамбъл „Орфея“, с ръководител известната българска народна певица Татяна Сербинска.
В събора взеха участие певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания, инструментални, певчески, танцови групи и групи за народни обичай, които изпълняват автентичен български фолклор. Техният брой, ще остане като малък връх в историята на фестивала, тъй като тази година участниците бяха два пъти повече от преди пет години – 13 000 хил. души. Всички те се представиха на регионален принцип. Изявяваха се на общо седем естради, разпънати по поляните на „Войводенец“.
В продължение на трите дни на първата естрада своя талант, труд и професионализъм през трите дни показваха самодейците от Перник, София – град, София област, Благоевград и Кюстендил. Журито, което ги оценяваше бе председателствано от проф. Д-р Димитрина Кауфман. Област Монтана, Враца и Видин представиха творчеството си на втора естрада, пред компетентно четиричленно жури, с председател д-р Михаил Букорещлиев. Жури, с председател проф. Манол Тодоров, оценяваха автентичния фолклор от Стара Загора, Ямбол, Сливен и Добрич на трета естрада. С песни, танци и обредни обичай се представиха област Силистра, Търговище, Варна и Бургас на четвърта естрада пред журито, с председател д.ф.н. Албена Георгиева. Танците, песните и веселието огласяваше гората и поляните около петата сцена за изява на самодейците от Шумен, Русе, Разград. Журито, с председател Анна Илиева се наслади на прекрасните изпълнения на фолклористи от Хасково, Кърджали, Смолян, Пазарджик и Пловдив. На последната сцена изпълнители от Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново представяха своето културно наследство и бяха оценявани от жури с председател проф. д-р Елена Кутева.
През трите дните на събора поляните и града бяха препълнени от туристи от страната и чужбина. Над 200 хиляди бяха посетителите във възрожденския град, но за съжаление легловата база се оказа недостатъчна, поради хотелите в близките до Копривщица градове бе препълнена. Посетителите разглеждаха и купуваха изделия от керамика, всякакви предмети и сувенири от българския бит, български традиционни носии, облекла, за спомен от Копривщица и събора. Музеите бяха препълнени с посетители.
Освен интереса от страна на чужденците към българския фолклор, огромно бе и удивлението към чуждестранни групи, изпълняващи български фолклор от САЩ, Дания, Франция, Гърция, Англия, Канада, Япония, Холандия, Швеция, Чехия, Украйна и Белгия. Те се представиха на сцената на площад „20-ти април“ в центъра на Копривщица.
От нашия район се изявиха Тригласен женски хор за обработен фолклор при Читалище „Светлина“ – с. Душанци, с ръководител Кузман Кузманов и Кукерски танц на Кукерски клуб „Златно руно“ – с. Челопеч.
От читалище „Хр. Смирненски“ – Златица участваха Женска група за изворен фолклор, Детска група за изворен фолклор и индивидуалните изпълнители Недельо Петелов, Стефка Генова и Александра Бачева, с ръководител народната певица Снежанка Борисова.
Невероятно изпълнение на нестинарите впечатлиха гостите на града, което бе последвано от грандиозна заря.
„България бе в Копривщица, празнично облечена в одеждите на своето минало, защото те прилягаха на духа й“, с тези думи бе открит концерта на лауреатите от тазгодишния събор. В него участие взеха: фолклорна певческа група от гр.Асеновград; група за обичаи от с.Тополи, Варненска област; танцов състав „Златен клас“ – Зимница; танцов състав за автентичен фолклор „Черкешли“ област Сливен; Цветина Грамова от Националното музикално училище „Любомир Пипков“ – София и др.
Проф. д-р Мила Сантова директор на Етнографския институт и музей поздрави всички участници и гости. Тя говори за променената в света концепция за културното наследство, за това че все по-активно се говори за присъствието на човека, с неговите традиции, знания и умения. Тя запозна присъстващите с националната програма „Живи човешки съкровища – България“, която е пилотна за ЮНЕСКО, а нашата страна е първата в Европа въвела я на национално равнище.
Диана Данаилова – директор на Дирекция културна политика на Министерството на културата връчи награди на лауреатите, удостоени за вписване в Националната представителна листа в десетото издание на националния събор на народното творчество в Копривщица.
Концертът по закриването продължи с още песни и танци на лауреатите от всички точки на България.
С много тъга, но и с прекрасни спомени, самодейците си тръгнаха от Копривщица, с пожелание за нови срещи на „Войводенец“.

Рая Мечкарска

One thought on “Копривщица прегърна България

Добави коментар