Копривщица – домакин на Европейски екологичен фестивал

Между 4 и 7 юли 2008 година, Копривщица ще бъде домакин на Европейски екологичен фестивал „Зелена вълна – 21 век“ за филми и телевизионни програми, посветени на екологията и опазването на околната среда. На европейския форум ще бъдат излъчени над 110 филма от 28 държави. Петчленно жури с представители от водещи европейски медии ще оценява участващите екофилми, чиято продължителност не трябва да надвишава 60 минути.
През тези няколко дни Копривщица ще бъде посетена от представители на най-големите медии в Европа : ARD – Франция; TVE – Испания; RAI – Италия; „Дойче веле“ – Германия и др. Фестивалът ще бъде съпроводен с множество съпътстващи го мероприятия: уъркшоп и кръгла маса с представители на Министерството на околната среда и водите, Министерството на енергетиката, журналисти, членове на неправителствени организации и др. Ще бъдат разгледани и изложени новини по двете основни теми на фестивала : „Енергоспестяващи технологии“ и „Екотуризъм“.
На конкурса за детска рисунка на екотема, свои награди ще връчат основните партньори на форума : Община Копривщица и Дирекция на музеите в града.
Едно от най-атрактивните мероприятия, които ще се проведат във възрожденския град ще бъде гостуването на Федерацията по бадмингтон, която ще организира свой турнир. Съпътстващо мероприятие ще бъде гостуващата фотоизложба на сръбски автори, а БТА ще даде пресконференция, с цел популяризиране на събитието пред многото международни медии.
На първата неофициална среща, проведена през месец март в града-домакин, присъстваха Невена Праматарова – журналист от БНР и управляващ директор на Европейския екологичен фестивал, режисьорът Антоний Генов, адвокат Цветан Цветанов, Мариника Якова – бивш заместник-кмет на община Долна баня, кметът на община Копривщица Любомир Цеков и Искра Шипева – председател на ОбС. Идеята за домакинство бе обсъдена и приета радушно от всички присъстващи.
На 10 април 2008 година официално бе подписан договорът, регламентиращ в следващите 5 години Копривщица да бъде домакин на престижния форум. Документът беше подписан от организаторите на фестивала от една страна и от партньорите по проекта: Любомир Цеков – кмет на община Копривщица и Искра Шипева – председател на ОбС и Директор на музеите в града.
Красивият град за пореден път заяви желанието и убедеността си, че може да бъде достоен домакин не само на Национални празници, събори и чествания, а и на международни форуми, популяризиращи по-доброто лице на България. Нали все пак, хилядолетната ни държава определи за свой единствен град-музей Копривщица!
Тук е мястото да благодарим на Мариника Якова /родом от Средногорския край/ – бивш заместник-кмет на община Долна баня, която провокира общинското ръководство да прегърне блестящата идея за домакинство на града.
А какво по-добро място за организиране на такъв голям екофорум – потъналата в зеленина, недокоснатата от индустриални домогвания и преливащата от красиво достолепие Копривщица – една малка перла от прекрасния наниз на България, очаква своите гости!

 

 

 

Кунка Неделева
Дирекция на музеите – Копривщица