Кампанията „Да засадим дърво!“

По утвърдена традиция, Комисията по околната среда и води в Народното събрание беше инициатор за празничното отбелязване на първия пролетен ден. Тази година празникът беше повод да стартира националната инициатива за залесяване, адресирана към студенти, ученици, природозащитници и всички, които обичат природата. Инициативата премина под мотото „Да засадим дърво!“
На 20 март, с настъпването на астрономическата пролет, в мероприятието се включиха ученици от 12 клас на ПГМЕ – Пирдоп, под ръководството на преподавателите Ирина Караджова и Силва Шентова, които засадиха в двора на техникума и други места в града 30 бр. едроразмерни фиданки (15 бр. липа и 15 бр. бреза), осигурени безплатно от община Пирдоп. Дръвчетата бяха донесени лично от Добринка Балканджиева – директор на Общинска гора – Пирдоп. Посадъчният материал беше съобразен със специфичните особености на региона и мястото за засаждане. Фиданките бяха засадени с много ентусиазъм и с надеждата, че ще оцелеят. Засадени са около пейките на обновената спортна площадка на училището и пред централния вход.
„Започналите от няколко години подобрения на територията на училището вече превръщат двора му в приятно място за спорт, игри и дори почивка. Ако успеем с общи усилия да запазим дърветата, пейките и спортните съоръжения, много скоро районът ще стане любимо място за почивка не само на живеещите около „Вран къмък“, а и на всички пирдопчани“ – сподели директорът на ПГМЕ Ненка Рашева.
От страна на община Пирдоп присъстваха служители на Специализирано звено УОСОбГ, които даваха указания и съдействаха за извършване на залесяването.
Учениците поеха ангажимент да се грижат за новозасадените дръвчета и да участват и в други, подобни инициативи за увеличаване на „белите дробове“ на Земята.

Едни от най-малките радетели на зеленото богатство бяха децата от ОДЗ „Дора Габе“- с. Мирково, които на 21 март засадиха няколко дръвчета и храсти в двора на детското заведение.