Истинско народно светилище

 

  

 

 

 

На 18, 19 и 20 ноември, Читалище „Светлина – 1919 г.“ тържествено чества своя 100 годишния юбилей. През всичките години на своето съществуване, с ентусиазма на стари и млади, като в едно светилище то е успявало да поддържа огъня на българската духовност.
През вратите на това народно светилище са минали всички душанчани и тук са получили първа насока в културния и обществен живот. В неговите изяви участие са взели десетки учители, лекари, инженери, агрономи, лесовъди, старши научен сътрудник. От тук е минал и именитият писател – библиограф – класик, заслужил деятел на науката и културата Маньо Стоянов.
Въпреки тежките години в различните етапи от нашата история, родолюбието и жажда за духовност винаги са били живи и от година на година са препредавани традициите и богатия опит на поколенията.
Днес читалището е мястото, в което младото поколение се учи, че бъдещето се гади върху традициите на миналото. И с примера и опита на своите предци, то продължава пътя си напред, предадавайки ги на своите деца и учейки ги на естетически ценности и духовност.

Тържественото откриване се състоя на 11 ноември в салона на читалището. Официални гости бяха кметът на община Пирдоп Антоанета Илиева, кметът на кметство Душанци Иво Георгиев, почетният председател на Съюза на народните читалища в България Гиньо Ганев, управителят на Българска народна банка – душанчанинът Иван Искров и председателите на читалищата от района на Средногорието.
Председателят на НЧ „Светлина“ Нели Николова приветства гостите на Душанци и им благодари, че с присъствието си споделят отбелязването на 100-годишния им юбилей. Тя изрази дълбокото си уважение към хората, които с ентусиазъм, талант и с любородните си дела вече 100 години вдъхват живот на Душанското читалище, създавали са и продължават да създават трайни духовни традиции, от които се възхищаваме и учим.

Последваха приветствия и поздравления от официалните лица, които сърдечно честитиха празника на душанчани и на техните гости. От името на Върховния читалищен съвет на Съюза на народните читалища в България, с почетни грамоти бяха удостоени НЧ „Светлина 1910“ – по повод 100-годишния му юбилей и за високите му постижения в областта на читалищното дело, председателят на читалището Нели Николова – за изключително активна дейност за развитието на читалищното дело в България, и ръководителят на детската театрална група Диана Булакиева. Почетните свидетелства бяха връчени лично от Гиньо Ганев.

Поздравителен адрес от името на ръководството на община Пирдоп и от името на пирдопската общественост прочете кметът Антоанета Илиева. – „С особено вълнение днес ви честитя един забележителен юбилей, който поставя началото на новия век за Народно читалище „Светлина“. Докато е жив този храм на духовността в Душанци, с него ще са живи вдъхновението и талантът, младостта и творчеството. Честит празник и на многая лета!“ – пожела тя.

Кметът Иво Георгиев изрази увереността си, че читалището ще продължава да съществува, а душанчани и занапред ще се събират там заедно. Сподели очакванията си, че условията за развиването на местната самодейност скоро ще се подобрят, благодарение на европейските проекти, които общината е подготвила по оперативните програми. В края на приветствието си Иво Георгиев честити празника на всички.

Празничната програма завърши с концерт на самодейните състави към читалищата в с.Антон, гр.Копривщица, с.Петрич, ансамблови и солови изпълнения. Честването продължи и на следващия ден с изявите на самодейци от Пирдоп, с.Буново, с.Чавдар и други. На всички председателят Нели Николова връчи плакети и грамоти в знак на благодарност за приноса им към юбилейното отбелязване.

Преди да си тръгнат за София, официалните гости посетиха църквата в Душанци и разгледаха новите иконописи, които бяха осветени през 2009 г.

Заключителният гала-концерт се състоя вечерта на 13 ноември. 100-годишната история на културната институция в Душанци бе проследена в доклад, който припомни на присъстващите как се е зародила идеята за основаване на народно читалище, чиито носители са били учителите Стефан Искров, Иван Тодоров и Стоян поп Рашков. Споменати бяха имената на дългогодишни читалищни дейци и спомоществователи, изброени бяха председателите, библиотекарите и ръководителите на състави от основаването му до днес.
По случай юбилея, с решение на Читалищното настоятелство бяха наградени посмъртно:
Кирил Костадинов Иванов – главен инженер, организатор и изпълнител на строежа на читалището. Наградата прие неговата съпруга Венета Ангелова;
Кунчо Луков Смоленски – председател на Читалищното настоятелство от 1968 до 1981 година. Наградата получи синът му Любен Луков.
По решение на читалищното настоятелство и Инициативния комитет, плакет, грамота и букет цветя получиха:
Георги Симеонов Кирилов – за цялостен принос развитието на читалищната дейност, Делка Вельова Георгиева – председател на Читалищното настоятелство и самодеец от 1981 до 1997 г., Кристина Николова Петкова – председател на Читалищното настоятелство и самодеец от 1997 до 2007 г., Илия Николов Илиев – зам. председател на Читалищното настоятелство от 1979 до 1996 г., Тодора Гаврилова Делкова – председател на Проверителната комисия и до днес и виден читалищен деец, Тодор Ценов Рашков – председател на проверителната комисия в читалището и участник в театралния състав, Пенка Тодорова Кръстева – библиотекар от 1956 до 1957 г., Иванка Алипиева Николова – библиотекар – секретар от 1966 до 1998 г. за цялостен принос към дейността на читалището, Ивана Георгиева Станчева – ръководител на хора към читалището, участник в театралния състав и цялостен принос в дейността на читалището, Кузман Маринов Кузманов – дългогодишен ръководител на женския хор още от 1975 година, с кратки прекъсвания, Мария Тодорова Радомирова – дългогодишен самодеец и за цялостен принос за развитие на читалищната дейност, Мария Петрова Иванова – дългогодишен самодеец и за цялостен принос развитието на читалищната дейност,
Рада Ганчева Стойчева – дългогодишен самодеец и за цялостен принос за развитието на читалищната дейност,
Рада Иванова Тодорова – дългогодишен самодеец и за цялостен принос развитието на читалищната дейност,
Тота Иванова Георгиева – дългогодишен самодеец и за цялостен принос за развитието на читалищната дейност,
Петрана Лукова Куртева – дългогодишен самодеец и за цялостен принос развитието на читалищната дейност и
Златка Павлова Кънева – участник в конкурса „Да погледнеш читалището с очите на душата си“ – написано по случай юбилея.
Председателят, Читалищното настоятелство и самодейците изказаха специална благодарност на спонсорите на тържествата: Антоанета Илиева – кмет на община Пирдоп, Светозар Върбенов и Димитър Божков от фирма „Вега 2000“, Иван Искров – управител на БНБ, Иван Хаджиев – гл. мениджър на „Атлас копко“, Николай Нейчев, Недялко Великов от фирма „Нед 2″, Рашко Ценов и Иван Георгиев от „Ай Ес Джи и син“
Празничната програма продължи с изпълненията на самодейците към НЧ „Светлина 1910“. Тригласният женски хор, с ръководител Кузман Кузманов, Детската театрална група, с ръководител Диана Булакиева, Детският танцов състав, Танцова формация и Бившият танцов състав – под ръководството на Нели Николова, предизвикаха бурните аплодисменти на публиката и превърнаха вечерта в истински празник. Юбилярите приеха множество поздравителни адреси, букети и кошници с цветя от читалищата от района.
На финала сцената се изпълни с всички самодейци и бе докарана юбилейната торта с пламтящи свещи.
Отбелязването на 100-годишния юбилей завърши с кръшно българско хоро и тържествена заря.

Добави коментар