Истински празник в Деня на Пирдоп

  

И тази година на 2 август, около руините на старата Еленска базилика се събраха стотици хора, за да се повеселят и да отпразнуват Деня на Пирдоп.
Ръководството на община Пирдоп и цялата общинска администрация бяха направили безупречна организация. Сцената бе богато украсена с бели и сини балони и с много цветя. Страхотно попадение за такъв грандиозен празник бе водещата на „От българско по-българско“ Галя Асенова. С чаровното си излъчване, тя от самото начало на празничния ден успя да повдигне градуса на настроението и накара присъстващите да се гордеят със своя град и неговото минало, както че и ний сме дали нещо в културната и историческа съкровищница на България. Изпълненията на талантливата малка певица Гергана Радунчева бе още едно доказателство, че има приемственост, че традицията е жива.
Кметът на община Пирдоп Антоанета Илиева направи празнично приветствие, пожела добро настроение и веселие на всички, които днес са заедно тук и изрази надеждата, че както на празник, така и в делника, всички трябва да бъдат единни и да работят за просперитета на родния си град.
Бяха прочетени поздравителни адреси от Президента на Републиката, от Съюза на българските учители и от община Айтос.
Скъпи гости на празника на града и тази година бяха гостите от побратимения на Пирдоп град Егоревск, които пристигнаха на 1 август. За тях, както до сега, общината е предвидила богата туристическа програма и две седмици престой на морето. Ръководителят на групата Александър Никитин, който е председател на депутатите от Егоревски район прочете поздравителен адрес до община Пирдоп от името на главата на града Михаил Лавров. Антоанета Илиева получи почетен знак на град Егоревск и традиционни руски подаръци и сувенири.
Със специален юбилеен медал „230 години Егоревск“ бе награден инж. Цанко Цанов – кмет на община Пирдоп 1999 – 2007 г., по чиято лични инициатива бяха възстановени и доразвити културните контакти между Пирдоп и Егоревск. Гостите от Русия се представиха пред многобройната публика с две песни и с традиционен руски танц
Отец Хаджи Недко Бръмбаров извърши празничен водосвет за здравето и благоденствието на своите съграждани, които поръси със светена вода.
Да уважат празника на Пирдоп бяха кметовете на съседните общини Цветанка Йотина, инж. Стоян Гарчев, инж. Алекси Кесяков, Любомир Цеков, Иван Иванов, генералният мениджър на „Челопеч Майнинг“ Робърт Хауи, общински съветници, ръководители на фирми и държавни учреждения. Всички присъстващи се насладиха на прекрасната концертна програма, поднесена от оркестър „Цветница“ и фолк певицата Нелина.
Както всяка година курбанът беше превъзходен, защото майсторът му е небезизвестният бай Стойчо Драгоев от Душанци.
Осъществяването на цялостния празник е подпомогнато от спонсорите: „Металпласт“ – инж. Иван Иванов, „СМС – С“ ООД – инж. д-р Стефан Чобанов, „Олопласт Груп“ АД – Дамян Ненов, „Дени – 2005″, „Чери – 67″, Аптека „Меркуриус“, ЕТ „Вега“ – инж. Св. Върбенов, ЦКБ, фирма „Аргус“ – Васил Кафеджиев и Цветан Райков, на които от името на общинското ръководство бе изказана благодарност.

Добави коментар