Инициативата „Мениджър за един ден“ – успешно начало за всеки млад човек

На 28 март министри, кметове и работодатели отстъпиха работното си място за един ден. Инициативата „Мениджър за един ден“ което се провежда от организацията за съвременни програми и курсове по бизнес, икономика и развитие на предприемаческия дух JUNIOR ACHIEVEMENT БЪЛГАРИЯ, се проведе за 12 поредна година в България и в над 100 държави по цял свят. За пореден път големи компании и институции отвориха врати и дадоха път на младите.
По време на работния си ден като мениджъри, участниците имаха възможност да се запознаят с различни пазарни модели и да се включат в различни работни процеси. Също така младите предприемачи участваха в практически задачи и ръководенето на организацията, в която гостуваха.

Представяме впечатленията на част от участниците в тази инициатива:

Анелия Джамярова – ХІІ кл., АТПГ и Денислав Николов – Х кл. СОУ „Св. Паисий Хилендарски“:

Наш домакин бе ПК „Златица 91″, където с интерес се запознахме с администрацията на кооперацията. Особен интерес предизвика супермаркетът в Златица. Имахме среща с председателя на кооперацията Костадинка Медарова, която изрази задоволството си, че сме проявили интерес към кооперативната дейност и в частност към ПК – Златица. Тя ни връчи сертификати и ни пожела упоритост и успех в кариерното развитие.

Анелия Иванова – Х кл., АТПГ

Моят ден премина в Читалище „Хр. Смирненски“ – Златица. Там най-учтиво ме посрещнаха всички от колектива. Разгледах читалището и библиотеката. Най-голямо впечатление ми направи тържествената зала с бели столове и красива стъклена маса.
В библиотеката има много книги, които дори не знаем, че съществуват. Би било хубаво нашите съученици, учители, родители да отделяме по малко време и да посещаваме библиотеката.

Ралица Чалъкова и Радка Костова – ХІ кл., АТПГ

В рамките на един работен ден бяхме в Ди Би Шенкер Рейл България. Тя е водеща компания в областта на товарните железопътни превози. Компанията извършва всички товарни железопътни превози на територията на Аурубис България и е основен превозвач на меден концентрат от „Челопеч Майнинг“ до пристанище Бургас.
Научихме много интересни неща за управлението на компанията, осъществяването на железопътните превози, логистиката и осъществяването на работните контакти с НКЖИ, БДЖ, БЖК и фирмите партньори, с които тя работи.
Смятаме, че участието ни в инициативата „Мениджър за един ден“ беше полезно и ще допринесе за бъдещия ни избор на професионална реализация. Изказваме благодарност на ръководството на компанията за предоставената ни възможност да се присъединим към мениджърския екип за един ден.

Петър Джонгов, ХІ кл., АТПГ

За втора поредна година участвам в инициативата „Мениджър за един ден“. Сред близо 1 000 участника от цялата страна, бях избран да отида в Столична община, Дирекция „Социални дейности“.
Запознах се с кмета на София Йорданка Фандъкова, Саша Безуханова, Н. Пр. посланика на САЩ в България Марси Рийс, министъра на МОНМ проф. Николай Милошев и част от организаторите на събитието, което се проведе в хотел „Шератон“.
Денят беше изключително динамичен. Заедно с моя помощник Мина Владимирова участвахме на заседание на ОбС, посети на инвалиди. Директорката на дома г-жа Йончева ни разказа накратко за функционирането на дома. Върнахме се в общината, където неочаквано се свика събрание на социалните работници от столичните общини, с които трябваше да решаваме проблемите на бездомните семейства в София. С това завърши работният ни ден. Останах дълбоко развълнуван от дружелюбието на хората, които срещнах и от многото неща, които научих.
Александър Леков – ХІ кл., АТПГ

Имах възможността да се запозная как работи Ди Би Шенкер Рейл България.
Показаха ми програмата, чрез която смятат какви ще бъдат разходите им.
Разбрах, че е много сложно, ако не си навлязъл в нещата, и че има доста разходи, като например, че плащат данък, за вагоните и локомотивите, които се движат по ЖП линиите.
Юлияна Ботушанова – ХІ кл., АТПГ

За пореден път се убедих, че инициативата на Джуниър Ачийвмънт „Мениджър за един ден“ е една страхотна възможност за нас, младите. Участвам в инициативата за трети път. Тази година бях мениджър за един ден в община Златица. Там бяхме с Михаела Петрова от Х кл., АТПГ. Работният ни ден започна в10 ч. Влязохме в заседателната зала, за да се запознаем с всеки поотделно: с председателя на ОбС инж. Стоян Генов, зам. кмета инж. Димо Тодоров, секретаря на общината Теодора Петрова.
Предоставена ни бе възможност сами да изберем коя позиция да заемем. Аз пожелах да се изявя като председател на ОбС, а Михаела зае мястото накратко ме запозна с организацията и дейността на ОбС – Златица, постоянните комисии и взаимодействието с общинската администрация. Бяха ми поставени няколко задачи. Първо подготвих документите, които ще се предоставят на всеки един от общинските съветници в следващото заседание, след това подготвих заседателната зала за сесията, която се проведе на следващия ден. /Бях официално поканена от инж. Стоян Генов да присъствам на сесията, която покана приех, защото бях любопитна как протича едно заседание, а накрая той ме представи пред всички./
След това проведох няколко телефонни разговора с кметовете на селата Карлиево, Петрич и Църквище, както и със зам. гл. редактор на вестник „Камбана“.
Работният ден завърши с връчването на сертификатите и, разбира се, снимки за спомен.
Останах много доволна от това, което видях и научих, докато бях председател на ОбС. Изказвам специални благодарности на инж. Стоян Генов и на преподавателката ми по икономика Елка Кръстанова.

Християн Глухкин, Панчо Рашев – ХІ кл., АТПГ


Имахме възможността да бъдем мениджъри за един ден в „Автомагистрали Хемус“, където видяхме доста интересни неща и се запознахме се с много приятни хора. Видяхме как екипната работа на хората от това предприятие е свършила чудеса и за в бъдеще ще продължава да ги върши. Винаги си заслужава да се види страхотния резултат от една трудна задача и да станеш част от него макар и за един ден.

Теодор Димитров и Петко Иванов – Х кл., АТПГ

В Автомагистрали Хемус, клон Златица ни посрещнаха много гостоприемно. Директорът на клона инж.Татяна Терзиева накратко ни запозна с дейността която се извършва от фирмата, разведоха ни и до базата – мястото, където се произвежда бетон и асфалт. 

След това присъствахме на лекция, от професор по медицина, който запозна работниците за рисковете на работното място. Разказа какви инциденти са се случвали тук в района и в национален мащаб.
Заведоха ни до Чавдар, за да видим как е направен пътят до местността Св. Петка. След това ни заведоха и до кариерата, от където се добива материалът за продуктите които те произвеждат. Върнахме се в управлението на клона, където ни връчиха сертификатите.
Николета Христова,
– Когато разбрах, че ще бъда мениджър за един ден в DUNDEE Precious Metals, бях много развълнувана и много се радвах. В Информационния център на „Челопеч Майнинг“ ЕАД приветливо ни посрещна Ани Шопова. Чрез презентация бяхме запознати с много интересни неща за компанията. Всеки от нас имаше свой отговорник, за да го запознае с поста му и с работата. Аз бях в отдел Производство, с мениджър Пламен Вътев, който ме разведе из целия цех. Видях как се произвежда концентратът и още много други неща. Бяхме на оперативка с колеги. Към края на деня, попълнихме анкета, в която споделихме своите впечатления. След като приключихме работа, получихме своите сертификати и се снимахме за спомен. За да закрием мениджър за един ден трябваше да пътуваме до София в хотел Шератон. Това беше за мен едно невероятно преживяване и предизвикателство!

Цвятко Калчев и Кръстьо Петров, 10 клас
– В рамките на работния ни ден в „Транс Билд“ ние се запознахме с управителя Иван Велин и с началника на бетоновия възел.
Показаха ни как действа апаратурата и ни запознаха с част от работниците, които я поддържат. Заедно пътувахме и до село Буново, за да ни покажат как се изпълнява корекцията на река Буновска по проект за предотвратяване на наводнения, спечелен от община Мирково. Следобед се върнахме в офиса на фирмата, където ни бяха връчени сертификати и споделихме мнението си за изминалия ден.

Учениците от АТПГ, взели участие в инициативата Мениджър за един ден изказват най- искрени благодарности на всички компании и институции, които бяха домакини и станаха част от нея в този ден:

Автомагистрали Хемус
Община Златица
НЧ „Хр. Смирненски“ – Златица
ПК Златица’91
Вестник „Камбана“
ТрансБилд ЕООД
Ди Би Шенкер Рейл България
Дънди Прешъс Металс
Аграрно-техническа професионална гимназия

Добави коментар