Имаме пълно доверие в професионализма на екипа на Аурубис България

• Интервю с Питър Вилбранд – главен изпълнителен директор на Аурубис Груп

 

 

– Г-н Вилбранд, бихме искали да Ви благодарим, че се съгласихте в първия ден на новата година да отговорите на въпросите за медиите от района на Средногорието и да се обърнете към местната общественост.

– На първо място бих искал да използвам възможността да поздравя всички мои колеги от Аурубис България за тяхната отлична работа и постигнатите резултати през 2012 г. Пожелавам на тях и техните семейства, както и на всички граждани от региона на Средногорието, добро здраве, щастие и просперитет през новата година.

– Каква е Вашата оценка за представянето на Аурубис през изминалата година?

– Както знаете, нашата финансова година приключва на 30 септември и ние публикувахме годишните си финансови резултати преди няколко седмици. Аз мога само да дам много висока оценка за работата, която беше изпълнена от екипа ни. Конкретно за Аурубис България съм впечатлен от мотивацията на хората тук да работят в съответствие с най-високите професионални стандарти. Този завод е сред най-добрите в света, не само като технологични постижения, но също така и по отношение на безопасността и опазването на околната среда.

– Като споменахте околната среда, вероятно знаете, че бившият МДК е бил основният замърсител на района в продължение на десетилетия. Тревогите на хората, които живеят тук все още са големи. Каква е реалната ситуация за екологичните показатели на завода?

– Знам, че в периода преди приватизацията на завода през 1997 г., е бил много труден за опазването на околната среда . През последните 15 години „Юнион Миниер“, „Юмикор“, „Кумерио“ и сега „Аурубис“ са инвестирали огромни средства в размер от над 1 млрд. лева в нови технологии и контрол на околната среда. На практика в момента това е абсолютно различен завод. Петнадесет години не са много време в нашия бизнес и аз трябва да кажа, че това, което постигна управленският екип за този кратък период, е уникално. Днес заводът отговаря на всички регламентирани изисквания на Европейския съюз. Това става ясно от годишните екологични доклади на Групата ни, които се публикуват всяка година и аз препоръчвам на всеки, който има съмнения, първо да ги прочете. Показателите в доклада за всички заводи в групата са проверени и потвърдени от външна институция – TUV Германия и това е още една гаранция за достоверността им.

– Какъв ще бъде фокусът на компанията през 2013 г.?

– Убеден съм, че силното ни представяне ще продължи и през 2013 г. За Аурубис България нормалният производствен процес, търговските и финансови дейности са под пълен контрол на ръководния екип и високият стандарт ще бъде запазен. Ще подчертая важността да изпълним инвестиционните проекти, част от програмата „Аурубис България 2014“. Тези проекти са ключът към бъдещия успех. Ние трябва да бъдем в позиция да посрещнем новите изисквания за опазването на околната среда и да използваме нашите мощности на 100% капацитет. Само по този начин ние ще можем да увеличим производство си, да останем конкурентоспособни и да гарантираме предимствата си в нашия бизнес и за в бъдеще.

– Вие знаете, че има жалби, насочени към инвестиционните проекти. Как ще коментирате този въпрос?

– Действително в момента е в ход съдебна процедура. Аз не разбирам напълно аргументите на жалбата, тъй като въздействието върху околната среда след инвестицията ще бъде по-ниско, не по-високо. Доколкото ми е известно, правният режим за въздействието върху околната среда в Германия и България е един и същ, като страни членки на ЕС. Междувременно ръководството на компанията предприе мерки да не изчаква окончателното решение на съда, а да поиска разрешение от компетентните органи за предварително изпълнение на проекта на собствена отговорност, така че можем да започнем строителните дейност.

– Аурубис България е най-голямата компания в региона и има мащабна социална програма. Планирате ли да продължите с тези проекти и най-важното – да подпомогнете болницата?

– Бих предложил постепенно да се промени фокуса и вместо социална програма да разглеждаме тези проекти все повече и повече като проекти за развитие на местната общност. Те, разбира се, имат социално въздействие, но аз вярвам, че главна цел е да подпомагаме развитието на общността и да се гарантира, че Средногорието е добро място за живеене и правене на бизнес. В това ние виждаме нашата отговорност като работодател и съсед. Относно болницата, информиран съм редовно за проблемите и предложената помощ. Изненадан съм, че се е стигнало до ситуация, в която местният бизнес трябва да осигурява средства, за да спаси болницата. „Аурубис България“, заедно с „Челопеч Майнинг“ и „Елаците“ ще помогнат, но всички ние не трябва да забравяме, че здравеопазването е основна отговорност на правителството и на общината, а не на бизнеса. Възможно най-скоро собствениците трябва да започнат да изпълняват своята роля чрез предоставяне на средства от общинските бюджети. Това е обществена услуга и нейното финансиране може да бъде само публично.

– Какво бихте искали да кажете за финал на нашите читатели?

– Бих искал да подчертая, че Аурубис България е много важна и неразделна част от Аурубис Груп и ние получаваме пълна и редовна информация за всички аспекти от дейността на компанията, включително взаимоотношенията с правителството, национални и местни институции, медии, организации и др. Заводът работи с най-висока степен на професионализъм и компетентност и управленският екип има пълната власт да взима съответните решения и да изпълнява бизнес плана. Екологичните показатели на Аурубис България са в съответствие с нормите и стандартите на ЕС и след осъществяването на инвестиционната програма „Аурубис България 2014“ ще бъдем готови за бъдещите предизвикателства в областта на околната среда. Бих искал да благодаря на Никола Треан и неговия екип за значителните постижения и да потвърдя, че този екип има пълната ни подкрепа. Убеден съм, че те правят необходимото, за да се гарантира бъдещето на Аурубис България в полза на всички служители, акционери и целия регион на Средногорието. Пожелавам ви Честита Нова Година!

Групови комуникации, Хамбург

Добави коментар