Изложба, посветена на космонавтиката

На 14 април, по случай Международния ден на космонавтиката, в читалище „Хр. Смирненски“ – Златица бе открита изложба на художника Димитър Шопов, под надслов „Загадките на вселената“. Това културно събитие събра много жители награда, както и почитатели на художника. Представители на общинското ръководство липсваха.
Кратък доклад за 47-та годишнина от първия полет на човек в Космоса и за вечния стремеж на човечеството да надниква в безкрайната Вселена изнесе председателят на читалището Петър Белишки. Той припомни за епохалния подвиг на Юрий Гагарин. Специално внимание бе отделено на заслугите на Алдьо Алдев, по чиято инициатива бе изграден Дом на механизатора, с музейна сбирка и клуб, бе построена чешма-паметник с барелеф на Гагарин и бе поставен изтребител МиГ – 19.
Днес от музейната сбирка не е останало нищо. Макетът на първия изкуствен спътник се съхранява в читалището, а книгата за посещения от цял свят е някъде в кабинета на кмета. Сградата е напълно ограбена. Като много голяма грешка се отчита решението на бившия ОбС да я продаде. Не трябва водещо правило да бъде условието на всяка цена да се търси печалба. На всичко отгоре, няколко години след съставяне на акта за общинска собственост, Цветана Острева, представляваща „Челтех“ – с. Челопеч, съди общината и оспорва нейната собственост. Върховният съд е насрочил делото за 9 февруари 2009 г. До тогава може би нищо няма да остане от сградата. ОбС и кметът на общината трябва да вземат незабавно мерки за възстановяване на пораженията, районът да се превърне в място за отдих на хората.
Бившият тракторист от бригадата Георги Марков с голямо вълнение разказа спомени за времето, когато с Алдьо Алдев и 10 механизатори са посетили Звездното градче край Москва.
Председателят на читалището представи художника Димитър Шопов, който обясни вътрешния си мотив за изработване сюжетите на пясъчните картини. Една от тях „Космическо сомбреро“ изобразява плаващ в Космоса пръстен, част от Галактиката, намиращ се на отдалечение 28 млн. светлинни години а „Сомбреро 104″ е една от най-големите в състава на съзвездието „Дева“.
В изложбената зала бяха изложени фотоси, посветени на Юрий Гагарин. Снимките са предоставени приживе от Алдьо Алдев и от Руския културно-информационен център.