Златна страница във военната история на България

63 години от Дравската епопея

България даде своя принос за разгрома на фашистка Германия по време на Втората световна война и се нареди на страната на антифашистката коалиция. На 8 септември 1944 г. правителството на Константин Муравиев обяви война на Германия и Българската армия започва незабавно бойни действия срещу немските войски. Завинаги ще останат в нашата история героичните подвизи на българския войник при Стражин, Страцин, Куманово, Драва за унищожаване на „кафявата чума“.
По случай 63-та годишнина от Дравската епопея, Общинският съвет на ветераните от войните на България – Пирдоп, организира среща с представители на ОбА, клуб „Да съхраним българското“, ветерани от Отечествената война и ученици от Основното училище. Срещата се състоя на 16 април в Историческия музей – Луканова къща. Председателят на ОбС на ВВБ Никола Попов изнесе кратък доклад за величието на Дравската епопея /публикуваме го отделно/. На учениците бе раздаден фотоалбум „Войните на България“, след което бе прожектиран документалния филм „Отечествената война“.

Величието на Дравската епопея – слово на Никола Попов

Скъпи деца, юноши и девойки, уважаеми гости, драги бойни другари, провеждаме това тържествено събрание по повод 6З-та годишнина от славната победа на 1 -ва БА в унгарската пуста. Затова тази битка носи името „Дравска епопея“.
Едновременно с това ние провеждаме среща на най¬-старото поколение – герои бойци с най-младото поколение – деца и младежи и нашите уважаеми ръководители на обществено – политическия живот в Пирдоп.
Преди 6З години, далече от Родината ни, в тясно взаимодействие с антифашистката коалиция, Първа Българска армия командвана от прославения генерал Владимир Стойчев, извърши велики подвизи на брега на река Драва. Съсредоточаването на войските стана в тежки зимни условия, като само за 24 часа 44-ти пехотен полк преодолява 52 километра, а З-та пехотна дружина за две и половина денонощия – 98 км.
Замисълът на немското командване, под кодовото название „Пролетно пробуждане“ е бил да разгроми силите на III -ти украински фронт и Първа българска армия, за да принуди съветското командване да прехвърли основните си сили от Берлинското направление на юг.
Въпреки хитлеристкото превъзходство, в силите на главния удар, пробивът им на 6 март е не повече от 4 – 5 км. На помощ на Първа българска армия пристига 1ЗЗ-ти съветски корпус с непобедимите катюши и с редица контраудари руските и българските части на 19 март успешно ликвидират плацдарма на фашистките орди.
В края на март 1945 година, Москва с 224 оръдия и 20 залпа салютира доблестните войски на III-ти украински фронт и героите на Първа българска армия.
Благодарение на победния дух на българския войник, България се нареди плътно до антихитлеристката коалиция. Само за 14 дни Дравската епопея записа златна страница във военната ни история. Пролятата кръв при Драва от руските и българските войни и техния подвиг ще се помнят вечно от нашите братски армии.
Нека това да остави траен отпечатък в паметта ви скъпи деца и младежи и да го съхраните за бъдещите поколения за да се знае, че България винаги е имала, има и ще има непобедими воини, пазещи ценното, българското и България винаги ще я има за пример на свои и чужди поколения.
Ние, ветераните, призоваваме вас, младото поколение, да приемете нашия бащински завет за работа и пазене на скъпото, родното, за идващото след вас поколение!
Скъпи деца, погледнете тези престарели дядковци – живи паметници на миналото, уважавайте ги, обичайте ги, включвайте се в тяхната дейност и заедно в единни редици крачете смело и уверено към бъдещето, съхранявайте българското! С това ще изпълните своя свещен дълг пред българския народ и скъпата ни родина България!