Златица – баскет шампион!!! Браво, момичета!!!

За втора поредна година Златица бе домакин на голям баскетболен турнир за момичета в чест на местния спортен деятел Герго Попов. Надпреварата се проведе на 7 юни в спортната зала на СОУ „Св. Паисий Хилендарски“, като този път множеството силни емоции и надежди за победа се превърнаха в реалност. Възпитаничките на Мария Кърджилова показаха, че са постигнали забележителен прогрес и спечелиха първото място в турнира.
Официалният старт на срещите бе даден от Сашка Кърпарова – председател на ОбС в Златица. Сред зрителите бе и семейството на покойния Герго Попов, а по-късно в залата пристигна и кметът на общината Нонка Каменова. След изтеглен жребий, четирите участващи състава оформиха полуфинални двойки, първата от които противопостави тимовете на домакините и „Ибър“ – с. Радуил. Златишките момичета вече имаха няколко изиграни мача срещу връстничките си от самоковското село и без особени проблеми стигнаха до победата с резултат 21:16.
В другия полуфинал отборът на СОУ „Саво Савов“ -Пирдоп, драматично загуби от фаворита в надпреварата „Балкан“ – Ботевград с 24:25. Пирдопските момичета, водени от Теодор Колев бяха съвсем близо до сензацията, но на няколко пъти спорни съдийски отсъждания бяха достатъчни да обърнат развоя на срещата. За съжаление подобни ситуации имаше и в малкия финал, когато пирдопчанки загубиха от „Ибър“ – Радуил – отново с минимален резултат (20:22) и отново след спорни ситуации.
Големият финал между Златица и Ботевград пък бе изигран буквално на един дъх от страна на домакините, които не дадоха абсолютно никакъв шанс на своите опоненти. Още от самото начало момичетата на Мария Кърджилова взеха голям аванс и до самия край с множество бързи контраатаки успяваха да го поддържат. Очевидно стъписани, състезателките на „Ботев“ не можеха да повярват, че това е същият състав, който с лекота победиха само преди година. Още на почивката всичко беше ясно, тъй като резултатът вече бе 44:18, а след последния съдийски сигнал разгромът бе пълен – 66:37. Краят на срещата предизвика вулкан от емоции у зрители и състезатели, които по бурен начин отпразнуваха първия успех в „домашния“ турнир.
Медалите и купите на призьорите връчи кметът на община Златица Нонка Каменова. В крайна сметка златото остана в домакините, среброто бе за „Балкан“ – Ботевград, а бронзът – за „Ибър“ – Радуил. За най-техничен състезател бе определена баскетболистката на златичани Миглена Пенкова, най-добър реализатор бе Деница Йорданова от Ботевград, най-полезен състезател бе Александра Еленчева от с. Радуил, а наградата за феърплей бе присъдена на Петя Алексиева от Пирдоп. Естествено за най-добър треньор бе определена наставничката на шампионките – Мария Кърджилова. Тодор Петков получи награда за цялостен принос към златишкия баскетбол, а съпругата на Герго Попов – Радка бе изненадана с голяма кошница с цветя. Голямото награждаване завърши с лакомства за девойките, осигурени от инж. Иван Велин и управляваната от него фирма „Транс Билд“.
За организирането на този истински спортен празник голяма заслуга имат две от предприятията в региона – „Кумерио Мед“ АД и „Челопеч Майнинг“ АД, които помогнаха с финансови средства. В крайна сметка турнирът показа едно – златишкият баскетбол бележи очевиден прогрес и само за няколко години тренировъчен процес, градът вече има солиден и боеспособен състав.

Иванка Стоянова

Добави коментар