За община Чавдар 2014 г. бе година на природни бедствия и мащабно строителство

Първа копка център

На 11 юни в центъра на с. Чавдар се състоя първа копка на разширението на централната част на селото, т. е. на новия център. 

Проектът е финансиран чрез публичната инвестиционна програма на държавата „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. Стойността му е 2 000 000 лв., от които 1 000 000 лв. са финансиране по програмата и 1 000 000 лв. съфинансиране от община Чавдар.

По проекта бе предвидено да бъдат изградени ВиК мрежа, външни електроинсталации и паркови площи, пътни и алейни настилки с клинкерни павета, обществена тоалетна и търговски павилиони. Най-атрактивната част от проекта бе водната площ, с каскади и фонтан.

Изпълнител на строителството бе фирмата „Екос Инженеринг“ ООД – София.

Бедствието

Само седмица след това, на 18 юни районът на Средногорието пострада от стихийно природно бедствие.

Най-сериозно бе положението в община Чавдар, където за около 30 мин. премина силен дъжд, градушка и смерч. Ураганните ветрове отнесоха покриви на къщи, дървета и електрически стълбове. Върху оградата на детската градина паднаха множество дървета. Най-много щети бяха нанесени в центъра на селото и парка около сградата на общината, която също пострада от паднало дърво. Вследствие на падналите електрически стълбове селото остана без ток. 

Екипи от ЧЕЗ България са извикани да помагат за възстановяване на ел. захранването. 

„Елаците Мед предоставиха булдозер, благодарение на който машините на ЧЕЗ можеха да работят при изключително тежки условия, тъй като теренът беше наводнен. Освен това бяха предоставени кола, кран, фадрома и багер за извозване на падналите дървета и клони, за почистване на сметището и организиране на извозване на растителните отпадъци от дворовете. Изп. директор на компанията инж. Добри Цветков се ангажира с предоставяне на техника и за метене и измиване на уличните платна. 

Любомир Вардаров, Васил Дончев и Радослав Илков – собственици на фирми за дърводобив, безвезмездно работиха с кран за товарене на едра дървесина и камиони за извозването й, за да се освободят пътни артерии и площада.

Симеон Бабуров – управител на „Симстрой- 2000“, извърши възстановителни работи на покриви

Шатрата

На 9 септември, в местността Св. Петка над с. Чавдар тържествено бе открито заведение за хранене „Шатрата“.

Инвестицията е на семейство Никола Мутафчиеви. Елегантното заведение е построено само за 21 дни. Това малко архитектурно бижу е направено в оригинален стил, който е в унисон със съществуващите в съседство навеси. 

Интериорът е изключително уютен. В средата на помещението има съоръжение за печене на месо, посетителите могат да седнат на масите около него и да наблюдават приготвянето на храната. Има и отоплителна камина, около която ще бъде привлекателно в студените дни и вечери.

ЦДГ – Щастие за децата

 

На 15 ноември в Чавдар бе прерязана лентата на най-новата придобивка за общината – реконструираното дворно пространство на детската градина и снабдено с прекрасни детски съоръжения – външен басейн, амфитеатър, пързалки, къщичката на баба Яга, мотори, цветна и зеленчукова градина, полусфери със зелена трева и какво ли още не! 

Проектът „Строително-монтажни работи по детска площадка и обновяване на дворно пространство и външна тераса към детска градина в община Чавдар“ е финансиран от община Чавдар – 183 хил. лв. и „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ЕАД – 104 хил. лв. Проектанти са архитектите от „Андреева/Зортева Студио“ ООД, изпълнител е „Симстрой – 2000″ ЕООД.

Събитието се превърна в истински празник за Чавдар, събрал не само родителите на децата, а и много гости. 

Новата паркова част, както и обновеният интериор на детската градина са предпоставка за едно наистина щастливо детство, каквото е и наименованието на детската градина.

Нов център – Нов европейски облик на Чавдар

На 13 декември в Чавдар официално бе открит обновеният централен площад на селото. Гости на откриването бяха народните представители Михаил Миков, Драгомир Стойнев, Кирил Добрев, Радослав Стойчев, Корнелия Нинова, областният управител на София област Росица Иванова, кметове на общини, управителят на „Геотехмин“ ООД д-р инж. Цоло Вутов, изп. директор на Елаците-Мед инж. Добри Цветков, изп. директор на „Дънди Прешъс Металс“ за България д-р инж. Илия Гърков, много гости и жители на Чавдар.

Изпълнител на проекта е „ЕКОС ИНЖЕНЕРИНГ“ ООД. Проектът е дело на проектантска фирма „Олеков – архитекти“ ООД. 

В приветствената си реч към присъстващите Пенчо Геров разказа историята на реализацията на проекта. Въпреки трудностите след природното бедствие през м. юни, благодарение помощта на „Елаците-Мед“АД, за кратко време Чавдар се възстановява и работата по новия център продължава. С гордост кметът Пенчо Геров каза, че вече вижда Чавдар на своите мечти. Той подчерта, че реализацията на проекта е благодарение на дейността на двете големи компании и грижата на правителствата за общините.

Добави коментар